ΝΕΑ

2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας (10/1/18 & 19-30/6/18)

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη», διοργανώνουν τη 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Η Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί σε δύο στάδια. Στο 1ο στάδιο (10/01/2018) θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου σε 21 εξεταστικά κέντρα του ΚΕΓ στο εξωτερικό. Το 2ο στάδιο (19/06/2018-30/06/2018) θα διεξαχθεί στην Ελλάδα (Πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής).

Πηγή: http://greeklanguage.gr

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Στα Ιωάννινα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (30/11/2017)

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου η μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βασικούς άξονες την αποκέντρωση και την τοπική ανάπτυξη

Με κεντρικό μήνυμα " Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα", η ΚΕΔΕ διοργανώνει το Ετήσιο Τακτικό της Συνέδριο από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, στα Ιωάννινα στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα βρεθεί το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Παράλληλα θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η τοπική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τα «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης στους ΟΤΑ, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την απασχόληση, το μεταναστευτικό ζήτημα, τις προληπτικές μορφές ελέγχου στους ΟΤΑ, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν οι μελέτες που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για λογαριασμό της ΚΕΔΕ για τα ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα και τη φορολογική αποκέντρωση.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερωτηματολόγιο που απεύθυνε η ΚΕΔΕ στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη διεξαγωγή του.

Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία της Ένωσης μέσω της οποίας τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν σήμερα το θεσμό της αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και δόθηκε η δυνατότητα στους αιρετούς και τους πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέσω πολλαπλών επιλογών.

Τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις που δόθηκαν θα αποτελέσουν μέρος των θέσεων που θα κατατεθούν στο Συνέδριο και θα καθορίσουν το περιεχόμενο του τελικού ψηφίσματος

Επιπλέον, για πρώτη φορά, θα υπάρξει θεματική ενότητα που θα απευθύνεται σε διευθυντικά στελέχη δήμων, με στόχο τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού των δήμων, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στα καθήκοντά τους.

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί να παραστούν μέλη της κυβέρνησης, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και του επιστημονικού κόσμου.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε: «Το Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, για το μέλλον της χώρας μας, χρονική συγκυρία. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουν όλοι οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της Πατρίδας μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να συμβάλλουν δημιουργικά στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Η μεταρρύθμιση της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία για να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας και τη Χώρα. Αφορά όλους τους πολίτες, καθώς συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και αποτελεί προϋπόθεση για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή».

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Παρακολουθήστε ζωντανά μέσω της υπηρεσίας live streaming τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδριου ΚΕΔΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συνάντηση Σαραντοπούλου - Μπουτάρη στη Βιέννη (27/11/2017)

Επίσκεψη στη Βιέννη, της Αυστρίας πραγματοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρο Πέγκα.

Το ταξίδι για την προβολή της Θεσσαλονίκης (23-24 Νοεμβρίου) έγινε στο πλαίσιο της δράσης του Τμήματος Τουρισμού «Διπλωματία Πόλεων».

To Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να προβάλει την πόλη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό στην αγορά-στόχο, τη Βιέννη, διοργάνωσε ημερίδα και παρουσίαση της πόλης, τις συγκεκριμένες δύο ημέρες.

Η διοργάνωση της ημερίδας περιλάμβανε αρχικά παρουσίαση της πόλης και κατόπιν πρόσκληση συμμετοχής σε εκπροσώπους του τουριστικού και επιχειρηματικού τομέα οι οποίοι θα συναντηθούν με αντίστοιχους Αυστριακούς επαγγελματίες κατά τη διάρκεια Β2Β συναντήσεων.

Στόχος μεταξύ άλλων είναι να γίνει Θεσσαλονίκη πόλος προσέλκυσης επιχειρηματιών, τουριστικών πρακτόρων, φοιτητών, συνεδρίων, εκθέσεων, εμπορίου αλλά και γαστρονομικών εκδηλώσεων.

Στo πλαίσιο της παρουσίασης της πόλης Θεσσαλονίκης στην Βιέννη που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο παρουσία διπλωματών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ Όλγας Σαραντοπούλου με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, για το θέμα της στέγασης των γραφείο του ΣΑΕ.

Πηγή: http://www.panhellenicpost.com

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου (17/11/2017)

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αιρετοί από τη Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ρωσία, Κύπρο, από την ΚΕΔΕ και μέσω skype εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Τις εργασίες της συνεδρίασης χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Ζουράρις, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γιώργος Πατούλης, μέσω skype, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Δήμαρχος Λάρνακας κος Ανδρέας Βύρας και ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Θόδωρος Χατζηπαντελής.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τον προγραμματισμό της λειτουργίας και των δράσεων του Δικτύου για το επόμενο εξάμηνο, την προετοιμασία των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών, που για ακόμη μία φορά θα υλοποιηθούν μέσω του διαδικτύου την επόμενη χρονιά και την οργάνωση επίσκεψης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή επίσης ενημερώθηκε μέσω επιστολής από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και ομόφωνα αποφάσισε να ενημερώσει τα μέλη του Δικτύου και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, για την κατάσταση της ομογένειας στη Νοτιο-Ανατολική Ουκρανία και να ζητήσει τη συνδρομή τους, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αυτή αντιμετωπίζει, με κυριότερο θέμα την αποστολή φαρμακευτικής βοήθειας καθώς και την περεταίρω υποστήριξη των προγραμμάτων φιλοξενίας εκ μέρους των Δήμων της χώρας μας, που οργανώνονται από το ΥΠΕΞ/ΓΓΑΕ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής «ταξίδεψαν» μέσα από σχετική παρουσίαση του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην πόλη του σήμερα και του αύριο όπως τη σχεδιάζει ο Δήμος. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μνημεία της, μέσω περιήγησης-ξενάγησης , που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, επισκέφθηκαν, συνοδεία στελεχών της HELEXPO - ΔΕΘ, την έκθεση PHILOXENIA 2017 όπου και τους δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

3η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης (18/10/2017)

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 10.00 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η 3η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός της λειτουργίας και των δράσεων του Δικτύου για το επόμενο εξάμηνο, η προετοιμασία των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών, που για ακόμη μία φορά θα υλοποιηθούν μέσω του διαδικτύου, η οργάνωση επίσκεψης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και ενημέρωση από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ακολουθήσει παρουσίαση της Θεσσαλονίκης από το τμήμα Τουρισμού του Δήμου, καθώς και περιήγηση στην πόλη. Το απόγευμα του Σαββάτου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία του ΔΣ της HELEXPO-ΔΕΘ και ξεναγηθούν στους χώρους της έκθεσης PHILOXENIA 2017.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Τα Ελληνικά στα νηπιαγωγεία της Αυστραλίας (17/10/2017)

Οι αγώνες της ομογένειας για τη διατήρηση και διάδοση της Νεοελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία απέκτησαν έναν ισχυρό, έστω και πρόσκαιρα, σύμμαχο, και δεν είναι κανένας άλλος από τον υπουργό Παιδείας της χώρας, Simon Birmingham.

Αρκεί, βέβαια, να το θέλουν και οι ίδιοι οι ομογενείς.

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων από τα νηπιαγωγεία που ενδιαφέρονται να εισάγουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα μία ξένη γλώσσα, ο κ. Birmingham πρότεινε στα νηπιαγωγεία της χώρας κατά την φετινή σχολική περίοδο να επιλέξουν την Νεοελληνική. «Δίνοντας την ευκαιρία στα νήπια της χώρας να γνωρίσουν την Νεοελληνική γλώσσα, δεν έρχονται μόνο σε επαφή με μία δεύτερη γλώσσα, αλλά την ίδια στιγμή βελτιώνουν τις αναπτυξιακές και γνωστικές τους ικανότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Birmingham, καλώντας παράλληλα τους γονείς να ζητήσουν από το νηπιαγωγείο τους να επωφεληθεί του προγράμματος που προσφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η εισαγωγή της Νεοελληνικής και άλλων ξένων γλωσσών στα νηπιαγωγεία της Αυστραλίας εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Early Learning Languages Australia (ELLA), πρόγραμμα που στοχεύει αρχικά στο να φέρει τα νήπια της χώρας σε επαφή με μία άλλη γλώσσα εκτός της αγγλικής ώστε να καλλιεργηθεί σ' αυτά μία πιο θετική εικόνα για τις ξένες γλώσσες, εικόνα που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στο μέλλον θα συμβάλλει στην αύξηση των μαθητών σε προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Για την υλοποίηση του προγράμματος ELLA, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει το ποσό των 15,7 εκατομμυρίων και η συμμετοχή των νηπιαγωγείων σ' αυτό είναι προαιρετική. Κάθε νηπιαγωγείο μπορεί να επιλέξει μία από τις δύο γλώσσες που προσφέρονται κατά την σχολική χρονιά. Πέρυσι τα νηπιαγωγεία που συμμετείχαν είχαν να επιλέξουν μεταξύ της ιταλικής και ισπανικής γλώσσας ενώ για την φετινή χρονιά όσα νηπιαγωγεία θα συμμετάσχουν έχουν διαλέξουν μεταξύ της νεοελληνικής και της γλώσσας χίντι, επίσημη γλώσσα της Ινδίας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η γνωριμία των νηπίων με την αλφαβήτα θα γίνει μέσα από μία σειρά ηλεκτρονικών εφαρμογών και άλλων δραστηριοτήτων και από τους νηπιαγωγούς που εργάζονται στα νηπιαγωγεία και όχι από ειδικευμένους στην γλώσσα εκπαιδευτικούς.

Ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος, ανέφερε ότι πέρυσι συμμετείχαν σ' αυτό 1800 νηπιαγωγεία από κάθε γωνιά της χώρας και 60.000 νήπια επωφελήθηκαν αυτού.

Το ποσό που διαθέτει η κυβέρνηση για όσα νηπιαγωγεία ανταποκριθούν, καλύπτει εξ ολοκλήρου το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος.

Όπως δήλωναν εκπαιδευτικοί παράγοντες στο «Νέο Κόσμο» για να δεχθούν τα νηπιαγωγεία να προσφέρουν και το μάθημα των Ελληνικών, θα πρέπει να υπάρχει ζήτηση. Με απλά λόγια, θα πρέπει οι ομογενείς γονείς να ζητούν από τα νηπιαγωγεία όπου στέλνουν τα παιδιά τους να προσφέρουν τα Ελληνικά.

Πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Βράβευση για την Ακαδημία Αξιών (10/10/2017)

H Ακαδημία Αξιών που ιδρύθηκε ώς κοινωφελές Ίδρυμα από την Ελληνίδα Φιλόλογο και Κοινωνιολόγο Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιπρόεδρο του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης με έδρα το Solingen βραβεύτηκε από το Ίδρυμα KNUPP με το βραβείο KURT KREUSER PREIS 2017. Το βραβείο συνοδεύεται με το ποσό τον 4.000 € και αναδικνύει το σημαντικό ανθρωπιστικό, εκπαιδευτικό έργο της Ακαδημίας Αξιών. Ο κύριος Biermann από το προεδρείο του Ιδρύματος εξήρε κατά την διάρκεια της απονομής του βραβείου την αναγκαιότητα αυτού του έργου στην σημερινή Κοινωνία. Το πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης αξιών της Ακαδημίας προετοιμάζει και εκπαιδεύει την νεολαία για τις επίκαιρες προκλήσεις της σημερινής Κοινωνίας, αναπτύσει ικανότητες της αυτοκριτικής, της συνύπαρξης, της αυτοσυγκράτησης για την αντιμετώπιση αντιπαραθέσεων και στηρίζει τους γονείς για μια ανθρωπιστική ανατροφή με γνώμονα της αξίες. Η βράβευση με το μεγαλύτερο ποσό που απένειμε το Ϊδρυμα KNUPP στοχεύει στην αναγνώριση του έργου της Ακαδημίας Αξιών για να γίνει έτσι αυτό γνωστότερο.

Η Ακαδημία Αξιών που το καλοκαίρι του 2015 άρχισε συμβολικά το έργο της στην γεννέτηρα της κυρίας Ζαχαράκη, στην Χρυσομηλιά Καλαμπάκας προσανατολίζεται στις ανθρώπινες αξίες, έχει ως στόχο την διάδoση των Αξιών μέσα από συγκεκριμένη μέθοδο, βασισμένη στη διδασκαλία του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη καθώς και στις αξίες της Φιλοκαλίας.

Η Ακαδημία συνεργάζεται με πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία και φορείς και συνεχίζει την εργασία της πρωτοβουλίας αξιών που έχει εκπονήσει το πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης αξιών και αλληλοσεβασμού, το οποίο έχει λειτουργήσει πειραματικά από το 1999 στο σχολείο Friedrich-Albert-Lange Gesamtschule Solingen. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει παιδαγωγούς, γονείς και παιδιά και να τους εκπαιδεύσει για να χρησιμοποιούν μεθοδικά τις αξίες στην καθημερινότητα και να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε από επιστημονικό ίδρυμα, το οποίο πιστοποίησε την αποτελεσματικότητα στις τάξεις που συμμετείχαν στο πειραματικό πρόγραμμα.

Το κλίμα εργασίας και επικοινωνίας στις τάξεις είναι πολύ θετικότερο σε σύγκριση με άλλες τάξεις.

Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων η ζήτηση του προγράμματος είναι μεγάλη, αφού εν τω μεταξύ έχει ενταχτεί, μετά από απόφαση των σχολικών συμβουλίων σε πολλά σχολεία.

Η Ακαδημία Αξιών εκπαιδεύει φοιτητές της παιδαγωγικής, φιλοσοφικής, θεολογικής για να είναι σε θέση να διδάξουν το πρόγραμμα στα σχολεία. Επίσης εκπαιδεύονται δάσκαλοι που πρόκειται να πρωτοδιοριστούν, ώστε να εφαρμόζουν την μέθοδο διδασκαλίας στα σχολεία. Εκτός από τα σχολεία μπορεί να διεξαχθεί το πρόγραμμα, σε κέντρα νέων, Εκκλησίες και συλλόγους ανάλογα με τις δυνατότητες της Ακαδημίας.

Ευχάριστο είναι, ότι το πρόγραμμα διδάσκεται και σε τάξεις του ελληνικού γυμνασίου και λυκείου του Dusseldorf, μετά από έγκριση του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου.

Ως κοινωφελές ίδρυμα η Ακαδημία Αξιών λειτουργεί με δωρεές, αφού αυτές μπορούν να εκπίπτουν από την εφορία καθώς και με επιδοτήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχει η ιδρύτρια της Ακαδημίας στο info@axion-akademie.de www.axion-akademie.de/el

Στο Dusseldorf θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Ακαδημίας σε εκδήλωση που οργανώνεται στις 15. Οκτωβρίου 2017, στις 17.00 η ώρα στο Ενοριακό Κεντρο του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

4η Συνεδρίαση-Τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης (26/09/2017)

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, και ώρα 14:00 - Κεντρικής Ευρώπης (15:00 ώρα Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί η 4η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και η ημερήσια διάταξη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, την ενημέρωση των μελών της Ε.Γ. για τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του Δικτύου, την διοργάνωση της 3ης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και την προετοιμασία των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών που θα ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σε συνδυασμό με την προοπτική επέκτασης του Δικτύου και στην Αμερική και την Ωκεανία.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α.) στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας του Παν/μίου Λευκωσίας (18/08/2017)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα προσφέρουν για τρίτη χρονιά το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α.) στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση των φοιτητών σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και η καλλιέργεια και ανάπτυξη των σχετικών επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.

Ακολουθεί ο κατάλογος μαθημάτων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών:

1. Θεωρίες Κατάκτησης της Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας

2. Σχεδιασμός Μαθήματος και Διαχείριση Τάξης

3. Μεθοδολογία της Έρευνας

4. Η Διδασκαλία της Γραμματικής

5. Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης σε Παιδιά

6. Η Αξιολόγηση στην Ελληνική ως Δεύτερη/Ξένη Γλώσσα

7. Τεχνολογία και Εκπαίδευση

8. Διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

9. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

10. Θέματα Ειδικής Αγωγής στην Εκμάθηση της Γλώσσας

11. Η Διδασκαλία του Λεξιλογίου και η Χρήση Λεξικών

12. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Κάλεσμα Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη κατά τη 4η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού στην Αρχαία Ολυμπία: Αναγκαία η συστράτευση όλου του Ελληνισμού στον κοινό εθνικό στόχο της ανάκαμψης της χώρας (31/07/2017)

Η Ελλάδα του αύριο μπορεί να διαμορφωθεί με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργασίας των Ελλήνων ανά την υφήλιο

Στην αναγκαιότητα σύμπραξης και συνεργασίας όλου του ελληνισμού ανά την υφήλιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης της Ελλάδας, καθώς και στην υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να αποκτήσουν οι ομογενείς δικαίωμα λόγου και ψήφου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη 4η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία.

«Είναι εθνική μας υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάκαμψης της Ελλάδας και σε αυτό τον αγώνα οι πρώτοι σύμμαχοί μας είναι οι απόδημοι Έλληνες οι οποίοι όπου και αν βρίσκονται στο εξωτερικό διαπρέπουν. Το ελληνικό κράτος είναι ανάγκη να πάρει άμεσα σοβαρές αποφάσεις για την ελληνική ομογένεια».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργασίας του ελληνισμού.

Ιατρικός Τουρισμός

«Ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και ως Έλληνας πολίτης εργάζομαι καθημερινά προκειμένου να μπορέσει η χώρα αναπτυχθεί. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε μια παγκόσμια καμπάνια προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Η χώρα μας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Ο Ιατρικός Τουρισμός μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Στόχος μας είναι αντί να φεύγουν οι Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό να έρθουν οι ασθενείς στην Ελλάδα και να επιστρέψουν στη χώρα μας όσοι Έλληνες γιατροί έχουν φύγει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Τιμητική διάκριση για τον Γ. Πατούλη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 30 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία τιμήθηκαν για τη δράση τους, στον τομέα του ο καθένας, προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τιμητική διάκριση δόθηκε στο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλη για τη προσφορά του και της δράσης του για την εθνική ανάκαμψη και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ όλων των Ελλήνων της Διασποράς.

Αντίστοιχες τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στο Δήμαρχο Πύλου - Νέστωρος Δ. Καφαντάρη και το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Ε. Κοτζιά.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιήθηκε και το FORUM Επιχειρηματικότητας με θέμα: «Η Ελλάδα του χθες - του σήμερα - του αύριο» , στο Συνεδριακό κέντρο «Δημήτρης Βικέλας», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο Γ. Πατούλης ανέφερε κατά την ομιλία του ότι το μείζον ζήτημα είναι τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. «Η πραγματική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας, μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ενδυνάμωσης και ανεξαρτητοποίησής τους από το Δημόσιο και η ανάγκη αυτή είναι πλέον μονόδρομος. Είναι σαφές ότι η Χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και των μηχανισμών του κράτους», τόνισε.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «η ελληνική οικονομία χρειάζεται να γίνει εξωστρεφής και για το λόγο αυτό απαιτείται η υλοποίηση των σχετικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας, την ύπαρξη ενός σταθερού, προβλέψιμου και απλού φορολογικού πλαισίου, στην εξάλειψη της διαφθοράς μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 4ης Παγκόσμιας Συνάντησης Απόδημου Ελληνισμού, ξεκίνησε με μια σειρά από συμβολικές δράσεις τη Παρασκευή 28 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. στη Μεθώνη, στο λιμάνι και στο Κάστρο της πόλης, με ένα «Αφιέρωμα στους πρωτοπόρους μετανάστες της περιοχής». Καλωσόρισμα στους προσκεκλημένους απηύθυνε ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου - Νέστωρος Δημήτρης Καφαντάρης.

Η 4η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού ήταν υπό την αιγίδα και διοργάνωση της ΚΕΔΕ, του Οργανισμού «Η αυτού Μεγαλειότης ο Έλλην Μετανάστης, "ΗιsMajestytheGreekImmigrant", της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, της Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του δήμου Πύλου Νέστωρος και πολλών άλλων φορέων.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Πρωτοβουλίες του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης (25/07/2017)

Γ. Πατούλης: Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις προκειμένου η ελληνική ομογένεια να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη της χώρας

«Σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης δημιουργούμε το Παγκόσμιο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών. Ένα δίκτυο που θα συμβάλει προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική ομογένεια να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη της χώρας».

Σ' αυτή την επισήμανση προχώρησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκε το θέμα της μετεξέλιξης του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Ευρώπης σε Παγκόσμιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διαμόρφωση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών προκειμένου να επεκταθεί το Δίκτυο και πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων.

Βασική προτεραιότητα θα δοθεί για τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά. Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται μια σειρά από δράσεις προκειμένου η ΚΕΔΕ και τα μέλη του Δικτύου να μπορέσουν άμεσα να υλοποιήσουν αυτό το φιλόδοξο στόχο.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου, στο πλαίσιο της συνάντησης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για το γενικότερο σχεδιασμό των δράσεων τους, καθώς και για τα αποτελέσματα των κοινών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί το προηγούμενο διάστημα.

Μεταξύ αυτών, προτάθηκε να υπάρξει ειδική θεματική ενότητα στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου και θα αναπτυχθεί από μέλη του Δικτύου το θέμα της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού με τους Έλληνες της διασποράς είναι ουσιαστική και έχει φέρει απτά αποτελέσματα, καθώς έχει συμβάλει προκειμένου η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει συνομιλητές με σημαντική εμπειρία σε πολλούς δήμους της Ευρώπης.

«Η ΚΕΔΕ και το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να μπορέσουν να ενισχυθούν οι δεσμοί της ομογένειας με τη Μητρόπολη. Οι έλληνες συνάδελφοι αιρετοί από δήμους της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, θέλουν και μπορούν να στηρίξουν τις αρχές και τα δίκαια του Ελληνισμού. Ανταλλάσσουμε μαζί τους ιδέες και τεχνογνωσία για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης»,σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Ωστόσο συμπλήρωσε πως «πρέπει το ελληνικό κράτος να πάρει κάποια στιγμή σοβαρές αποφάσεις» και να βάλει την ελληνική ομογένεια στο επίκεντρο της προσπάθειας για την ανασύνταξη της χώρας, χωρίς να λειτουργεί «φοβικά» απέναντι της.

Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μία ουσιαστική προσπάθεια για μία Νέα Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μόνο εάν οι ομογενείς- τουλάχιστον όσοι το επιθυμούν- αποκτήσουν δικαίωμα λόγου και ψήφου».

Στη σημερινή συνάντηση με το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοντορίνης Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος SOLNA, Σουηδία, οι Αντιπρόεδροι, Τζίτζιος Ιωάννης, Δήμαρχος ΣΙΘΩΝΙΑΣ, Ζαχαράκη Ιωάννα, Δημοτική Σύμβουλος, Δήμος SOLINGEN, Γερμανία, και ο Γραμματέας Ρουσκέτος Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος ZGORZELEC, Πολωνία.

Οι δράσεις του Δικτύου

Σήμερα στο Δίκτυο συμμετέχουν μέλη από τη Γερμανία, από τη Δ. Ευρώπη, από χώρες της Αν. Ευρώπης και από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Είναι γεγονός», ανέφερε ο κ. Πατούλης, «ότι από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το δίκτυο, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, έχει αναπτύξει δραστηριότητες που σχετίζονται τόσο με την προώθηση εθνικών θεμάτων, όσο και με την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης από την ίδρυση του έως και σήμερα, έχει υλοποιήσει σημαντικές δράσεις. Μεταξύ άλλων είναι και οι παρακάτω:

- Οργάνωση Επίσκεψης του Προέδρου και Αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στην πόλη της Στοκχόλμης

- Συμμετοχή στις εκδηλώσεις απονομής βραβείων στο Δήμο Λέσβου και σε τοπικούς φορείς φιλοξενίας για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος

- Διοργάνωση Εκθέσεων για τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα» στο Στρασβούργο και στο Δημαρχείο Φρανκφούρτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

- Την προώθηση της διακήρυξης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

- Τη διοργάνωση δύο ημερίδων σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και την επίδρασή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Προσφυγικό Ζήτημα, μεταφέροντας τις εμπειρίες μελών του Δικτύου από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται.

- Τη συγκέντρωση από Γερμανούς πολίτες και φορείς σημαντικού ποσού που απεστάλη για την κάλυψη άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων στη Λέσβο.

- Την υποστήριξη εκπροσώπων της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκές πόλεις και την ενθάρρυνση ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ειδικά για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΚΕΔΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

3η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης (19/07/2017)

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, και ώρα 13.30 στα γραφεία της ΚΕΔΕ, Γενναδίου 8, στον 6 όροφο, θα πραγματοποιηθεί η 3η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν ο προγραμματισμός της λειτουργίας και των δράσεων Δικτύου για το επόμενο χρονικό διάστημα έως και τον Μάιο του 2018, η επικαιροποίηση των μελών του Δικτύου, για την προετοιμασία των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών που θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2018, η επέκταση του σε παγκόσμιο επίπεδο και η διερεύνηση συνεργασίας με την ομογένεια της Ουκρανίας .

Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας θα έχουν επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμαρουσίου κύριο Γιώργο Πατούλη και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν στη Βουλή, τις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΔΕΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε) (18/07/2017)

Στην Αθήνα από τις 23 έως και τις 26 Ιουλίου 2017 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε).

Στη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης, παρουσία του νέου προέδρου κου Παναγιώτη Κατσαμπάνη, γερουσιαστή στη Δυτική Αυστραλία (Πέρθ), μετά την άδεια απουσίας που ζήτησε και έλαβε ο κος Θωμάς Κατσιαντώνης, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης θα πραγματοποιηθούν, επαφές με κυβερνητικά στελέχη, σύσκεψη με τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, καθώς και συναντήσεις με φορείς και στελέχη του βιομηχανικού και εμπορικού χώρου της Ελλάδας.

Στις εργασίες έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιουλίου, τις εργασίες της Συνέλευσης θα παρακολουθήσουν και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (06/07/2017)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και διαρκούν 10 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 03-07-2017 μέχρι και 18/09/2017 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes

Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση και αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

6. Όψεις της γλώσσας

7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Στο Σουηδικό κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. - Επίσκεψη στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη της Στοκχόλμης (18/05/2017)

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Στοκχόλμη όπου έχει σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Σουηδίας και μέλη της ελληνικής ομογένειας, επισκέφθηκε το Σουηδικό κοινοβούλιο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Έλληνα βουλευτή Σουηδίας Σ. Δελλή.

Κατά την επίσκεψη στο κοινοβούλιο, το οποίο αριθμεί 349 βουλευτές, μαζί με τον κ. Πατούλη ήταν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Solna και Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων αιρετών της Ευρώπης Γ. Κοντορίνης, ο Πρόεδρος της Ελληνοσουηδικής Επιτροπής Φιλίας Lars Mejern Larsson και ο Έλληνας Πρέσβης στη Σουηδία Δ. Τουλούπας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον ιατρικό τουρισμό, με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει πως η ενίσχυση του μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βραχίονα ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Με δεδομένο και την πληθώρα Ελλήνων ιατρών που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί το υψηλά εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό ιατρικό δυναμικό της χώρας μας.

«Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης της διεθνούς και ευρωπαϊκής ιατρικής κοινότητας και επισκεπτών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Βράβευση της Λεσβου στο Ντίσσελντορφ (28/04/2017)

"..Είχαμε την τιμή να είμαστε παρόντες και να ζήσουμε τις ξεχωριστές στιγμές της απονομής του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην συναυλιακή αίθουσα Tonhalle στο Ντίσσελντρορφ, το οποίο φέτος απονεμήθηκε στο Δήμο Λέσβου και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ. Χαρήκαμε ιδιαίτερα για την βράβευση του έργου που και εμείς υποστηρίζουμε, γιατί η Λέσβος και οι πολίτες της με την στάση που δείξανε το αξίζουν", δηλώνει η κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιπρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης που κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, ζεί και εργάζεται στην Γερμανία και δραστηριοποιείται για την συγκέντρωση χρημάτων προς υποστήριξη φορέων για την αντιμετώπιση επίκαιρων αναγκών στην Λέσβο. Η κυρία Ζαχαράκη επισκέπτεται τακτικά την Λέσβο αφού ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης κατάγεται από την Μυτιλήνη.

Ήτανε συγκινητικά και τιμητικά για όλους που συμβάλουν στις ανάγκες της Λέσβου τα λόγια του ούγγρου μαέστρου της συμφωνικής ορχήστρας του Ντίσελντορφ Άνταμ Φίσερ κατά την απονομή του Βραβείου. "Οι πολίτες της Λέσβου αποδεικνύουν μεγάλο ανθρωπισμό, το δε Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ είναι ένα σύμβολο ελπίδας σε μία Ευρώπη, η οποία παίρνει όλο και περισσότερο μία απορριπτική στάση απέναντι σε ανθρώπους που καταδιώκονται από πόλεμο καθώς και από πολιτική και θρησκευτική καταπίεση. Με την καθημερινή του εργασία το Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ προφυλάσσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που φτάνουν και ζουν εκεί"...

Δελτίο Τύπου

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Τον πυρήνα της φιλοσοφίας που θα έχει το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού περιέγραψε σε ομογενείς του Καναδά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. (24/03/2017)

Τον πυρήνα της φιλοσοφίας που θα έχει το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού περιέγραψε σε ομογενείς του Καναδά ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

«Το δόγμα της Ελλάδας έναντι των ομογενών αλλάζει ριζικά», διαμήνυσε ο κ. Κουίκ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση (ΣΑΕ) της ελληνικής κοινότητας Καναδά με αφορμή την επίσκεψή του στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του, έκανε λόγο για επανεκκίνηση του ΣΑΕ, με βασικούς άξονες την αυτό-οργάνωση και την αυτοχρηματοδότηση και ως κύρια αποστολή του την προσφορά «ως μία τεράστια δεξαμενή σκέψης, έτσι ώστε οι ομογενείς να είναι εκείνοι οι οποίοι στα σημαντικά θέματα που τους αφορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για λύσεις, προς την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας». Κατέστησε μάλιστα σαφές πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναβιώσει εκείνο το ΣΑΕ που εξέφραζε μόνο το 4% του Ελληνισμού και στο οποίο είχαν εμπλακεί τα κόμματα, διχάζοντας και ταλαιπωρώντας, και τον οποίο Ελληνισμό η κάθε κυβέρνηση προσπαθούσε να χειραγωγεί για τους δικούς της προφανείς λόγους».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήρε τη δράση του Ελληνισμού της Διασποράς, σημειώνοντας πως οπουδήποτε και αν βρίσκεται, με τα έργα του, με τις δράσεις του και με την επιχειρηματική του δεινότητα, αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη της χώρας μας. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του Καναδά, «καθώς έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ίδρυση αυτού του κράτους, που φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια του, αλλά και στις σημερινές σημαντικές προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο μιας σχεδιαζόμενης θεαματικής ανάπτυξης της καναδικής οικονομίας, η οποία μέχρι τώρα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα».

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18/19 Μαρτίου 2017, στη Φρανκφούρτη, η 22η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. (23/03/2017)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου 2017, στην πόλη της Φρανκφούρτης, η 22η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Η συμμετοχή των νέων ξεπέρασε τους 400 νεολαίους, αριθμός που μας δίνει την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Πεχλιβανίδης, ο οποίος αφού καλώς όρισε τους παρευρισκόμενους κάλεσε στην συνέχεια τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Ανέστη Οσιπίδη στο βήμα να απευθύνει χαιρετισμό. Εκ μέρους της Νεολαίας χαιρετισμό απεύθυνε η Συντονίστρια κ.Ιωάννα Μακρίδου.

Την έναρξη των διεργασιών της Συνδιάσκεψης κήρυξε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ o κ. Χρήστος Γαλανίδης με χαιρετισμό και τα λόγια: «Η καρδιά είναι παράξενο πράγμα, όσο την μοιράζεις τόσο μεγαλώνει».

Στα πλαίσια της 22ης συνδιάσκεψης έγινε αναφορά στον αείμνηστο εξέχον μέλος του απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού, του κυρίου Δημήτρη Εμμανουηλίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης υπήρξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Ομοσπονδίας ένας από του αθόρυβος υποστηρικτές και χορηγούς της και ήταν πάντα στο πλευρό της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας όποτε και όπου του ζητήθηκε. Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας αλλά και της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας, το 36ο φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου 2017 στην πόλη του Ludwigshafen θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

Αποδείχθηκε πως η επιλογή της θεματολογίας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για τους νέους μας, οι οποίοι απέδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο πολύ τους ενδιαφέρει η ιστορία, η παράδοση και οι αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού. Όλοι οι εισηγητές δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό και μετέφεραν στους νέους μας, τις γνώσεις και τις εμπειρίες στα θέματα τα οποία αναπτύξανε.

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Thessaloniki 1915-1918/A city at war, a city in transformation» (15/03/2017)

Στις 8.3.2017, πραγματοποιήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο της Σουηδίας (Armemuseum) τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Thessaloniki 1915-1918/A city at war, a city in transformation».

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο φωτογραφικής έκθεσης, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του εν λόγω Μουσείου, το 2014, με τίτλο «Εικόνες από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - μια σειρά εκθέσεων», στην οποία συμμετέχουν χώρες που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο. Θα διαρκέσει έως τις 28.5 τ. έ., ενώ αποτελεί συνδιοργάνωση του Πολεμικού Μουσείου της Σουηδίας, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ελλάδας και του Κέντρου Ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Den 8:e mars 2017 agde rum pa Sveriges Armemuseum invigningen av fotoutstallningen "Thessaloniki 1915-1918 / En stad i krig - en stad i forandring".

Utstallningen ingar i Armemuseets serie "Bilder fran forsta varldskriget - en serie utstallningar" fran lander som deltog i kriget. Utstallningen som kommer att paga fr.o.m. den 28:e maj 2017 har producerats av Armemuseet i samarbete med National Historical Museum of Greece och Thessaloniki History Center.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Μήνυμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ Ουκρανία: Σε ελληνικούς ρυθμούς χτύπησε η καρδιά των Ελλήνων του Σαρτανά, με την επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ (20/02/2017)

Σε ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ελληνικά χωριά της Ουκρανίας που επλήγη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα δεινά του πολέμου, το Σαρτανά, με περίπου 10.000 Έλληνες κατοίκους, ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Με ελληνική μουσική και τραγούδια στην είσοδο της κωμόπολης, κάτοικοι και Αρχές, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κούρτσης, μέλη της ελληνικής κοινότητας, περήφανοι γι' αυτή την επίσκεψη της «Ελλάδας» στο πρόσωπο του υφυπουργού στον τόπο τους, για το ενδιαφέρον και την αξία που τους προσδίδει σε τόσο δίσεκτους καιρούς, υποδέχθηκαν με συγκίνηση και θέρμη τον κ. Κουίκ.

Ποταμός οι αφηγήσεις τους από τις δραματικές ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, τους βομβαρδισμούς του 2014 και 2015 που άφησαν τα ανεξίτηλα σημάδια του πολέμου στα σπίτια τους, τα οποία θέλησαν να δείξουν στον κ. Κουίκ και τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου - η οποία τον συνόδευε μαζί με την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία- τους νεκρούς που θρήνησαν, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλουν για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Μια στάση στο νεκροταφείο του χωριού, φόρο τιμής στους νεκρούς και μετά η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο σχολείο του χωριού. Ένα πιλοτικό σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ενδεκατάξιο, που έγινε ο τόπος χαράς και ενθουσιασμού, μια τέτοια μέρα, με τους μαθητές να υποδέχονται τον υφυπουργό Εξωτερικών κρατώντας ελληνικές σημαίες, χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και φωνάζοντας: «Αγαπάμε την Ελλάδα, είναι η πατρίδα μας». «Να βρει ειρήνη η περιοχή και την επόμενη φορά να δω φωτεινά και χαμογελαστά πρόσωπα», ευχήθηκε ο κ. Κουίκ σε μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Μήνυμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Εργαζόμαστε όλοι μαζί προκειμένου αναδείξουμε την πανανθρώπινη διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με θέρμη ανάλογες πρωτοβουλίες» (13/2/2017)

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη, ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης επισκέφθηκε τη Νάπολη, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια μέρα ελληνικής γλώσσας .

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο κ. Καφαντάρης παραβρέθηκε στη Βασιλική San Giovanni Maggiore, ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά κλασικών Λυκείων και παιδιά της ομογένειας σε ένα Λογοτεχνικό Μαραθώνιο, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιταλία Θ. Δεμίρη και του Δημάρχου της Νάπολης Luigi de Magistris.

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική γλώσσα δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών καθώς αποτελεί προϊόν αδιάκοπης εξέλιξης 40 αιώνων και μοναδικό παράδειγμα γλώσσας με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής και η βάση στην οποία στηρίζονται οι περισσότερες από τις άλλες γλώσσες και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι απεριόριστη, στην παραγωγική της ικανότητα λέξεων και της αξίζει να γίνει Παγκόσμια. Εμείς, ως τοπική αυτοδιοίκηση, είμαστε εδώ για να συμβάλουμε τα μέγιστα για την διάδοση και την διαφύλαξη της. Οφείλουμε να στηρίζουμε την κοινωνική συνεκτικότητα των Δήμων μας και τον σύνδεσμό μας με τον Απόδημο Ελληνισμό και τους Έλληνες της διασποράς μέσα από την ενίσχυση πρωτοβουλιών όπως η σημερινή».

Πηγή: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας της Ουκρανίας (10/2/2017)

Καλησπέρα σας.

Κάνατε πολλά χιλιόμετρα για να έρθετε στο Κίεβο, να σας συναντήσω και να με συναντήσετε. Είναι μεγάλη τιμή και πολύ ευχάριστη έκπληξη και ένδειξη της δυνατότητας που έχουμε εμείς οι Έλληνες να κρατάμε τα συναισθήματά μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα.

Και νομίζω ότι η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σήμερα είναι πολύ ουσιαστική, διότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, η Ελλάδα, θέλει να σας δώσει ένα μήνυμα: Σας έχουμε στο μυαλό μας, δεν σας ξεχνάμε. Ξέρουμε ότι περνάτε δύσκολες στιγμές. Έχουμε, όμως, την πίστη ότι αυτές τις στιγμές θα τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Έχετε τη στήριξη, την αλληλεγγύη μας. Δεν σας ξεχνάμε ούτε στις δύσκολες, ούτε τις εύκολες στιγμές, πόσο μάλλον τις δύσκολες που περνάτε τώρα.

Η ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική κοινότητα. Παρότι βρίσκεστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, κρατάτε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες, την ελληνική γλώσσα ζωντανή. Για μας, αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Είστε οι πιο άξιοι πρεσβευτές του Ελληνισμού και η Ελλάδα, η ελληνική Πολιτεία, βρίσκεται, με όποιον τρόπο μπορεί, στο πλευρό σας για να στηρίξει αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Δείτε το βίντεο...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Στη Λευκωσία, η πρώτη συνάντηση για το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για θέματα αποδήμων (6/2/2017)

Πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία, η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου που συντονίζει την υλοποίηση των προνοιών του αναβαθμισμένου Μνημονίου Συνεργασίας τους για θέματα αποδήμων, το οποίο υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ των δυο χωρών. Στην επιτροπή συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος και η Δ/ντρια Ευρώπης της ΓΓΑΕ κα Ε. Παπαδάτου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής τα μέλη της επιτροπής είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων θέτοντας ως προτεραιότητες τη διατήρηση και την ανάπτυξη της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας αλλά και τη στήριξη και αξιοποίηση της νέας γενιάς των αποδήμων, αναζητώντας συγκεκριμένους τρόπους προσέγγισης και ενεργοποίησης και λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία και τη σύνδεσή τους με το εθνικό κέντρο.

Ειδικότερα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της στρατηγικής και των δύο χωρών επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να συνεργαστούν και να ενισχύσουν δράσεις που αφορούν στην καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, όπως την καθιέρωση διοργάνωσης παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ σημείωσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τη διασπορά αποφασίστηκε και ήδη έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή «για να νομοθετηθεί και να γίνει κοινή Υπουργική απόφαση ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώνεται να είναι η 9η Φεβρουαρίου», ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σουηδία και της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης Στοκχόλμης. (3/2/2017)

Το βραβείο του ιδρύματος Ούλοφ Πάλμε, παρέλαβε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός (φωτό), από την χήρα σύζυγο του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας, Λίσμπετ Πάλμε, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του σουηδικού Κοινοβουλίου, παρουσία μελών της οικογένειας Πάλμε, εκπροσώπων του ιδρύματος, της σουηδικής κυβέρνησης, της ελληνικής κοινότητας, μελών σουηδικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και Σουηδών εθελοντών.

Με την ευκαιρία της απονομής του φετινού Βραβείου του Ιδρύματος Olof Palme στον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπυρίδωνα Γαληνό, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία και η Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης διοργάνωσαν, στις 29/1/2017, εκδήλωση στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης, η οποία περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα με ελληνικά τραγούδια από τη χορωδία Ορφέας, χαιρετισμούς από τον Πρέσβυ της Ελλάδας στη Σουηδία κ. Δημήτρη Τουλούπα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης κ. Αποστόλη Παπακώστα και το Δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό, όπως και δεξίωση.

Η ελληνική χορωδία «Ορφέας» τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη «προς τιμή των καλεσμένων μας από την ιδιαίτερη πατρίδα του νομπελίστα ποιητή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης, Αποστόλης Παπακώστας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Σουηδία κ. Δημήτρης Τουλούπας υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο του κ. Γαληνού και στο πρόσωπο της Δημάρχου της Λαμπεντούσα κ. Giusi Nicolini, βραβεύονται οι λαοί της Λέσβου και της Λαμπεντούσα, για την αλληλεγγύη που έδειξαν προς τους χιλιάδες πρόσφυγες, που βιώνουν μία σύγχρονη οδύσσεια χωρίς τέλος, θυμίζοντας περίτρανα σε όλους τους Ευρωπαίους τις αξίες, υποχρεώσεις τους, αλλά και τις ευθύνες τους.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, την μεγαλύτερη από τον B Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε χώρας ξεχωριστά. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη, καθώς και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Εξ αιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα, όπως επίσης άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει αναλάβει ένα δυσανάλογο και υπέρογκο βάρος. Παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διασώσει και να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, κατά το δυνατόν, ανθρώπινα, ζεστά και με σεβασμό. Ευχαρίστησε, επίσης, τη Σουηδία, η οποία συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις αξίες και απόψεις της Ελλάδας στο προσφυγικό, για την υποστήριξή της, υλική και ηθική, στην χώρα μας και κάλεσε τους φίλους Σουηδούς περιηγητές να επισκέπτονται την όμορφη Λέσβο.

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Με τη συμμετοχή 2000 παρατηρητών και 380 συνέδρων ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη - Η Απόφαση του Συνεδρίου (05/12/2016)

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Βρισκόμαστε σε μια νέα μέρα για την Αυτοδιοίκηση - Ενωμένοι και αποφασισμένοι υπερασπιζόμαστε και διαφυλάττουμε το κύρος του θεσμού

Μετά από 34 ώρες ολομέλειας και 20 ώρες θεματικών συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή και παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στις εργασίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 παρατηρητές και 380 σύνεδροι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οκτώ αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, πέντε κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, αναπληρωτές και γ.γ), ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γ.γ. του CEMR καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων, ομοσπονδιών και δικτύων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε: «Η επόμενη ημέρα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου μας βρίσκει ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού. Αγωνιζόμαστε για μια αυτοτελή, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ανατρεπτική, εξωστρεφή, διεκδικητική και αποτελεσματική για τους πολίτες αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις που λάβαμε στο συνέδριο με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας αποτελεί τον οδηγό για να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μνημονίων. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ακόμα ποιο δυναμικά το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Δικαίωμα το οποίο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητο».

Ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το 2017 θα είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια χρονιά διεκδικήσεων από την Κεντρική Κυβέρνηση. Το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές».

Αξίζει να επισημανθεί ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ έστειλε και ένα μήνυμα εξωστρέφειας, καθώς έλαβαν μέρος στις εργασίες του σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική.

Μεταξύ αυτών ήταν ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής Γ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gudrun Mosler-Tornstrom και ο γ.γ. του CEMR Frederic Vallier.

Στο συνέδριο διατύπωσαν τις πολιτικές θέσεις τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μέλλον του θεσμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Ν.Δ, η Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Κόμματος «Το ΠΟΤΑΜΙ», ο Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πρόεδρος Λαϊκής Ενότητας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Βουλευτής Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δελής, Εκπρόσωπος ΚΚΕ και ο Γιάννης Μοίρας, Γραμματέας ΑΝ.ΕΛ..

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν και από υπουργικά στελέχη, τα οποία προσδιόρισαν τις θέσεις και τις πολιτικές που προγραμματίζουν, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ομιλία πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο Παν. Κουρουμπλής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Ο πρώην Γ.Γ. Ν. Κανελλόπουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν σε νομικό επίπεδο προκειμένου να επιλύονται εξωδικαστικά υποθέσεις που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.

Τις θέσεις τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατύπωσαν στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κ. Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας. Αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρξαν από τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, από δημάρχους, καθώς και από δημοτικούς συμβούλους.

περισσότερα...

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΑΔΙΑΠΡΑΜΑΤΕΥΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ/ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

ΟΙ 12 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΤΟΜΕΣ

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Τα ελληνικά θα διδάσκονται στα σχολεία της Ρωσίας(29/11/2016)

Τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα επιλογής θα διδάσκονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα σχολεία της Ρωσίας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση και έγκριση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων που υπέγραψε η Ρωσίδα υπουργός Παιδείας, Όλγα Βασίλιεβα, στις 10 Νοεμβρίου.

Της υπουργικής απόφασης είχε προηγηθεί σχετική πρόταση για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως γλώσσας επιλογής από την έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ (νότια Ρωσία), στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας για τη διδασκαλία των γλωσσών των μειονοτήτων της περιοχής.

Τελικά αποφασίστηκε η εκπαίδευση στα ελληνικά ως δεύτερη /ξένη γλώσσα να παρέχεται σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα στην Ε΄και Στ΄Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γιατί φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, να είναι ορατή η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας για πρώτη φορά στα ρωσικά σχολεία. Είναι ένα επίτευγμα που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Τα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής, ως μιας από τις ξένες γλώσσες που θα μπορούν να επιλέγουν οι Ρώσοι μαθητές στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις πρώτες του γυμνασίου είναι έτοιμα. Ετοιμάστηκαν με τη δουλειά που έγινε κυρίως στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σε συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση της νέας προσπάθειας, στην οποία καθοριστική υπήρξε η συμβολή του σταθερού προγράμματος του ΑΠΘ «Ιάσων», για την ίδρυση και πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της παρευξείνιας ζώνης.

«Το επίτευγμα αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών του ΑΠΘ για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις παρευξείνιες χώρες», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Σερμπακόφ, ο οποίος επισήμανε ότι η εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία «δημιουργεί γερά θεμέλια προώθησης των ελληνικών στη Ρωσία και προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης». Εξέφρασε δε την ελπίδα «στη συνέχεια να έχουμε και δυνατότητες για περαιτέρω διάδοση των ρωσικών στην Ελλάδα». «Βρίσκομαι στη βόρεια Ελλάδα γύρω στις δύο εβδομάδες, αλλά έχω ήδη προσέξει ότι εδώ υπάρχει τεράστια ζήτηση για ρώσικα», εξήγησε.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ(28/11/2016)

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι κάνει έναρξη το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό Κέντρο « Ιωάννης Βελλίδης » από την Πέμπτη 1 έως το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν σε ειδικές θεματικές ενότητες ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του κράτους και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά των Δήμων και η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού στην τοπική ανάπτυξη, τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούν οι Δήμοι αλλά και η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών.

Στόχος είναι να ξεκινήσει ένας εμπεριστατωμένος διάλογος, στον οποίο έχουν προσκληθεί να συνεισφέρουν με την παρουσία τους και να ενισχύσουν τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό του κράτους, πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες.

Τα τελικά συμπεράσματα του Συνεδρίου θα διαμορφωθούν σε ένα κείμενο προτάσεών της ΚΕΔΕ για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τις εργασίες του Συνεδρίου είναι προσκεκλημένος και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης κος Γιώργος Κοντορίνης. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συνεδρίου

Συνημμένα: Πρόγραμμα Συνεδρίου

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Μ. Κόκκινος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δίνουμε προτεραιότητα στη δικτύωση των απανταχού ομογενών μας (22/11/2016)

Συγχαρητήριες επιστολές στους ομογενείς οι οποίοι εξελέγησαν στις τελευταίες ομοσπονδιακές και πολιτειακές εκλογές στις ΗΠΑ, απέστειλε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Μιχάλης Κόκκινος. Ανάλογες επιστολές έχουν σταλεί και στους ομογενείς με σημαίνοντα ρόλο στο επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και σε εκείνους οι οποίοι εξελέγησαν στις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές στην Αυστραλία.

Στα συγχαρητήρια μηνύματά του ο κ. Κόκκινος, μεταξύ άλλων, ευχαριστεί τους ομογενείς εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για την τιμή που αποδίδουν στην πατρίδα καταγωγής τους, μέσω της πολιτικής τους συμμετοχής και διάκρισης σε υψηλότατο επίπεδο.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κόκκινος προτάσσει την ανάγκη δικτύωσης όλων των απανταχού της γης ομογενών οι οποίοι συμμετέχουν, παρεμβαίνουν, συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις και αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών επιμελητηρίων και συντεχνιών.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Μιχάλη Κόκκινου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, θεώρησα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η τόνωση της συμμετοχής των ομογενών μας στα πολιτικά δρώμενα των χωρών, όπου διαβιούν.

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Hellas Filmbox Berlin 18-22 Iανουαρίου, 2017 (18/11/2016)

To Hellas Filmbox Berlin ετοιμάζεται για την δεύτερη διοργάνωση, που θα γίνει 18 - 22 Ιανουαρίου 2017, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Και στο ερχόμενο φεστιβάλ, θα υπάρξει Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, το πρόγραμμα New Vision, καθώς και αφιερώματα και special screenings. To φεστιβάλ θα πλαισιώσουν ανοιχτές συζητήσεις, masterclass, μουσικές εκδηλώσεις με συνέργειες και συνεργασίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

To πρόγραμμα New Vision επιχειρεί να παρουσιάσει ταινίες που ξεπερνούν τα κινηματογραφικά όρια, ενισχύοντας τη κινηματογραφική εμπειρία. Η φετινή επιλογή από τους υπεύθυνους του τμήματος Δημήτρη Αργυρίου, σκηνοθέτη και προγραμματιστή στα φεστιβάλ Πάτμου και Interfilm και Klaus Salge, παραγωγού και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει ένα δυνατό πρόγραμμα με δύο ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ και τέσσερις ταινίες μικρού μήκους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

«Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (16/11/2016)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και φέτος διεκπεραιώνει το πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας».

Το πρόγραμμα αυτό διεξάγεται παράλληλα με τις εξετάσεις πιστοποίησης των διδασκόμενων την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα, και είναι αποκλειστικά εξ αποστάσεως, ενώ έχει διάρκεια δέκα (10) μηνών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, επαναλαμβάνεται εφέτος για δέκατη φορά και αποτελεί το μόνο συστηματικό πρόγραμμα, που πιστοποιεί επίσημα, με τίτλο του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, τους διδάσκοντες σε τμήματα Ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, όπου λειτουργεί και ως διδακτική επάρκεια.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή: Γενική γραματεία Απόδημου Ελληνισμού

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην ημερίδα διαβούλευσης για την ανακύκλωση ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου(10/11/2016)

Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η Αυτοδιοίκηση Α'βαθμού δεν θα δεχθεί να επωμισθεί ευθύνες και βάρη εξαιτίας της διαχρονικής αδράνειας ή της καθυστέρησης της πολιτείας στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης»

Την πάγια θέση της ΚΕΔΕ ότι το βασικό συντονιστικό ρόλο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση θα πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης στον χαιρετισμό που απεύθυνε στην ημερίδα διαβούλευσης για την ανακύκλωση και την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Σε αυτή την κατεύθυνση σημείωσε την ανάγκη να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας πως «η κεντρική εξουσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη».

Στην ημερίδα εκτός από τον οικοδεσπότη, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλο παρέστη επίσης ο Αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος.

Απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία του υπουργείου ο κ. Πατούλης και με αφορμή το γεγονός ότι ο νέος υπουργός είναι ένα «πρόσωπο που έχει υπηρετήσει πετυχημένα το θεσμό της Αυτοδιοίκησης» όπως ανέφερε, έστειλε σαφές μήνυμα πως η Αυτοδιοίκηση Α'βαθμού δεν θα δεχθεί « να της μεταφέρονται ευθύνες και βάρη εξαιτίας της διαχρονικής αδράνειας ή της καθυστέρησης της πολιτείας για την επίλυση ρυθμιστικού χαρακτήρα ζητημάτων που αφορούν την υλοποίηση σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων και ειδικότερα της αποκεντρωμένης διαχείρισης και της ανακύκλωσης στο κάθε Δήμο».

Σε ότι αφορά το σχέδιο τροποποίησης του Ν.2939 για την ανακύκλωση τόνισε ότι αν και ενσωματώθηκαν κάποιες από τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης επί του περιεχομένου.

περισσότερα ...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Κ. Αγοραστός: Ριζοσπαστικές κινήσεις με την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή για ένα νέο μοντέλο παραγωγής με κοινωνική ευημερία (08/11/2016)

Τολμηρές ριζοσπαστικές κινήσεις με την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή για ένα νέο μοντέλο παραγωγής με κοινωνική ευημερία, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στην 6η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ναύπλιο.

Αναφερόμενος στην Γερμανία τόνισε ότι «πρέπει να τελειώνουμε ο καθένας με τις ευθύνες του» και πρόσθεσε με νόημα: «Κάποτε βοηθήσαμε και εμείς ως χώρα την Γερμανία, σήμερα θέλουμε πραγματική βοήθεια. Καλές είναι οι φολκλορικού χαρακτήρα ανταλλαγές επισκέψεων αλλά να πάμε στην ουσία: να βγούμε 10 βήματα μπροστά, να είμαστε χρήσιμοι, να παράξουμε αποτελέσματα. Να μην ξεχνάμε ότι στην Ελληνογερμανική Συνέλευση εκπροσωπούμε τους συμπολίτες μας, άρα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις συμβατικές μεθόδους και να προχωρήσουμε σε τολμηρές, ριζοσπαστικές κινήσεις ώστε να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ετάχθη υπέρ της αλλαγής του μεταπολιτευτικού μοντέλου στην Ελλάδα, το οποίο όπως είπε «οδηγεί στην αναδιανομή της φτώχειας, της ανέχειας και της ανεργίας και σ' ένα ημιαυταρχικό καθεστώς κομματικών καθηκόντων. Αυτό θα μας πηγαίνει από μνημόνιο σε μνημόνιο, από εξάρτηση σε εξάρτηση, θα αναπαράγεται το μανιχαϊστικό δίπολο των καλών και των κακών, ο λαϊκισμός θα κυριαρχεί και το συστηματικό ψέμα θα βασιλεύει».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ πρότεινε με την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ένα νέο μοντέλο παραγωγής με κοινωνική ευημερία και εξήγησε: «Το παλιό μοντέλο δεν οδηγεί πουθενά. Το νέο μοντέλο πρέπει να είναι παραγωγικό και να ευνοεί την επιχειρηματικότητα με μείωση φορολογικών συντελεστών, εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα χωρίς capital control, ευέλικτη δημόσια διοίκηση και ταχεία απονομή δικαιοσύνης».

Ο κ. Κ. Αγοραστός προειδοποίησε ότι ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα θα αντιμετωπίσει και η ΕΕ καθώς, όπως σημείωσε, «στην Ευρώπη δεν παράγεται επιπλέον πλούτος αλλά οι επιχειρήσεις πηγαίνουν από χώρα σε χώρα λόγω του φορολογικού και ασφαλιστικού dumping».

Όσον αφορά στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ είπε ότι οι πολίτες την εμπιστεύονται, γι' αυτό και διαμαρτύρονται: «Διότι γνωρίζουν πως διαμαρτύρονται σε ανθρώπους που ακούν, επεξεργάζονται και κάνουν κινήσεις για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των διαμαρτυρομένων».

Πηγή: Ένωση Περιφερειών Ελάδας

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ναύπλιο-Υπογραφή Κοινής Διακήρυξης (07/11/2016)

Hχηρό μήνυμα πως μόνο με μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας να αναπτυχθούν κοινωνικά και οικονομικά έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κλείνοντας τις εργασίες της 6ης ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με θέμα «Η αυτοδιοίκηση ενωμένη με το βλέμμα στο μέλλον της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο.

Οι ιδιαίτερα γόνιμες και εποικοδομητικές συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τις εργασίες της τριήμερης Συνδιάσκεψης επισφραγίστηκαν με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης από εκπροσώπους αυτοδιοικητικών θεσμών των δύο χωρών.

Το κείμενο υπέγραψαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης, ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη Νότιο Γερμανία F. Edelmann, ο Έπαρχος του Σβέμπις Χαλ G.Bauer και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Τ.Χιβιδόπουλος.

Στην Κοινή Διακήρυξη επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως μέσα από τις συνεργασίες και τις συνέργειες των αυτοδιοικητικών δομών της Ευρώπης ενισχύονται οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και η ευρωπαϊκή συνοχή και υπογραμμίζεται πως στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε πως τα αποτελέσματα των εργασιών της Ελληνογερμανικής συνέλευσης θα αποτελέσουν εργαλείο και πρότυπο για τη συνεργασία της Ελλάδας και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου, όπως ανέφερε, η αυτοδιοίκηση με ωριμότητα και υπευθυνότητα να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή της δυναμική.

Με δεδομένο ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα περνάει κρίση τόνισε πως πρέπει να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και ιδεοληψίες που οδηγούν σε αδιέξοδα και να διαμορφωθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο, με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αυτοδιοικητικών θεσμών της Ευρώπης σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διοικητική μεταρρύθμιση, την ανάπτυξη αλλά και την επιχειρηματικότητα.

Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους χωρίς κηδεμονίες για τα συμφέροντα των πολιτών τους.

Με αφορμή τη διοργάνωση της Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης των σχέσεων εμπιστοσύνης των δύο χωρών, για γόνιμες συνέργειες χωρίς ιδεοληψίες, με πρωταγωνιστή μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε για τη γόνιμη συνεργασία και τη φιλοξενία τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π.Τατούλη και το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο.

Πηγή: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

ΑΞΙΟΝ-Ακαδημία Αξιών (06/11/2016)

Επιτυχής είναι η μέχρι τώρα δράση της « ΑΞΙΟΝ - Ακαδημία Αξιών», που ιδρύθηκε για να μεταδώσει, να υπενθυμίσει και να προάγει τις αξίες. Το πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης αξιών χαίρει μεγάλης επιτυχίας, αφού έχει ενταχθεί σε γερμανικά σχολεία.

Η « ΑΞΙΟΝ - Ακαδημία Αξιών», ακολουθώντας τα βήματα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, τις διδαχές του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και με γνώμονα την «Φιλοκαλία» πιστεύει, ότι ειδικά σήμερα που η κοινωνία βρίσκεται σε μία κατάσταση επανεκκίνησης είναι σημαντικό να τονίσουμε την σημασία των αξιών. 2.400 χρόνια μετά την γέννηση του Αριστοτέλη, δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οφείλει η ηθική νικομάχεια να βρεθεί πάλι στην επικαιρότητα. Η «AΞION - Ακαδημία Αξιών» επιθυμεί να δώσει το έναυσμα, να βοηθήσει στην αυτοδιαμόρφωση της κοινωνίας με μία ανθρωπιστική παιδεία.

Τα πλεονεκτήματά της είναι, ότι έχει καλή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wuppertal, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της, αλλά και με επιστημονικά ιδρύματα στο Βοchum, Dusseldorf και Bonn. Εργάζεται με φοιτητές των παραπάνω ιδρυμάτων, τους οποίους ειδικεύει για το πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης αξιών.

"Επιμελούμαστε την επιμόρφωση των φοιτητών και συντονίζουμε την δράση στις διάφορες τάξεις σχολείων που συνεργαζόμαστε.

Το δυναμικό αυτό ευαισθητοποιείται κατά την συνεργασία μας για μία ανθρωπιστική παιδεία" τονίζει η Ιωάννα Ζαχαράκη, ιδρύτρια της Ακαδημίας Αξιών, η οποία κατάγεται από την Χρυσομηλέα Καλαμπάκας, ζει και εργάζεται στην Γερμανία.

Με τη διοργάνωση ενός επιστημονικού ειδικού φόρουμ η Ακαδημία Αξιών συμβάλλει στην «εβδομάδα για τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ συμπολιτών», η οποία έχει ανακυρηχτεί από την κυβέρνηση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και λαμβάνει χώρα από τις 14 εώς τις 18 Νοεμβρίου 2016. "Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Wuppertal, τον Δήμο Solingen, την Υπηρεσία για την κοινωνική ενσωμάτωση του Διακονικού Ιδρύματος θέλουμε να τονίσουμε την σημασία των αξιών, να παρουσιάσουμε πρακτικές προσεγγίσεις και να ξεκινήσουμε τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς" τονίζει η κ. Ζαχαράκη. Η προώθηση της αλληλοεκτίμησης θεωρείται ως ένα μόνιμο καθήκον για την γειτονιά, το σχολείο και την κοινωνία. Πολλά πρότζεκτς και τοπικά προγράμματα ενισχύουν τον αλληλοσεβασμό και συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή ως μία σημαντική βάση για την συμβίωσή μας. Η συνοχή είναι αυτό που μας κάνει δυνατούς και μας συνενώνει στην ποικιλομορφία. Μία κοινωνία μπορεί να κρατηθεί ενωμένη, εάν συμπεριφέρεται με πολιτισμένο και ευπρεπή τρόπο.

Στο επιστημονικό ειδικό φόρουμ που θα λάβει χώρα στις 15. Νοεμβρίου θα χαιρετίσει μεταξύ άλλων η Κοσμήτορας Prof. Dr. Susanne Buch από το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής έρευνας, Πανεπιστήμιο Βούππερταλ και ο κύριος Γρηγόριος Δελαβέκουρας, Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ. Εισαγωγή στο θέμα «Σεβασμός και προσανατολισμός αξιών σε έναν ποικιλόμορφο κόσμο» θα κάνει η καθηγήτρια Prof. Dr. Petra Buchwald, από το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής έρευνας, πανεπιστήμιο Βούππερταλ. Η Ιωάννα Ζαχαράκη θα παρουσισει τους στόχους της «ΑΞΙΟΝ - Ακαδημίας Αξιών» και της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Wuppertal, των σχολείων του Solingen και των συνεργατών στο πρότζεκτ: «Διαπαιδαγώγηση αξιών για την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού»

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα, όπου περιγράφονται οι σκοποί και τα αντικείμενα δράσης της «AΞION - Ακαδημίας Αξιών». www.axion-akademie.de/el

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση της 6ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο με θέμα «Η αυτοδιοίκηση ενωμένη με το βλέμμα στο μέλλον της Ευρώπης» (04/11/2016)

Την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Η διοργάνωση της Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι μία ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα προς τις κεντρικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πως μέσα από την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης των οικονομιών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Τους προσδοκώμενους στόχους, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τη διοργάνωση της 6ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο, περιέγραψαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης, (εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη), ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος, ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη Νότιο Γερμανία Frank Edelmann και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ. Χιβιδόπουλος.

Την έναρξη των εργασιών της 6ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με θέμα «Η αυτοδιοίκηση ενωμένη με το βλέμμα στο μέλλον της Ευρώπης» θα κηρύξει σήμερα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.

Η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Ναυπλιέων.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Καφαντάρης, τόνισε πως στόχος της Συνδιάσκεψης είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας των Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας-Γερμανίας. «Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς των ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο να καταστεί ο θεσμός πιο εξωστρεφής» επισήμανε ο κ. Καφαντάρης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Εμείς ως ΚΕΔΕ θα συνεχίσουμε το διάλογο με τις αυτοδιοικητικές ενώσεις σε όλη την Ευρώπη με στόχο τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «μέσα απ' τον διάλογο που ξεκινά σήμερα στο Ναύπλιο, προτάσσοντας το αυτοδιοικητικό συμφέρον, ξεκινάμε μια συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε ή να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της πολιτικής που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε».

Ο κ. Edelmann εξέφρασε την πεποίθηση, πως η περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών θα επιτευχθεί μόνο μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών δομών της Ευρώπης» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ.Χιβιδόπουλος.

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

2ο Ελληνο-Φινλανδικό Φεστιβάλ «Ελλάδα Παντού» στο Ελσίνκι/ Φινλανδία 28-30 Οκτωβρίου Οκτωβρίου 2016, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. (28/10/2016)

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) «Ελλάδα Παντού» σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φινλανδο-Ελληνικών Σωματείων με έδρα την Φινλανδία (18 Φινλανδο-ελληνικά σωματεία με 1850 μέλη), τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φινλανδίας, και τον Φινλανδο-Ελληνικό σύνδεσμο του Ελσίνκι, διοργανώνει το 2ο Ελληνο-Φινλανδικό Φεστιβάλ «Ελλάδα Παντού» στο Ελσίνκι/ Φινλανδία 28-30 Οκτωβρίου 2016

Κύριος σκοπός του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τις διαπολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών, και να φέρει ακόμη πιο κοντά τους δυο λαούς με γέφυρα τον πολιτισμό, τις τέχνες, τον διάλογο, την γαστρονομία κλπ.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, πάρτυ, εκθέσεις εικαστικών έργων, προβολή κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, διαλέξεις, ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις, συναντήσεις δικτύωσης και γνωριμίας.

Το 1o φεστιβάλ «Ελλάδα Παντού» που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο Ελσίνκι, καταγράφηκε σε ντοκιμαντέρ από την ελληνική δημόσια τηλεόραση, κανάλι ΕΡΤ3 / τηλεοπτική εκπομπή «Διασπορά», και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:

http://webtv.ert.gr/ert3/06dek2015-diaspora/ (Ελληνική αφήγηση)

Σύνδεσμος για να κατεβάσετε το press kit σε τρεις γλώσσες εδώ.

Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Φινλανδο-ελληνικών σωματείων κ. Yrjo Viinikka viinikka@utu.fi +358 400981698, ή με τον κ.Θωμά Σοπιλίδη πρόεδρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ελλάδα Παντού». email: t.sopilidis@elladapantou.com +30 6932302009 Tηλεφωνικό κέντρο +30 211 8003248 Φαξ +30 211 8007028

Social Co-perative "Ellada Pantou"

Office: Tel. +30 211 8003248 / Fax: +30 211 8007028

Belgium Netherlands Landline +31 8 5888 7048 Belgium Landline +32 25886870 Mobile +32 483 14 40 63 Germany +49 157 72440252 France +33805080619 (Toll Free)

http://www.elladapantou.com/

Thomas Sopilidis / President / CEO

t.sopilidis@elladapantou.com / +30 6932 302009

Πηγή: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Επιχειρηματικό φόρουμ 'Kyril Synergy' στη Θεσσαλονίκη για τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Αγία Πετρούπολη Ρωσίας (27/10/2016)

Επιχειρηματικό φόρουμ, με τίτλο «Kyril Synergy: Αγία Πετρούπολη - Κεντρική Μακεδονία: Νέες κατευθύνσεις της συνεργασίας», στη διάρκεια του οποίου θα υπογραφεί Πρωτόκολλο και Τριετής Οδικός Χάρτης Συνεργασίας από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας Γκιόργκι Πολτάβτσενκο, διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την ερχόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, στις 16.00', στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, στις 13.30', ο κ. Πολτάβτσενκο θα συναντηθεί με τον κ. Τζιτζικώστα, στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Β. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη).

Το πρόγραμμα του επιχειρηματικού φόρουμ είναι το εξής:

-16.00': Έναρξη του συνεδρίου «Αγία Πετρούπολη - Κεντρική Μακεδονία: Νέες κατευθύνσεις συνεργασίας» - Συντονιστής: Evgeny Dmitrievich Grigoriev, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης.

1.Ολομέλεια συνεδρίου - Χαιρετισμοί:

-Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

-Κυβερνήτης Αγίας Πετρούπολης Georgy Poltavchenko.

2.Υπογραφή διμερών εγγράφων σχετικά με τη συνεργασία:

-Υπογραφή Πρωτοκόλλου σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, με παράρτημα «Οδικό Χάρτη», για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2017 - 2020, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Κυβερνήτη Αγίας Πετρούπολης Georgy Poltavchenko.

3.Δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου από τους κ.κ. Poltavchenko και Τζιτζικώστα.

4.Συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών και επιχειρηματικών παραγόντων της ρωσικής αποστολής και εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι τράπεζες του φόρουμ αφορούν στις εξής θεματικές:

-Αυτοδιοίκηση.

-Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός.

-Τουρισμός.

-Υγεία.

-Επιχειρηματικότητα - Αγροτικός Τομέας.

Πηγή: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Καθοριστική η απόφαση του θεματικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού ενόψει της αλλαγής του Καλλικράτη και της διοικητικής μεταρρύθμισης στο κράτος (21/10/2016)

Με μια καθοριστική απόφαση της συντριπτικής πλειονότητας των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο των θέσεων της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού για την αλλαγή του Καλλικράτη και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους στο ειδικό θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματικά χρώματα. «Κοινή μας στόχευση είναι η αναβάθμιση των δήμων μας. Δε θα μείνουμε στα λάθη του παρελθόντος. Κοιτάμε μόνο μπροστά. Ενωμένοι, σε ένα αρραγές μέτωπο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να μας δώσει το ρόλο που μας αρμόζει. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για ένα κράτος λειτουργικό, σύγχρονο και αλληλέγγυο στο πολίτη».

Οι παρατάξεις, «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής το Γιώργο Πατούλη, «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον Α. Κοιμήση, «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη και η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία στη ΚΕΔΕ» με επικεφαλής τον Δ. Μπίρμπα, διαμόρφωσαν και ψήφισαν ομόφωνα κοινό κείμενο θέσεων δίνοντας έμφαση στην ενότητα της αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, η κα Ελπίδα Παντελάκη, εκπροσωπώντας την Λαϊκή Συσπείρωση και το μέλος του ΔΣ Αναστάσιος Κανταράς κατέθεσαν δική τους θέση.

Να σημειωθεί η απόφαση θα σταλεί στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και στους Δήμους και θα συνοδεύεται από το κείμενο «Προτάσεων της ΚΕΔΕ για την Μεταρρύθμιση στην ΤΑ».

Παράλληλα, θα σταλεί ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο προς τους αιρετούς, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο θέσεων και προτάσεων που θα κατατεθεί στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ώστε η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει τις τελικές αποφάσεις της και να καθορίσει τη δράση ή την αντίδρασή της ενόψει της προετοιμαζόμενης Μεταρρύθμισης.

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας στις 21 μέχρι 23 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ - Διαδρομή στο παρόν και στη μνήμη των Ελλήνων της Σικελίας και Καλαβρίας», υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Α.Ε. (20/10/2016)

Η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας έχει την τιμή να παρουσιάσει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με τις ελληνικές και ελληνόφωνες κοινότητες της Σικελίας και Καλαβρίας από την 21 μέχρι 23 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Διαδρομή στο παρόν και στη μνήμη των Ελλήνων της Σικελίας και Καλαβρίας

21 - 23 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2016

Messina, Calabria greca, Capo d'Orlando, Nebrodi, Palermo

Οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό να αξιοποιήσουν τη μνήμη και την ελληνική παρουσία στη Σικελία και την Καλαβρία που από την κλασική εποχή έχουν φθάσει ουσιαστικά και αδιάλειπτα ως τις μέρες μας. Τα ίχνη αυτής της μεγάλης παράδοσης βρίσκονται όχι μόνο στην τεράστια παρουσία μνημείων και έργων τέχνης αλλά και στην καθημερινή ζωή, στη γλώσσα, στα επίθετα των σικελών, στα τοπωνύμια, στα αρώματα και στην τοπική γαστρονομία.

Η πολιτιστική, πνευματική, επιστημονική και λογοτεχνική προσφορά των ελλήνων είναι ανεκτίμητη και φθάνει να θυμηθούμε τον Αρχιμήδη, τον Δικαίαρχο, τον Ευήμερο, τον Ιωσήφ τον εικονογράφο, το Αγ. Ηλία, τον Αγ. Κόνο, τον Φραγκίσκο Μαυρόλυκο, τον Ιωσήφ Βίντσι και την μεγάλη λογοτεχνική και εικονογραφική παραγωγή που αντανακλάται και στον σύγχρονο κόσμο. Όταν κάποιος κοιτάει τη σημερινή Ελλάδα θα πρέπει έχει βαθιά χαραγμένα στο νού του όλα αυτά.

Η ιστορικο-πολιτιστική διαδρομή, στην οποίαν θα πάρει μέρος και η Βουλευτής Χρυσούλα Κατσαβριά ως επίσημος εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι οργανωμένο στα εξής στάδια: Bova στην Καλαβρία; Capo d'Orlando, Nebrodi και Palermo στην Σικελία.

Το πιο σημαντικό μέρος της διαδρομής θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσήνη, το Σάββατο 22 Οκτ στις 11 το πρωί, υπό την αιγίδα του Δήμου Μεσσήνης και με την παρουσία των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών, με η επίσημη τελετή ονομασίας ενός σημαντικού δημόσιου χώρου ως "Πλατεία Ελλήνων", με την εναποθέτηση δίγλωσσης πινακίδας. Η περιοχή βρίσκεται στην zona Falcata, λίγα βήματα μακριά από το "Φανάρι" του Montorsoli, το οποίο επι πολλά χρόνια τροφοδοτείτο με το λάδι που προσφέρονταν από μιά γυναίκα απο την Κρήτη που ζει στη Μεσσήνη. Το νέο όνομα είναι μια συμβολική αποζημίωση για την παραμέληση που ακολούθησαν την καταστροφή του 1908 στη Μεσσήνη. Πριν από το σεισμό, υπήρχαν οι "Οδός των Ελλήνων» (σημερινή via Concezione), η "Πλατεία των Ελλήνων» και, μέχρι το τέλος του δέκατου έκτου αιώνα, μια ολόκληρη γειτονιά που ονομαζόταν "Grecia" (Ελλάδα).

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα το 4ο συνέδριο της ΕΝΠΕ με τίτλο: «Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση» (06/10/2016)

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 4ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, επί των οδών Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε (Παπάγου-Χολαργός).

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, είναι: «Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για:

-Θέματα προσωπικού και εποπτείας ΟΤΑ και σχέση Περιφέρειας και Κρατικής Διοίκησης

-Συγκρότηση και λειτουργία Περιφερειών

-Οικονομικά θέματα των Περιφερειών

- Θέματα πόρων και αναπτυξιακής προοπτικής των Περιφερειών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί και προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 7 το απόγευμα.

Οι σύνεδροι ανέρχονται σε 293 και είναι:

-Οι 13 Περιφερειάρχες,

-Οι 58 άμεσα εκλεγέντες Αντιπεριφερειάρχες,

-Οι Αντιπεριφερειάρχες που έχουν οριστεί με απόφαση του Περιφερειάρχη, δηλαδή 6 ανά Περιφέρεια και σε σύνολο 78

-και οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Συμβουλίων, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας - σε σύνολο 144 μέλη.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα προσκληθούν να παραστούν και να απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, της ΚΕΔΕ και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας.

Θα προκληθούν επίσης οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων και οι εκτελεστικοί γραμματείς των Περιφερειών.

Πηγή άρθρου: Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

«Μόσχος και Αθηνά - PIAGA BOVLU», ένα παραμύθι για την Αθήνα και τη Μόσχα, με τη στήριξη της ΓΓΑΕ. (05/10/2016)

«PIAGA BOVLU - Μόσχος και Αθηνά». Μια ιστορία που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των μαθητών της Ελληνικής Γλώσσας της Μόσχας.

Το παραμύθι είναι αφιερωμένο στο «Έτος Ελλάδας - Ρωσίας 2016», στο πλαίσιο του οποίου η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζει σειρά πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, αναδεικνύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών και των πολιτισμών των δύο χωρών καθώς και την ιστορική παρουσία των Ελλήνων στη Ρωσία.

Σκοπός του ταξιδιωτικού παραμυθιού είναι η ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών μνημείων της Αθήνας και της Μόσχας καθώς και η ανάδειξη των κοινών σημείων συνάντησης των πολιτισμών των δύο λαών.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού γνωρίζοντας ότι η πορεία των δύο λαών στο χρόνο ακολούθησε κοινά μονοπάτια φέρνοντας μας μαζί, σε ιστορικά σταυροδρόμια, στήριξε την προσπάθεια αυτή των μαθητών, που παρουσιάζουν τη σχέση αυτή με συμβολικό και απλό τρόπο.

Πρόκειται στην ουσία για ένα παραμύθι που τα παιδιά αλλά και μεγάλοι, μπορούν να αναζητήσουν τα κοινά στοιχεία της πολιτισμικής και της θρησκευτικής παράδοσης των δύο λαών.

Την επιμέλεια της προσπάθειας είχε η αποσπασμένη εκπαιδευτικός κ. Παπαδοπούλου Γεωργία, ενώ η δημιουργία θα παρουσιαστεί και ως θεατρικό δρώμενο σε ειδική εκδήλωση για τη λήξη του σχολικού έτους.

Σημαντικότατη η συμβολή του Δήμου Ασπροπύργου και του Δημάρχου κ. Νικολάου Μελετίου στην έκδοση, μετάφραση και επιμέλεια του έργου, που ανέλαβε το πρωτοποριακό Δημοτικό Κέντρο Εκμάθησης Ρωσικής Γλώσσας, που λειτουργεί ο Δήμος Ασπροπύργου.

Ο Αν. Γενικός της ΓΓΑΕ θα μοιράσει αντίτυπα στην ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο στο σχολείο Ελληνικής Γλώσσας στη Μόσχα στις 11:00 το πρωί. Παράλληλα θα απονεμηθούν και διπλώματα στα παιδιά ως ελάχιστη προσφορά αναγνώρισης της συλλογικής αυτής δημιουργικής και όμορφης προσπάθειας, από το ΥΠΕΞ και το Ελληνικό Κράτος.

Πηγή άρθρου: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Παλαιότερα Νέα...

 


-