ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διοργανώθηκε forum με θέμα: Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της 10ης Έκθεσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης POLIS 2015
(20 Νοεμβρίου 2015)

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δικτύου στις εκδηλώσεις της 10ης Διεθνούς Έκθεσης POLIS 2015, την έκθεση Φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιου Φορέα, τη μοναδική, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης διοργανώθηκε, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου Forum με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη», με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την υποστήριξη των Υπ. Εξωτερικών /Γ.Γ.Α.Ε & Υπ. Εσωτερικών /Υ.ΜΑ.Θ. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν εκ μέρους του Δικτύου, ο πρόεδρος του, κος Γιώργος Κοντορίνης, Δημοτικός Σϋμβουλος Solna Σουηδία και ο αντιπρόεδρος του κος Ιωάννης Τζίτζιος ,μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Σιθωνίας

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κύριοι: Ιωάννης Αμανατίδης, Υφυπουργός εξωτερικών, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Βουλευτής Σύριζα Α΄Θεσ/νικης και Δημήτρης Πλευράκης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Επίσης παρευρέθηκαν ο κύριοι Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Βουλευτής Σύριζα Β' Θεσ/νικης, Φωκάς Αριστείδης, Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων Β' Θεσ/νικης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β' Θεσ/νικης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α Ηρακλής Γκότσης και Γιώργος Ιωακειμίδης δήμαρχοι Νέας Ιωνίας και Νίκαιας - Αγ. Ι.Ρέντη αντίστοιχα, καθώς επίσης αρκετοί Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και των ΟΤΑ.

Την 1η ενότητα με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα» άνοιξε με εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης και στη συνέχεια με τοποθετήσεις τους, οι κύριοι Μιχάλης Αγγελόπουλος μέλος Δ.Σ ΚΕΔΕ και δήμαρχος Σάμου, Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Χρήστος Γκουντενούδης, δήμαρχος Παιονίας, Απόστολος Λουλουδάκης μέλος Δ.Σ ΚΕΔΕ, Δ.Σ. Χερσονήσου, Συμεών Δανιηλίδης, μέλος Δ.Σ ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Γιάννης Στεφανάκης, δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Χρυσοβαλάντης Παπαγεωργίου - αντιδήμαρχος Δ. Δέλτα, Κώστας Πελετίδης δήμαρχος Πατρέων.

Η 2η ενότητα με θέμα: «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη» άνοιξε με εισήγηση του κου Γεώργιου Κοντορίνη, προέδρου του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, δημοτικού συμβούλου Solna Σουηδίας και συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των: Ιωάννα Ζαχαράκη δημοτική σύμβουλος Solingen Γερμανίας, Ελευθέριος Πρεζαλής, δήμαρχος Camisano Vicentino της Ιταλίας, Νικόλαος Ρουσκέτος δημοτικός σύμβουλος Zgorzelec Πολωνίας, Σταύρος Γιανκόζογλου, δημοτικός σύμβουλος Uppsala Σουηδίας και Ανδρέας Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος Barnet Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι και μετέφεραν τους τρόπους με τους οποίους οι δήμοι τους αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα.

Κατά διάρκεια της έκθεσης, έντυπο πληροφοριακό υλικό του Δικτύου διανέμονταν από το stand της ΚΕΔΕ.

Φωτογραφικό Υλικό

Η ημερίδα μεταδόθηκε απευθείας διαδικτυακά και το οπτικοακουστικό υλικό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.liveevents.gr/events/inioxos/2015/11/ondemand

-----------------------------------------------------------

Διοργανώθηκε η ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (16 Ιουνίου 2015)

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διοργάνωσε το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών, στις 12 Ιουνίου 2015, στην Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν εκ μέρους του Δικτύου, ο προεδρεύων κος Ισίδωρος Διακίδης δημοτικός σύμβουλος Haringey - Ηνωμένου Βασίλειου και ο κος Γιώργος Κοντορίνης , Δημοτικός Σϋμβουλος Solna Σουηδία και από μέρους της ΚΕΔΕ ο κος Ιωάννης Τζίτζιος ,μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ , Δήμαρχος Σιθωνίας

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι : κος Ιωάννης Αμανατίδης, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Βουλευτής Σύριζα της Α΄Θεσ/νικης, κος Σωκράτης Φάμελλος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσια Τάξης και Δικαιοσύνης, Βουλευτής Β' Θεσ/νικης, κος Λάζαρος Κυρίζογλου πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας & Δήμαρχος Αμπελοκήπων. Εκ μέρους της Περιφέρειας απεύθυνε χαιρετισμό ο κος Μιχάλης Τζόλλας Περιφερειακός Σύμβουλος, πρόεδρος Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσ/νίκης, ο κος Δημήτρης Πλευράκης Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο κος Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δ. Θεσσαλονίκης.

Οι Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, Ισίδωρος Διακίδης, Ιωάννα Ζαχαράκη, Νίκος Ρουσκέτος, Βέρα Τρόνινα, Σταύρος Γιαγκόζογλου και Γιώργος Κοντορίνης, μετέφεραν μέσα από τις παρουσιάσεις του, τον βαθμό και τον τρόπο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την Αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τους τρόπους αντιμετώπισής της σε κάθε χώρα που αυτοί εκπροσωπούν. Τις δικές τους θέσεις ανέπτυξαν από μέρους της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των εισηγήσεων τους, ο κος Ιωάννης Τζίτζιος μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Σιθωνίας ο κος Αναστάσιος Κανταράς μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ & Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πολυγύρου, και ο κος Σίμος Δανιηλίδης μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.

Την ημερίδα που μεταδόθηκε απευθείας και διαδικτυακά μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ιστότοπο:

http://www.liveevents.gr/events/iniohos/2015/06/ondemand

Φωτογραφικό Υλικό

Πρόγραμμα

Εισηγήσεις

Η διοικητική μεταρρύθμιση ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα, I. Τζίτζιος

Η Διεθνής Οικονομική Κρίση & η Πολιτική της Λιτότητας. Επιπτώσεις στην Βρετανική Τοπική Αυτοδιοίκηση, I. Διακίδης

Οικονομική κρίση και η Αντιμετώπιση της από το Δήμο Solingen - Γερμανία, I. Ζαχαράκη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καιρούς έντονης Οικονομικής Κοινωνικής, Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Κρίσης, Σ. Γιανγκόζογλου

Οικονομική κρίση και Αυτοδιοίκηση στην Πολωνία, Ν. Ρουσκέτος

Ο Καλλικράτης στην περίοδο της κρίσης, το πιο ταχύ όχημα υλοποίησης των Νεοφιλελεύθερων Πολιτικών, Τ. Κανταράς

Η Αυτοδιοίκηση μέρος της λύσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, Σ. Δανιηλίδης

-----------------------------------------------------------

Συνέδριο για τη «Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στη Τιφλίδα της Γεωργίας (15 Ιουνίου 2010)

fΜε πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και τη συνεργασία του Δήμου Τιφλίδας, οργανώθηκε Συνέδριο με τίτλο «Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 10 και 11 Ιουνίου 2010, στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Το Συνέδριο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 22 και 23 Απριλίου 2010, αναβλήθηκε λόγω της δυσμενούς κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, από την ηφαιστειακή τέφρα, κατά το διάστημα του Απριλίου.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση Μοντέλων άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των ευρωπαϊκών τοπικών αυτοδιοικήσεων και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στο πλαίσιο της προώθησης της κοινωνικής συνοχής και τοπικής ανάπτυξης, με τη συμβολή των τοπικών και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξαν ο Αντιδήμαρχος Τιφλίδας κος Mamuka Akhvledianiκαι ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης κος Γεώργιος Κοντορίνης δημοτικός σύμβουλος Solna Σουηδίας, ενώ προσκλήθηκαν και χαιρέτισαν, ο κος Κων/νος Τάτσης, Υπερνομάρχης Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, ο κος Λουκάς Κατσαρός, Νομάρχης Λάρισας και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, ο κος Ιορδανίδης Κυριάκος Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΑΕ Περιφέρεια πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γεωργία κος Foti Citlidisi κ.α.

Εισηγητές στο διήμερο συνέδριο ήταν ο κος Mamuka Katsarava Επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικής Φροντίδας και Πολιτισμού του Δήμου Τιφλίδας, η κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Δημοτική Σύμβουλος, Solingen Γερμανίας, ο κος Γεώργιος Κοντορίνης απο το Δήμο Solna Σουηδίας, ο κος Ελευθέριος Πρεζαλής, Νομαρχιακός Σύμβουλος Vicenza, Ιταλίας ,ο κος Ισίδωρος Διακίδης από το Δήμο Haringey Λονδίνο Η.Β., ο κος Κυριάκος Παπαγεωργίου από το Δήμο Ζυρίχης Ελβετίας και ο κος Ιάκωβος Σαρηγιάννης Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.», Ιδιαίτερα σημαντική στη διοργάνωση του συνεδρίου ήταν η συμβολή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γεωργία και του μέλους της Σ.Ε. του Δικτύου και Δημοτικού Συμβούλου Τσάλκας, κου Tsamourlief Nougkzar.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εξωτερικών - ΓΓΑΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Την οργανωτική υποστήριξη του Συνεδρίου ανέλαβε η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ» Α.Ε., σε συνεργασία με το Δήμο Τιφλίδας.

Η Αντιπροσωπεία του Δικτύου, το Σάββατο 12 Ιουνίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή της Τσάλκας, στην οποία διαμένει μεγάλο μέρος των ομογενών στη Γεωργία.

-----------------------------------------------------------

7η Συνάντηση Νέων Δημοτικών Συμβούλων και Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης (3-7-2009)

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, διοργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, από 7 έως 12 Ιουλίου 2009, τη «Συνάντηση Νέων Δημοτικών Συμβούλων και στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη» με θέμα: «Περιβαλλοντική Διαχείριση και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Η δράση έχει στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα σε νέους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις χώρες της Ευρώπης, στοχεύοντας στη συνειδητοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενιαίας Ευρωπαϊκής Αντίληψης στη διαχείριση των κοινών και ειδικότερα των προβλημάτων της Νεολαίας.

Τη φετινή χρονιά στο παραπάνω πρόγραμμα θα πάρουν μέρος 25 νέοι από την Αλβανία, την Αρμενία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Σουηδία, ηλικίας έως 28 χρόνων, οι οποίοι έχουν προταθεί από τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης καθώς και περισσότεροι από 10 εκλεγμένοι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιουλίου, ώρα 11:00 στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων.

-----------------------------------------------------------

«Επίσκεψη Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας & Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Αλλοδαπών του Δήμου Φρανκφούρτης στη Θεσσαλονίκη» (16-9-2008)

Με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας για την ενίσχυση πολιτικών υποστήριξης της κοινωνικής ενσωμάτωσης και των ίσων ευκαιριών για όλους, θα πραγματοποιηθεί  επίσκεψη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας & Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Αλλοδαπών του Δήμου Φρανκφούρτης, από τις 17 έως 20 Σεπτεμβρίου 2008.
Το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με φορείς της πόλης.
Ειδικότερα το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:
Την πρώτη ημέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2008, διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στο Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τη δεύτερη ημέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2008, την αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Φρανκφούρτης θα υποδεχθεί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις της αντιπροσωπείας, σε Δομές και Υπηρεσίες της πόλης, που με δράσεις τους προωθούν την κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων. Tέλος το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή του Δήμου Φραγκφούρτης θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο στη Βεργίνα.

--------------------------------------------------------------------------------

6η Συνάντηση Νέων Δημοτικών Συμβούλων και Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη. Θεσσαλονίκη 8-13 Ιουλίου (18-6-2007).

Για 6η συνεχόμενη χρονιά πάνω από 30 νέοι κάτω των 28 ετών, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης από εννέα χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα, θα βρεθούν το διάστημα 8-13 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 6η Συνάντηση Νέων Δημοτικών Συμβούλων και Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη, που διοργανώνεται από το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.
Ειδικότερα στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν νέοι της αυτοδιοίκησης από την Αρμενία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ουκρανία, την Ρωσία, τη Σουηδία και την Ελλάδα και θα συζητήσουν τα θέματα:
α) Οργάνωση και λειτουργία Τοπικής Αυτοδιοίκησης
β) Περιβάλλον και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Η έναρξη της συνάντησης θα γίνει την Τετάρτη 7 Ιουλίου και ώρα 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Ξενία Ήλιος, στο δήμο Θερμαϊκού.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εξωτερικών - ΓΓΑΕ, ενώ την οργανωτική υποστήριξη έχει η Αναπτυξιακή Εταιρία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

--------------------------------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, για μια ακόμη χρονιά η συνάντηση των νέων δημοτικών συμβούλων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (31-7-2007).

Με τη συμμετοχή 40 νέων δημοτικών συμβούλων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ηλικίας κάτω των 28 ετών, από την Αρμενία, το Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ιταλία, το Καζακστάν, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν, στο Δήμο Πανοράματος, οι εργασίες της 5ης Συνάντησης Νέων Δημοτικών Συμβούλων από την Ευρώπη, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.f
Την έναρξη της συνάντησης κήρυξε ο αντιδήμαρχος Πανοράματος κ. Ιωάννης Παντελέων, ενώ για το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και την πρωτοβουλία της συνάντησης μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος Σόλνα Σουηδίας.
Στις εργασίες της συνάντησης, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν η κ. Άννα Δρίβα, διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη, η πρόεδρος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Γιώτα Κελεσίδου, η οποία μετέφερε χαιρετισμό του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και η κ. Άννα Μίχου γενική διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική Α.Ε.
Μετά την επίσημη έναρξη της συνάντησης και την παρουσίαση των συμμετεχόντων, εκπρόσωποι των νέων δημοτικών συμβούλων από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης της Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν την ελληνική εμπειρία στα θέματα που συζητήθηκαν τις επόμενες ημέρες σε τρία σχετικά "workshops", κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Παράλληλα οι νέοι της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης, επισκέφθηκαν το ΚΑΠΗ του Δήμου Αγίου Παύλου, το εργοστάσιο Ανακύκλωσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον γυναικείο συνεταιρισμό του Αγ. Αντωνίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εξωτερικών - ΓΓΑΕ, ενώ την οργανωτική υποστήριξη έχει η Αναπτυξιακή Εταιρία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

--------------------------------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο για τον Τουρισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Σότσι (30-5-2007)

eΗ ανάγκη για ανταλλαγή εμπειρίας σε θέματα οργάνωσης τουριστικών επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης για περισσότερη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και ειδικά των νέων στις αναπτυξιακές διαδικασίες, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης υποψηφιότητας ανάληψης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, αναδείχθηκε μέσα από το διήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, σε συνεργασία με το δήμο του Σότσι και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών - ΓΓΑΕ, της ΚΕΔΚΕ και των Ελληνικών Συλλόγων της περιοχής «Η Ένωση», στην ομώνυμη πόλη της Νότιας Ρωσίας.
Εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Σότσι καθώς και στελέχη των τουριστικών φορέων της, παρακολούθησαν το διήμερο συνέδριο, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον εναλλακτικό τουρισμό και τη σχέση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων με την τουριστική ανάπτυξη, λίγες μόνο ημέρες πριν την τελική απόφαση για την ανάθεση της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, σε μία από τις υποψήφιες πόλεις (Σότσι, Σάλτσμπουργκ και Πιον Τσανγκ).
Ειδικότερα για την ανάπτυξη του τουρισμού και της βιομηχανίας φιλοξενίας του Σότσι, αναφέρθηκε ο κ. Πλατώνοβ Αντρέι Πετρόβιτς, σύμβουλος του Δημάρχου του Σότσι και Πρόεδρος του Νοτίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουριστικού Τομέα, στη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τουριστικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς ενώ την τουριστική ανάπτυξη στη Σουηδία ανέπτυξε ο Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Νίκος Παπαδόπουλος. Για την εφαρμογή του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Έδεσσας και για τη σχέση του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης εισηγήθηκαν ο Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας κ. Ευάγγελος Κυριακού και ο Λέκτορας του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Ιδιαίτερη θεματική αποτέλεσε η μεταφορά εμπειριών από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην Ελλάδα και Γερμανία, στην οποία αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του Δικτύου, Δρ Ηλίας Γαλανός, Δημοτικός Σύμβουλος Φραγκφούρτης (παγκόσμιο πρωτάθλημα 2006) και οι κ.κ. Πυργιώτης Ιωάννης Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Εντεταλμένος Σύμβουλος και επικεφαλής Τεχνικής Διοίκησης Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και Ιάκωβος Σαρηγιάννης Διευθυντής Υπηρεσιών Υποστήριξης Φορέων Ανατολική Α.Ε., Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης ΠΚΜ για την υλοποίηση του προγράμματος Ελλάδα 2004.
Τέλος, ο κ. Σουχάνοβ Σεργκέι Αλεξέεβιτς, Α' ΥποδιευθυντήςΟμοσπονδιακής Κρατικής Δημοτικής Επιχείρησης της Διεύθυνσης του Σότσι παρουσίασε τις προοπτικές ανάπτυξης του Σότσι στα πλαίσια του ομοσπονδιακού προγράμματος -ανάπτυξης τoυ, ως ορεινού- κλιματολογικού τουριστικού κέντρου, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα της πόλης για την ανάληψη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού της πόλης κ. Βλαντιμίρ Βαλέριεβιτς και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ κ. Θεόδωρος Οικονόμου-Καμαρινός, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης κ. Φουντιακόβ Βλαδισλάβ Βικτόροβιτς, η Ελληνικής καταγωγής Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαργαρίτα Κόρνεβα και ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Δημοτικός Σύμβουλος Φραγκφούρτης, κ. Ηλίας Γαλανός.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Γιώργος Κοντορίνης Δημοτικός Σύμβουλος Σόλνα (Σουηδία), τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Αλέσικ Αλίκη Δημοτική Σύμβουλος Νυρεμβέργης και κ. Σιαβέλλης Γεώργιος Αντιδήμαρχος του δήμου Νοϊσύ Λε Σεκ (Γαλλία), ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Δημοτικός Σύμβουλος του Άντλερ κ. Κωνσταντίνος Οφλίδης και ο Πρόεδρος των Ελληνικών Συλλόγων της περιοχής «η Ένωση» κ. Γεώργιος Αναστασιάδης.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η αποστολή του Δικτύου, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, τα Γραφεία του Συλλόγου «Ένωση», την περιοχή Κράσναγια Πολιάνα και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας.

--------------------------------------------------------------------------------

Επίσκεψη των νέων δημοτικών συμβούλων από Ελλάδα, στη Φραγκφούρτη (12-2-2007)

eΑπό τις 29 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2007, η αντιπροσωπεία των νέων δημοτικών συμβούλων που συμμετείχαν στις συναντήσεις «youth in local authorities», επισκέφθηκε την περιοχή της Φραγκφούρτης.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα μέλη του Δικτύου της περιοχής, ξεκίνησε με επίσκεψη στο Δήμο της Χαϊδελβέργης και του Βάινχαιμ, όπου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες των δήμων και για τη λειτουργία του κέντρου απασχόλησης του Βάινχάιμ.
Τις επόμενες ημέρες υπήρξε επίσκεψη στην Υπηρεσία Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων του Δήμου Φραγκφούρτης, στο εργοστάσιο κομποστοποίησης απορριμμάτων ενώ παρακολούθησαν την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και ενημερώθηκαν από τα μέλη του Δικτύου για τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες του δήμου Φραγκφούρτης.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της η αντιπροσωπεία, συναντήθηκε με την Ελληνική Κοινότητα και την Ομοσπονδία Συλλόγων Νεολαίας της πόλης, ενώ το τελευταίο βράδυ στο χώρο του Ελληνικού Προξενείου, έγινε συνάντηση με τα μέλη του δικτύου της περιοχής της Έσσης.

--------------------------------------------------------------------------------

«Ολοκληρώθηκε στο Ντόνετσκ, η διημερίδα με θέμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ουκρανίας στην προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης» (16-11-2006)

dΟλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διημερίδα για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης στην πόλη του Ντόνετσκ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία της περιοχής

Δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι καθώς και στελέχη των φορέων της αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιφέρειας του Ντόνετσκ παρακολούθησαν τη διημερίδας.

Κατά την πρώτη ημέρα ανταλλάχθηκαν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε χώρες της Ευρώπης και για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων της Ε.Ε. στην Ουκρανία.

Ειδικότερα στις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος της Μαριούπολης κ. Χατλουπέι Γιούρι Γιούρεβιτς, σε θέματα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκαν ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική Α.Ε. κ. Γιώργος Κουγιάμης , ενώ τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης στη Γερμανία και την Ιταλία ανέπτυξαν ο κ. Ζαρκάδας Γρηγόρης , μέλος της Σ.Ε. του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Δημοτικός Σύμβουλος Φραγκφούρτης και ο κ. Λευτέρης Πρεζαλής Δήμαρχος του Καμιζάνο.

Ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και στα νέο πρόγραμμα του INTERREG για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας έγινε από το στέλεχος Μονάδας Δ' της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του INTERREG κ. Γεώργιο Σίμο , ενώ την εμπειρία της ΕΕΤΑΑ στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανέπτυξε ο κ. Νικόλαος Καφαντάρης.

Η έναρξη της διημερίδας έγινε από τον Αντινομάρχη του Ντόνετσκ κ. Ιγκόρ Κόβαλ ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για την περιοχή τους η σημερινή εκδήλωση. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος του Ντόνετσκ κ. Νικολάι Βολκόβ, εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο και ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Δημοτικός Σύμβουλος Φραγκφούρτης, κ. Ηλίας Γαλανός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε την πρόθεση του Δικτύου να συνεχίσει την πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στους φορείς της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης γύρω από τα θέματα που τους απασχολούν και στη συνέχεια διαβάστηκε γραπτό μήνυμα - χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θόδωρου Κασσίμη με το οποίο χαιρετίζει τις εργασίες της Διημερίδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Κοντορίνης Δημοτικός Σύμβουλος Σόλνα (Σουηδία), τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Αλέσικ Αλίκη Δημοτική Σύμβουλος Νυρεμβέργης και κ. Σιαβέλης Γεώργιος Αντιδήμαρχος του δήμου Νοϊσύ Λα Σεκ (Γαλλία).

Τη δεύτερη ημέρα έγινε συζήτηση γύρω από τα θέματα των Αστικών Συγκοινωνιών, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των υδάτινων πόρων, με εισηγήσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Τόσκα, της Γενικής Διευθύντριας και του διευθυντή προγραμμάτων ανάπτυξης της Ανατολική Α.Ε. κ. Άννας Μίχου και κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής η αποστολή επισκέφθηκε το Δημαρχείο του Ντονετσκ και τον Δήμαρχο της πόλης κ. Λ.Α.Λουκιατσένκο, το Δημαρχείο της Μαριούπολης και τον Δήμαρχο κ. Χατλουμπέι, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης και τον Πρύτανη κ. Μπαλαμπάνωφ, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας και την Πρόεδρο κ. Α.Προτσένκο-Πισατζή, το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο, το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού Σαρτανά και την περιοχή Σβιατογορσκ όπου περιηγήθηκε στα Μοναστήρια της Λαύρας και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

-------------------------------------------------------------------------

«Ολοκληρώθηκε η 4η Συνάντηση Νέων Δημοτικών Συμβούλων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη» (17-7-2006)

bΜε τη συμμετοχή νέων δημοτικών συμβούλων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Αρμενία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουκρανία, την Ρωσία, τη Σουηδία και την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν για μια ακόμη χρονιά, οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Νέων Δημοτικών Συμβούλων από την Ευρώπη, που διοργάνωσε το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου έγινε η έναρξη της συνάντησης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης, από τον Δήμαρχο Θέρμης κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο, ενώ για το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και την πρωτοβουλία της συνάντησης μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος Σόλνα Σουηδίας.

Στις εργασίες της συνάντησης, παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.κ. Ευγένιος Χαϊτίδης και Γρηγόρης Νιώτης, η βουλευτής Θεσσαλονίκης και υποψήφια δήμαρχος του κεντρικού δήμου της πόλης κ. Χρύσα Αράπογλου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ Δήμαρχος Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης και η Γενική Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική Α.Ε.. κ .Άννα Μίχου.

Επίσης παρερεύθηκαν στη έναρξη ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Παλαιστής, ο Αντιδήμαρχος Θέρμης κ. Σταύρος Κουγιουμτζίδης και η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Πόπη Καλαϊτζή.

Την πρώτη ημέρα, μετά την επίσημη έναρξη της συνάντησης και την παρουσίαση των συμμετεχόντων, ακολούθησαν εισηγήσεις. Ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης σε Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος εισηγήθηκε το θέμα «Κοινωνική Πρόνοια και Τοπική Αυτοδιοίκηση» και αναφέρθηκε στις δράσεις που αναπτύσσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στον συγκεκριμένο τομέα. Η Υπεύθυνη Προγραμματισμού του Δήμου Πανοράματος και Δημοτική Σύμβουλος Χορτιάτη κ. Εύη Λάππα εισηγήθηκε το θέμα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και οι εφαρμογές της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», η οποία μετά από μία γενική αναφορά στην Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αναφέρθηκε στις εφαρμογές που επιχειρεί ο Δήμος Πανοράματος. Τέλος ο δημοσιογράφος κ. Μάκης Βοϊτσίδης, αναλύοντας το θέμα «Νέοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» αναφέρθηκε στην ιστορία του νεανικού έντυπου καταρχάς και στη συνέχεια του ηλεκτρονικού τύπου στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Κατά την τετραήμερη συνάντηση συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα σε τρία θεματικά "workshops", που συγκροτήθηκαν από τους νέους που συμμετείχαν στη συνάντηση.. Ειδικότερα ανταλλάχθηκαν απόψεις και συζητήθηκαν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα και ο βαθμός εφαρμογής των σχετικών πολιτικών στους δήμους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νέοι. Την τελευταία ημέρα παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν από το σύνολο των συμμετεχόντων τα συμπεράσματα των τριών " workshops ".

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι νέοι επισκέφθηκαν τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων και Τριανδρίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εξωτερικών - ΓΓΑΕ, ενώ την οργανωτική υποστήριξη είχε η Αναπτυξιακή Εταιρία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε .

-------------------------------------------------------------------------

"3ο Φόρουμ Ανταλλαγής Απόψεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση" (6-6-2006)

aΟλοκληρώθηκε, το Σάββατο 3 Ιουνίου στο δημαρχείο Γρεβενών το 3ο Φόρουμ Ανταλλαγής Απόψεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που διοργανώθηκε από την ΤΕΔΚ Ν. Γρεβενών και το Δίκτυο Ελλήνων Απόδημων Αιρετών της Ευρώπης με θέμα: «Περιβάλλον και Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ευρώπης».

Στο Φόρουμ παραβρέθηκαν ο Αντινομάρχης Γρεβενών κ. Νίκος Βέργος, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου των Αποδήμων, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διοίκησης, εκπρόσωποι της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και πολίτες των Γρεβενών.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης Δρ. Ηλίας Γαλανός, Δημοτικός Σύμβουλος Φρανκφούρτης, αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων (περισυλλογή, εκμετάλλευση κλπ) στην πόλη του, η οποία ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990 σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο αντιδημάρχος του Δήμου Χαρινγκεϋ του Βόρειου Λονδίνου κ. Ισίδωρος Διακίδης, αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Βρετανία και στο δήμο του ειδικότερα καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών.

Ο Έπαρχος Φοινίκης κ. Ζήσος Λούτσης και ο Έπαρχος Μεσοποτάμου κ. Θεμιστοκλής Καϊσης ανέπτυξαν τα ιδιαιτέρα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία και ιδιαίτερα οι περιοχές τους στο νότιο τμήμα της, παρουσιάζοντας την άλλη όψη, της μη ανεπτυγμένης Ευρώπης.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. κ. Βασίλης Παύλου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημαντική και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή της Δημοτικής Μακεδονίας.

-----------------------------------------------------------------------------------

Μεγάλη επιτυχία της έκθεσης για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη Φραγκφούρτη (7-2-2006)

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των διοργανωτών, ολοκληρώθηκε η έκθεση, του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη με θέμα:« Η Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα - Πολιτιστική Επιταγή», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, στο δημαρχείο της Φραγκφούρτης.

cΠάνω από 14.000 άτομα, Γερμανοί, Έλληνες αλλά και τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν την έκθεση από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, μετατρέποντας την κεντρική πλατεία της πόλης, σε σημείο αναφοράς του Ελληνικού Αιτήματος, για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στο φυσικό τους χώρο.

Ιδιαίτερα σημαντική αλλά και συγκινητική, υπήρξε η κινητοποίηση του Ελληνισμού της περιοχής και η συμμετοχή του, ακόμα και με την εθελοντική εργασία του στη διοργάνωση της έκθεσης, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το τι μπορεί να πετύχει ο ενωμένος Ελληνισμός.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η έκθεση απασχόλησε και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με σχετικά ρεπορτάζ που παρουσιάσθηκαν στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο, ανάμεσα στα οποία ήταν το κανάλι ZDF οι εφημερίδες BILD , Frankfurter Allegmeine Zeitoung κλπ

Η έκθεση διοργανώθηκε, με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών/ Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και με τη συμμετοχή των Ελληνικών Κοινοτήτων και Συλλόγων της περιοχής της Έσσης.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και χορηγοί οι εταιρείες CPL Group - Centropel Pelzhandel GmbH , Αγροτική Τράπεζα, Μωραϊτάκης διεθνείς μεταφορές, TUI Hellas , Εμπορική Τράπεζα, Domaine Costa Lazaridi και τα ελληνικά εστιατόρια Alexis Sorbas & Nibelungen Sch aenke

Την οργανωτική υποστήριξη είχε η διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης, Ανατολική ΑΕ.

Στο παρελθόν, ανάλογη έκθεση οργανώθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ουνέσκο.

---------------------------------------------------------------------------------

3η Γενική Συνέλευση Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης (5-12-2005)

--------------------------------------------------------------------------------

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

--------------------------------------------------------------------------------

2o Φόρουμ Ανταλλαγής Απόψεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κομοτηνή 22 Οκτωβρίου 2005 (6-10-2005)

--------------------------------------------------------------------------------

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου στην Αλβανία (12/12/2004)

Φωτογραφικό Υλικό

Συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νότιας Αλβανίας και της Ελληνικής Μειονότητας είχε η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου, με την ευκαιρία της συνεδρίασης της, στις 11 Δεκεμβρίου του 2004, στην περιοχή Καραχατζιού κοντά στην πόλη των Αγίων Σαράντα.

Στην συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης, οι εκπρόσωποι της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής κ. Αντώνης Φούσας (Ν.Δ.), Χρύσα Μανωλιά (ΠΑΣΟΚ) , ο Έλληνας Πρέσβης κ Παντελής Καρκαμπάσης και ο Γενικός Πρόξενος του Αργυροκάστρου κ. Ιωάννης Τζόβας, συζητήθηκαν τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής και η διερεύνηση τρόπων συνεργασίας με το Δίκτυο. Ιδιαίτερα έγινε αναφορά στην αξιοποίηση του προγράμματος της Αναπτυξιακής Βοήθειας, για τη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομών της Νότιας Αλβανίας, όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του Δικτύου.

Επιστροφή στην κορυφή

ΦΟΡΟΥΜ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη»
Ιωάννινα 10 Δεκεμβρίου 2004

Φωτογραφικό Υλικό

Το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ιωαννίνων διοργάνωσε φόρουμ ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις χώρες της Ευρώπης.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη του, να ανταλλάξουν εμπειρίες με τους Έλληνες συναδέλφους τους, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει, σε κάθε χώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα προβλήματα των πόλεων, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αλλά και τα όρια των αρμοδιοτήτων της.

Στο φόρουμ υπήρξαν εισηγήσεις γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της Τ.Α. στις χώρες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας από τα μέλη του Δικτύου.

Επιστροφή στην κορυφή

«2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
Θεσσαλονίκη 6-13 Ιουλίου 2004

Φωτογραφικό Υλικό

Διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Συνάντηση των Νέων Δημοτικών Συμβούλων από επτά χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Youth for Europe». Στη συνάντηση συμμετείχαν δεκαεννέα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουκρανία, τη Σουηδία καθώς και εκπρόσωποι από δήμους της Βόρειας Ελλάδας και του Νομού Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διοργανώθηκαν συζητήσεις γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη της συνάντησης, γύρω από θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Νέους και γύρω από το θέμα των Ναρκωτικών και του τρόπου αντιμετώπισης του από τις Τοπικές Κοινωνίες. Παράλληλα αναπτύχθηκαν και θέματα όπως «New Public Management and Sustainable Development», «Financial Programs of the EU», «Αθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση» και «Sustainable Development and Energy»

Στην πόλη της Έδεσσας την τρίτη μέρα της συνάντησης έγινε συζήτηση για τον «Εναλλακτικό Τουρισμό», ενώ στη συνέχεια πήραν μέρος σε δράσεις εναλλακτικού τουρισμού της Δημοτικής Επιχείρησης της Έδεσσας.

Κατά τη διάρκεια της εξαήμερης συνάντησης οι νέοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, το Δήμο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, την έκθεση της Συλλογής Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών, το σπήλαιο των Πετραλώνων και το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης ενώ η αποχαιρετιστήρια βραδιά, οργανώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Πανοράματος στην περιοχή Πλατανάκια.

Με τη λήξη της συνάντησης συμφωνήθηκε να συνεχισθεί η επικοινωνία των μελών της και με αυτούς που πήραν μέρος στην αντίστοιχη πρώτη συνάντηση του 2003, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού forum ανταλλαγής απόψεων που θα δημιουργηθεί από το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης με την Υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική Α.Ε.

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι με τη συνάντηση αυτή, για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωριστούν νέοι που συμμετέχουν ενεργά στις Τοπικές τους Κοινωνίες.

Επιστροφή στην κορυφή

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στρασβούργο 25/5- 1/6/2004

Φωτογραφικό Υλικό

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, παρουσιάσθηκε από τις 25 Μαΐου έως 1 Ιουνίου η Έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη με θέμα:

"Η Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα -Πολιτιστική Επιταγή"

Η παρουσίαση της Έκθεσης έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Συμβουλίου της Ευρώπης γενικότερα, και κατ' επέκταση, της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με το ζήτημα της Επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η Έκθεση διοργανώθηκε - στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης - με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης από την ΚΕΔΚΕ και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και με συμμετοχή της Ελληνικής Κοινότητας Αλσατίας και Περιχώρων.

Την εναρκτήρια εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνουσες προσωπικότητες καθώς και υψηλά στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που εδρεύουν στο Στρασβούργο, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Σ.τ.Ε. κ. Peter Shieder, Δήμαρχοι, οι πρέσβεις των 45 κρατών-μελών του ΣτΕ, καθώς και νομάρχες και δήμαρχοι από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και στις εργασίες του Κογκρέσου.

Την έναρξη της έκθεσης έκανε ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΣτΕ, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Γεροκωστόπουλος, το μεσημέρι της Τρίτης 25 Μαίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Βαν Στάα, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ιωάννης Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ευγένιος Χαϊτίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, κ Γρηγόρης Ζαρκάδας και από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη ο κ. Σπύρος Μερκούρης.

Επιστροφή στην κορυφή

«1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
Θεσσαλονίκη 1-8 Ιουλίου 2003

Φωτογραφικό Υλικό

Πάνω από είκοσι Νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Βέλγιο, τη Γαλλία , τη Γερμανία , την Ελβετία και την Ελλάδα συναντήθηκαν από 1έως 8 Ιουλίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αντάλλαξαν εμπειρίες γύρω από θέματα που αφορούν τους νέους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η έναρξη των εργασιών της συνάντησης έγινε από το Δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Χρ. Οικονομίδη, ενώ παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης , ο Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής κ. Παν. Σκανδαλάκης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σ. Καπετανόπουλος, η εκπρόσωπος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Καλαϊτζή και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας κ. Βαγιάκος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διοργανώθηκαν δύο ημερίδες σε αίθουσα του δήμου Καλαμαριάς, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των νέων και η ανάγκη υπηρεσιών στήριξης, ο πολιτισμός ως μέσο έκφρασης των νέων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Αθήνα 2004».

Η κεντρική εισήγηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρώπη. Η Συμβολή των Νέων Αιρετών στη Σύγκλιση και την Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» έγινε από τη γ.γ της Σ.Ε. του Δικτύου κ. Κάτια-Δαυίδ Χαρμαντά ενώ στις διαδικασίες της συνάντησης συμμετείχαν τα μέλη της Σ.Ε. κ. Γρ. Ζαρκάδας και η κ. Φ. Δρούμπουρα, δημοτικοί σύμβουλοι Φραγκφούρτης και Βρυξελλών αντίστοιχα.

Παράλληλα επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης , το Δήμο Μαδύτου , Συκεών και Τριανδρίας, εκδήλωση του Δήμου Θέρμης, τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, την περιοχή της Νάουσας και του Δήμου Καλλινδίων, το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης το σπήλαιο των Πετραλώνων, τη Χαλκιδική και συναντήθηκαν με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συνάντησης, οι νέοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφώνησαν να συνεχίσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία, την προσπάθεια για ανάπτυξη διμερών σχέσεων και παράλληλα υπέγραψαν το κείμενο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Το πρόγραμμα έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «youth for Europe» και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών- Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και της ΚΕΔΚΕ. Την οργανωτική υποστήριξη της συνάντησης είχε η Ανατολική Α.Ε..

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

-