ΝΕΑ

Έγινε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (22/9/2016)

Έγινε με επιτυχία η εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στη 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση για την μόνη Ελληνική κρατική υπηρεσία για τον Ελληνισμό της Διασποράς και για το έργο που παρήχθη κατά την τελευταία διετία.

Η εκδήλωση έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΓΓΑΕ στην 81η ΔΕΘ, από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που η ΓΓΑΕ έλαβε μέρος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το περίπτερό της, όπως και το 2015, είχε μεγάλη επισκεψιμότητα.

Αρχικά το στέλεχος της ΓΓΑΕ κ. Ιωάννης Δήμου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έκανε σύντομη αναφορά στον αφιερωματικό χαρακτήρα του περιπτέρου μας και στις θεματικές ενότητες, τις οποίες η ΓΓΑΕ εξέθεσε στο φετινό της περίπτερο.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου της ΓΓΑΕ για τριάντα και πλέον χρόνια και εξήρε την προσφορά του προσωπικού της. Ακολούθως ανέγνωσε συγκινητικό απόσπασμα από το βιβλίο του περιπτέρου της ΓΓΑΕ, όπου οι επισκέπτες έγραφαν τις εντυπώσεις τους. Στο συγκεκριμένο ενδεικτικό απόσπασμα, μία ομογενής κατέθεσε τα συναισθήματά της, όταν αναγνώρισε τον εαυτό της σε φωτογραφία του περιπτέρου μας από παλαιότερη δράση της ΓΓΑΕ στη Νέα Υόρκη προ δεκαετιών και περιέγραψε το τι σημαίνει κατά την γνώμη της η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού για την ομογένεια.

Ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος έλαβε στη συνέχεια τον λόγο και περιέγραψε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της ΓΓΑΕ κατά την τελευταία διετία, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει το Υπουργείο Εξωτερικών και η ΓΓΑΕ για την Ελληνική Διασπορά.

Αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Πρόξeνος» με την ηλεκτρονική διασύνδεση των Ελληνικών ανά τον κόσμο Προξενείων με τους Δήμους στην Ελλάδα και το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών. Επεσήμανε την εξυπηρέτηση των απανταχού Ελλήνων διαδικτυακά με το πάτημα ενός κουμπιού και το κέρδος πενήντα χιλιάδων εργατοωρών για την Ελληνική Πολιτεία. Τόνισε ότι επιτέλους τερματίζονται οι πολλαπλές επισκέψεις των ομογενών μας στα Προξενεία και οι ώρες αναμονής στην ουρά.

Αναφέρθηκε επίσης στο αφιερωματικό έτος «Ελλάδα στη Ρωσία 2016», στο πλαίσιο του οποίου η ΓΓΑΕ συνδιοργάνωσε και στήριξε συνέδρια, πολιτιστικές δράσεις και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις καθώς και χορήγηση υποτροφιών. Οι δράσεις της ΓΓΑΕ στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδα στη Ρωσία 2016», όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, αποτελούν το επιστέγασμα της διαχρονικής πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για την ομογένεια στη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε το1989 στη Μόσχα με την 1η συνδιάσκεψη των Ελλήνων της τότε Ε.Σ.Σ.Δ.

Έκανε σύντομη αναφορά στις Κοινότητες των Ελλήνων απανταχού της γης και ανέφερε κάποια από τα συμπεράσματα από τις στοχευμένες αποστολές της ΓΓΑΕ στις εστίες των Αποδήμων Ελλήνων, τα οποία σταδιακά ενσωματώνονται στον σχεδιασμό της υπηρεσίας.

περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με Ευρωβουλευτές - Μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (19/9/2016)

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη είχαν σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, Ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δημαρχείο.

Οι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο για τα έργα που υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 και που αφορούν αστικές παρεμβάσεις, τη διαχείριση απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις κοινωνικές δομές, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις και σχεδιασμοί καθώς και προβλήματα στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που διαχειρίστηκε ο Δήμος, συνολικού ύψους 70.000.000 ευρώ και αφορούσαν τη Νέα Παραλία, τη Βιοκλιματική Αναβάθμιση της περιοχής της Πλατείας Χρηματιστηρίου, την προμήθεια 50 απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων, τα πράσινα δώματα στα σχολεία και την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών καθώς και τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας σε συνεργασία με ΜΚΟ, αλλά και τις διασυνοριακές συνεργασίες με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ που ανέπτυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω των προγραμμάτων INTERREG, με τις χώρες της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών προβλημάτων των ακτών, με τις χώρες της Μεσογείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας Ζώνης, καθώς και με πόλεις της Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων URBACT.

Για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον μεγάλο ανταγωνισμό στη διεκδίκηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και με δεδομένους τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται έκανε λόγο ο Δήμαρχος και τόνισε ότι: «ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται οι προτάσεις, μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης, με στόχο η υποβολή της κάθε πρότασης να αφήνει μια παρακαταθήκη στην πόλη ακόμα και αν δεν γίνει εφικτή η χρηματοδότησή της».

Τέλος αναφερόμενος στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 έδωσε έμφαση στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη με στόχο να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. «Βασική αρχή του εργαλείου είναι η ουσιαστική εμπλοκή της αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος από την αρχή ξεκίνησαν, μέσα από διευρυμένες διαβουλεύσεις και συμμετοχικές διαδικασίες, την προετοιμασία του Σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Δυστυχώς, εξαιτίας του συγκεντρωτισμού τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της περιφερειακής αρχής, οι δήμοι της πόλης βρίσκονται σε ρόλο παθητικού παρατηρητή» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνέχισε: «ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί άλλες πηγές και εργαλεία, να δημιουργήσει απευθείας συνεργασίες με οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναπτύξει την παρουσία του στις Βρυξέλλες, όπως κάνουν όλες οι πόλεις της Ευρώπης, να βρει διεθνείς συνομιλητές και να εκμεταλλευτεί άλλες χρηματοδοτικές πηγές».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών, Iskra Mihaylova, επισήμανε την ισχυρή αντιπροσώπευση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου με 40 μέλη της και σημείωσε: «είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του ρόλου των τοπικών αρχών στην εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειές σας στη Θεσσαλονίκη και εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διασυνοριακές συνεργασίες που αναπτύσσετε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Ρανέλλα και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης.

Φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Κοινή δήλωση της ομάδας του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος μετά την ολοκλήρωση του σχετικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη (19/9/2016)

Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς κηδεμονίες, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού, με παράλληλη αύξηση των απαιτούμενων πόρων από την ΕΕ, τα κλειδιά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος»

Στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την πολιτική διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην αναγκαιότητα συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, κατέληξαν τα μέλη της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εργασίες του σχετικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση», συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης Γ.Πατούλης.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξαν με χαιρετισμό που απεύθυναν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών M. Schneider, με τον οποίο ο κ. Πατούλης είχε μία ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση για τη συμβολή της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ζητήματος.

Τα βασικά συμπεράσματα των εργασιών του Συνεδρίου, αποτυπώθηκαν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τα μέλη της ομάδας του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Συμμετείχα σε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό Συνέδριο από το οποίο εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε συλλογικό επίπεδο.

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχθηκε, όπως υπογραμμίζεται και στην κοινή δήλωση της ομάδας του ΕΛΚ, η σημασία της ενεργούς συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και η ανάγκη διάθεσης περισσότερων χρηματοδοτικών πόρων για τους οποίους οι Δήμοι, θα πρέπει να έχουν την κύρια ευθύνη της χρήσης τους.

Το προσφυγικό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια για αυτό και απαιτείται η υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων από όλους τους υπευθύνους για τη χάραξη της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η ΚΕΔΕ παρακολουθεί επισταμένα όλες τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς παραμένουμε αμετακίνητοι στην πάγια θέση μας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο νευραλγικό κρίκος στην αλυσίδα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Επτά συν δέκα σημεία στην απόφαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης (17/9/2016)

Συνεδρίασε με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Ο ρόλος των Περιφερειών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ κατέληξε σε κείμενο συμπερασμάτων επτά σημείων, υιοθετώντας παράλληλα και τα δέκα σημεία της κοινής δήλωσης - απόφασης του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης.

Η ΕΝΠΕ εκφράζει την ανάγκη συνέχισης αντιμετώπισης του πρωτόγνωρου ζητήματος του προσφυγικού, με βάση τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης.

Επίσης ζητά:

-Επικαιροποιημένο εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του προσφυγικού με τη συμμετοχή των Περιφερειών.

-Αναλογικό επιμερισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

-Δυνατότητα για απευθείας χρηματοδότηση των Περιφερειών και Δήμων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

-Παροχή θεσμικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού.

-Ενίσχυση των υπηρεσιών απονομής ασύλου.

-Έλεγχος των ΜΚΟ, που εμπλέκονται στο προσφυγικό.

-Παροχή αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης, ομαλή ενσωμάτωση και ένταξη στην εκπαίδευση των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα.

Τα δέκα σημεία της απόφασης του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που έγιναν αποδεκτά από το ΔΣ της ΕΝΠΕ είναι:

1.Απαιτείται μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να εφαρμόζεται ομαλά. Δηλαδή, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ιδίως οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής, επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

2.Η μεταναστευτική πολιτική να προβλέπει μεταξύ άλλων το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίζονται ως κάτοχοι δικαιωμάτων.

3.Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας σε μετανάστες που είναι σε ανάγκη και καταφθάνουν στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε να διατεθούν περισσότεροι χρηματοδοτικοί πόροι στις τοπικές και περιφερειακές αρχές για το προσφυγικό.

4.Τα προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης θα πρέπει να εφαρμόζονται κυρίως από τις τοπικές ή τις περιφερειακές αρχές και για το σκοπό αυτό απαιτείται καλύτερη συνεργασία με τις εθνικές αρχές διαχείρισης. 5.Μηδενική ανοχή έναντι των διακινητών και εμπόρων ανθρώπων.

6.Προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

7.Απαιτείται να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποδοτικό και εφικτό σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

8.Διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

9.Διαφύλαξη των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς της ΕΕ (ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων).

10.Υποστήριξη των τρίτων χωρών διέλευσης, ώστε να προλαμβάνονται οι αναχωρήσεις εκτοπισμένων ανθρώπων προς την ΕΕ.

Στην ανάγκη επικαιροποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι «η χώρα μας μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από την ΕΕ».

Ο κ. Αγοραστός περιέγραψε τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί σε σχέση με το προσφυγικό, η οποία επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος και δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, με την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης.

«Ο χρόνος ανοχής και αντοχής στις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται έχει ξεπεραστεί. Ο κοινωνικός ιστός δεν πρέπει να διαρραγεί. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Όλες οι Περιφέρειες έχουν δηλώσει πρόθυμες να πάρουν έναν αριθμό προσφύγων. Δεν μπορεί να σηκώνουν μία ή δύο Περιφέρειες όλο το βάρος του προσφυγικού», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη χτεσινή πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ να υιοθετήσει δυο κρίσιμες για την Ελλάδα αποφάσεις, που περιλαμβάνονται στο επίσημο κείμενο του ΕΛΚ.

«Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Κατορθώσαμε στο κείμενο δήλωση - απόφαση του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ορισμένες πλευρές, να εντάξουμε τη θέση μας ότι πρέπει να γίνει αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Αυτό είναι πλέον επίσημο κείμενο της ΕΕ, το πρώτο, το οποίο περιέχει αυτή τη ρητή δέσμευση, η οποία θα λειτουργήσει προς το συμφέρον της χώρας μας. Επίσης, πετύχαμε για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της ΕΕ να περιληφθεί η πρόβλεψη για απευθείας χρηματοδότηση των Περιφερειών και των Δήμων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε αφενός αυτά τα δυο σημεία να γίνουν και θέσεις της ΕΝΠΕ, με την προσθήκη ενός τρίτου: ότι μέχρι να προχωρήσουν αυτά να υπάρξει αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. «Ζητώ περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης, με λιγότερους πρόσφυγες και καλύτερες συνθήκες, για να γίνει διαχειρίσιμο το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι η μόνη λύση για να αποσυμφορηθεί και η Κεντρική Μακεδονία, και τα βόρεια σύνορα της χώρας και βέβαια τα νησιά μας. Η Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να συνεχίσει να σηκώνει μόνη της όλο το βάρος ενός προβλήματος που δεν μπορεί να σηκώσει όλη η χώρα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή άρθρου: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Γερμανό Πρέσβη (15/9/2016)

Γ.Πατούλης: «Επιβάλλεται να ενωθούμε όλες οι Αυτοδιοικητικές Ενώσεις των Ευρωπαϊκών χωρών για τη διαμόρφωση πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες»

O Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης συναντήθηκε σήμερα με τον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα Dr.Peter Schoof.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας, για την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών δεσμών των δύο χωρών.

Αμοιβαία και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση να καλλιεργηθούν περαιτέρω οι σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική και γερμανική αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση της αναζήτησης βέλτιστων πρακτικών, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Πρέσβη. Έδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο που λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα αλλά και για τη συμβολή της στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το προσφυγικό.

Επισήμανα στον κ. Schoof πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιβάλλεται να ενωθούμε όλες οι Αυτοδιοικητικές Ενώσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, ανεξάρτητα από το τι πράττουν οι κεντρικές κυβερνήσεις και τα κόμματα και να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση του διατύπωσα την πρόταση που έχω κάνει για τη δημιουργία ενός δικτύου όλων των Αυτοδιοικητικών Ενώσεων για τη χάραξη χρήσιμων και γόνιμων πολιτικών, για τους πολίτες».

Πηγή άρθρου: ΚΕΔΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 16 Σεπτεμβρίου (14/9/2016)

Ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος θα ενημερώσει για τις δράσεις που ανέπτυξε η ΓΓΑΕ στο χρονικό διάστημα 2015-2016, στην εκδήλωση με θέμα «Μία Γραμματεία χωρίς σύνορα», στις 16 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Stand 22, Περίπτερο 15. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΓΓΑΕ στην 81η ΔΕΘ, από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που η ΓΓΑΕ συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το περίπτερό της, όπως και το 2015, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Στο περίπτερο της ΓΓΑΕ οι επισκέπτες ενημερώνονται από τα στελέχη της υπηρεσίας για τις δραστηριότητές της και διατίθεται υλικό (φυλλάδια, βιβλία και DVD) σε δημοσιογράφους, σε εκπαιδευτικούς και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, σε φοιτητές, σε πολίτες με σχετικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω της σχέσης τους με νέους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό την τελευταία πενταετία, αλλά και σε απόδημους Έλληνες, οι οποίοι επισκέπτονται την ΔΕΘ.

Θετικά αποτιμάται το αυξημένο ενδιαφέρον των επισκεπτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται βουλευτές μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ξεναγούνται στο Περίπτερο και ενημερώνονται για το έργο της ΓΓΑΕ από τον Ειδικό Σύμβουλο της ΓΓΑΕ κ. Κοσμά Παπαχρήστου.

Η συμμετοχή της ΓΓΑΕ στην 81η ΔΕΘ είναι αφιερωμένη:

1. στο Πρόγραμμα «Πρόξeνος» με την ηλεκτρονική διασύνδεση των Ελληνικών ανά τον κόσμο Προξενείων με τους Δήμους στην Ελλάδα και το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση των απανταχού Ελλήνων διαδικτυακά με το πάτημα ενός κουμπιού και το κέρδος πενήντα χιλιάδων εργατοωρών για την ελληνική πολιτεία, βάζοντας επιτέλους τέρμα στις πολλαπλές επισκέψεις των ομογενών μας και τις ουρές στα Προξενεία.

2. στο αφιερωματικό έτος «Ελλάδα στη Ρωσία 2016», στο πλαίσιο του οποίου η ΓΓΑΕ συνδιοργανώνει και στηρίζει πολιτιστικές δράσεις και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Οι δράσεις της ΓΓΑΕ στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδα στη Ρωσία 2016», αποτελούν το επιστέγασμα της διαχρονικής πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για την ομογένεια στη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε το1989 στη Μόσχα με την 1η συνδιάσκεψη των Ελλήνων της τότε Ε.Σ.Σ.Δ.

Στο περίπτερο της ΓΓΑΕ παρουσιάζονται επίσης οι Κοινότητες των Ελλήνων απανταχού της γης, τα στοχευμένα προγράμματα φιλοξενίας που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού το θέρος του 2015 και το θέρος του 2016, οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για την ελληνική διασπορά που συνδιοργάνωσε και συντόνισε η ΓΓΑΕ την περίοδο 2015-2016.

Πηγή άρθρου: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη θεματική Έκθεση Τουρισμού Tournatur 2016 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας (9/9/2016)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη θεματική έκθεση τουρισμού με τίτλο «TOURNATUR 2016» που πραγματοποιήθηκε στo Ντίσελντορφ της Γερμανίας από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016.

Θέμα της έκθεσης ήταν ο τουρισμός υπαίθρου, μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, στην οποία επενδύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του στόχου της για δωδεκάμηνο τουρισμό στην περιοχή, καθώς έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να υπηρετήσει τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τις περιοχές, τις δυνατότητές τους και τα στοιχεία που την καθιστούν σημαντικό προορισμό φυσιολατρικού τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του «μυθικού» Ολύμπου, και της «εξωτικής» Χαλκιδικής, ορεινής και παραθαλάσσιας. Επιπλέον, σημαντική ήταν η προβολή της περιοχής του Δέλτα Αξιού και του παρατηρητηρίου πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη, του Εθνικού Πάρκου της ακριτικής λίμνης Κερκίνης, της λίμνης Δοϊράνης, των μονοπατιών των βουνών Πάικο και Μπέλλες αλλά και σημαντικών προορισμών από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Το περίπτερο της Κεντρικής Μακεδονίας γειτνίαζε με το περίπτερο της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη παρουσίαση του Ολύμπου και την διερεύνηση τρόπων συνεργασίας με σκοπό την καλύτερη προβολή του «μυθικού» βουνού.

Έμφαση επίσης δόθηκε σε δραστηριότητες όπως είναι το περπάτημα στο βουνό, η αναρρίχηση, το ποδήλατο βουνού, οι διακοπές σε κάμπινγκ κλπ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος δήλωσε τα εξής: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύοντας στο θεματικό τουρισμό, επενδύει σε τέτοιου είδους εκθέσεις, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της ώστε να καταστήσει την περιοχή ως προορισμό δωδεκάμηνου τουρισμού».

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε με την παρουσία του ο Πρόξενος της Ελλάδος Γρηγόρης Δελακούρας μαζί με το επιτελείο του, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης και Δημήτριος Μάντσιος. Επίσης, στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενήθηκε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Πιερίας που εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο Ευαγγελία Ξυπτερά και ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής που εκπροσωπήθηκε από την κ. Τάνια Ακριτίδου.

Στην έκθεση παραβρέθηκαν σημαντικοί επιχειρηματίες του τουριστικού κόσμου κυρίως από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Πηγή άρθρου: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016 (08-09-2016)

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, για 2η συνεχή χρονιά συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Συγκεκριμένα, στο Stand 22, Περίπτερο 15, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στην ιστορία της δράσης και προσφοράς της ΓΓΑΕ για περισσότερα από τριάντα χρόνια προς όφελος όλων των Ελλήνων του κόσμου.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τις νέες δραστηριότητες της ΓΓΑΕ, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της σύγχρονης Ελληνικής Διασποράς, η οποία αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα της διεθνούς ισχύος της χώρας μας, όπως έχει αναφέρει από το βήμα της Ελληνικής Βουλής και ο κ. Νίκος Κοτζιάς ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Παράλληλα διατίθεται υλικό (ενημερωτικά φυλλάδια, έρευνες, μελέτες, βιβλία, DVD και CD) στους επισκέπτες που δείχνουν ενδιαφέρον, όπως σε δημοσιογράφους, σε εκπαιδευτικούς και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, σε φοιτητές, αλλά και σε Απόδημους Έλληνες οι οποίοι επισκέπτονται την ΔΕΘ.

Δείτε παρακάτω τις προσκλήσεις για την τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της ΓΓΑΕ στη ΔΕΘ την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 19.00 και για την εκδήλωση με θέμα «Μία Γραμματεία χωρίς σύνορα.» την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 20.00

Πηγή άρθρου: Γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στις εκδηλώσεις για τα 222 χρόνια της «Ελληνικής» Οδησσού (07-09-2016)

Η «Ελληνική» Οδησσός συμπληρώνει 222 χρόνια από την ίδρυσή της, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ελληνική της ιστορία ανά τους αιώνες όσο και για τους χιλιάδες Έλληνες, που διαμένουν στην Ουκρανία.

Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) της Οδησσού διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της πόλης. Οι εκδηλώσεις αποτελούν μία ακόμα πρωτοβουλία των Ελλήνων της Ουκρανίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται για τη διατήρηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού εκπροσωπήθηκε στην Οδησσό από τον Αν. Γενικό της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρη Πλευράκη, ο οποίος δήλωσε: «Η πορεία προς το 2021, χρονιά ορόσημο για την εθνική μας παλιγγενεσία, είναι σημαντική για το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Σχεδιάζουμε ως ΓΓΑΕ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, συνεχόμενες και κλιμακούμενες δράσεις με σκοπό να εορτασθεί πρωταρχικά η επέτειος της επανάστασης του 1821 στην Οδησσό όπου ξεκίνησε. Θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για την ανάδειξη και άλλων Ελλήνων μεγάλων ευεργετών της Οδησσού, όπως του Αντώνιου Παπαδάκη, του Ράλλη, του Σκαραμαγκά, των Ζωσιμάδων, της Στρούτζα. Οι Έλληνες ευεργέτες στην Οδησσό συνέβαλαν καθοριστικά τόσο στην προετοιμασία της Ελληνικής επανάστασης του 1821, όσο και στην οργάνωση της Ελληνικής παιδείας στην Ελλάδα. Την προσεχή άνοιξη διοργανώνεται συνάντηση όλων των καθηγητών Ελληνικής Γλώσσας με συμμετοχή Ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς και των Τμημάτων Ελληνικών σπουδών ξένων Πανεπιστημίων, για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής γλώσσας στη Μαύρη Θάλασσα. Η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στον μαικήνα της Ελληνικής παιδείας, στη μνήμη του Αντώνιου Παπαδάκη, του μεγαλύτερου ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μεταξύ των άλλων χορήγησε υποτροφίες στην Ελληνική νεολαία και κληροδότησε το κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης επί των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία Ελληνικού πάρκου στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, δίπλα στην ιστορική σκάλα Ποτέμκιν, όπου θα τοποθετηθούν προτομές αρχαίων Ελλήνων καθώς και σύγχρονων Ελλήνων ευεργετών της περιοχής ως αιώνιο μνημείο φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Στηρίζει τις εθνικού χαρακτήρα δράσεις μας η ευγενική χορηγία ενός σύγχρονου ευεργέτη, που συνεχίζει την παράδοση αιώνων, του κ. Παντελή Μπούμπουρα».

Οι εορτασμοί στην πόλη της Οδησσού, τις προηγούμενες ημέρες, συνέπεσαν και με την επέτειο ίδρυσης του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, όπως και του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας (2/9/1994).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου του ΕΙΠ, καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά και περιελάμβαναν ψηφιακή έκθεση για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γ. Μαρασλή στην πλατεία των Ελλήνων, την παρουσίαση του βιβλίου «Όλυα - Δυο χειμώνες και μια άνοιξη», του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουκρανία κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, καθώς και συναυλία με τους Κώστα Μακεδόνα, Μελίνα Ασλανίδου και Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Συγκεκριμένα:

- Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, στις 16:00, εγκαινιάσθηκε στο Παράρτημα του ΕΙΠ η έκθεση - αφιέρωμα στον συγγραφέα Γρηγόριο Ξενόπουλο (1867-1951). Η έκθεση, η οποία βασίζεται στο αρχείο του ΕΚΕΒΙ, επιχειρεί να συστήσει τον Ξενόπουλο στο κοινό της Οδησσού, μέσα από στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του, πορτρέτα και εργοβιογραφικά στοιχεία, αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του, πλήρη εργογραφία, ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο και αποσπάσματα κριτικών για το έργο του (Διάρκεια έκθεσης: 1-30 Σεπτεμβρίου 2016).

- Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, το ΕΙΠ διοργάνωσε την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γρηγορίου Γ. Μαρασλή στην πλατεία Ελλήνων. Η πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Οδησσού, την οποία υποστήριξε, με την ευγενική του χορηγία, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Οδησσό, πρόεδρος των Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επιχειρήσεων και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Οργάνωσης «Ίδρυμα Μπούμπουρα» κ. Παντελής Μπούμπουρας.

Με την κίνησή της αυτή η Ελληνική Κοινότητα Οδησσού κατέδειξε ότι ενδιαφέρεται και εργάζεται για το μέλλον δίχως να ξεχνά την ιστορία της και τιμά τους Έλληνες οι οποίοι είχαν μεγάλη εθνική προσφορά στο παρελθόν, τόσο στην επανάσταση του 1821 όσο και στο Ελληνικό Έθνος. Σε αυτό το πνεύμα τοποθετήθηκε η προτομή του Μαρασλή στην Ελληνική Πλατεία της ουκρανικής πόλης.

Ο Γρ. Μαρασλής σε όλη του τη ζωή στήριζε οικονομικά την ευημερία και την ανάπτυξη της Οδησσού. Ο Γρηγόριος Μαρασλής πρόσφερε πολλά στην παραθαλάσσια πόλη της Ουκρανίας. Εκλέχτηκε δήμαρχός της το 1878, και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα για πολλά χρόνια. Συνεισέφερε τα μέγιστα φτιάχνοντας νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πολλά που βοήθησαν στην ανάπτυξή της. Υπήρξε ο κυριότερος Δήμαρχος της Οδησσού, ο οποίος της προσέδωσε ευρωπαϊκή όψη, εφάμιλλη των ιστορικότερων Ευρωπαϊκών πόλεων.

Η μπρούντζινη προτομή, με βάση από γρανίτη, φέρει επιγραφή στη ρωσική γλώσσα που λέει «Στον εξαίρετο Έλληνα από Έλληνες». Ο σχεδιασμός του γλυπτού έγινε σύμφωνα με τα προσχέδια εκατό χρόνων του γνωστού Ρώσου γλύπτη Μπόρις Έντουαρντς.

- Στο πλαίσιο του εορτασμού των 222 χρόνων ζωής της Οδησσού , το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο Παράρτημα του ΕΙΠ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση στην ουκρανική γλώσσα του βιβλίου του Πρέσβη της Ελλάδος στην Ουκρανία, κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, «Όλυα - Δυο χειμώνες και μια άνοιξη», μετάφραση: Β. Στεπανένκο, εκδοτικός οίκος Βεσέλκα, 2016. Στο μυθιστόρημα αναπτύσσονται δύο παράλληλες ιστορίες στη μετασοβιετική Ουκρανία.

- Στις 19:00 του Σαββάτου, το ΕΙΠ διοργάνωσε συναυλία στο Θέατρο Μουσικής Κωμωδίας Οδησσού, με τίτλο «Στα τραγούδια θα με βρεις.». Ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου και ο συνθέτης και διευθυντής της «Εστουδιαντίνας», Ανδρέας Κατσιγιάννης, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ήφαιστος».

Δείτε το βίντεο

Πηγή άρθρου: Γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης με ΚΕΔΕ. Αύριο Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του Κογκρέσου κο Jean -Claude Frecon (06-09-2016)

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης θα έχει αύριο στις 4 το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Jean - Claude Frecon.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ, Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 12:30 μ.μ. ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πραγματοποιήσει ομιλία στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι δύο πλευρές, θα βρεθεί το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ο ρόλος των δήμων στην αντιμετώπισή του, καθώς και οι αναγκαίες παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή άρθρου: ΚΕΔΚΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας (30-08-2016)

Η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας αποτελεί μια πρωτοβουλία από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ),σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Από «τη μουσική της ελληνικής γλώσσας, όπου δεν υπάρχει λεξιπενία», όπως χαρακτηριστικά λέει, γοητεύτηκε νεαρή φοιτήτρια από τη Γεωργία, που αποφάσισε να μάθει καλά ελληνικά και να κάνει το μεταπτυχιακό της με θέμα την αγαπημένη της γλώσσα.

Η Χάτια Χιζανεϊσβίλι είναι μία από τους 14 νικητές της προκριματικής φάσης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.

Η 24χρονη φοιτήτρια, που δεν έχει ελληνική καταγωγή, ερωτεύτηκε την ελληνική γλώσσα, όταν άκουσε να τη μιλάει η μητέρα της, που δουλεύει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. «Αποφάσισα τότε να σπουδάσω ελληνικά και είμαι πλέον περήφανη που μιλάω αυτή την γλώσσα με την τόση εκφραστικότητα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή φοιτήτρια.

«Γίνεται για πρώτη φορά φέτος με στόχο να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των νέων, σε όλο τον κόσμο, για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό και ευελπιστούμε, η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, να γίνει θεσμός» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, καλωσορίζοντας στη Θεσσαλονίκη τους νικητές της διοργάνωσης, οι οποίοι προέρχονται από 9 χώρες και προκρίθηκαν ανάμεσα σε περίπου 200 διαγωνιζόμενους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη, στην Ολυμπιάδα έλαβαν μέρος άτομα ηλικίας 18 έως 25 χρόνων που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου και δεν έχουν μείνει στην Ελλάδα για τρεις μήνες αθροιστικά.

«Η τελική δοκιμασία που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο ελληνομάθειας των διαγωνιζόμενων, όπως άλλωστε και όλος ο διαγωνισμός, θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου και οι τρεις διακριθέντες θα βραβευθούν σε ειδική τελετή λήξης, την επόμενη μέρα, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας ¶λκης Αναστασιάδης, τόνισε ότι «ο θεσμός της Ολυμπιάδας προσέφερε και θα προσφέρει σε δεκάδες διαγωνιζόμενους την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα, να μελετήσουν και να θαυμάσουν την ελληνική γλώσσα». Επιπλέον, συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε προσπάθεια για τη διάδοση και προβολή της ελληνικής γλώσσας παραμένει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπός της Εύα Παπαδάτου.

Οι 14 νέοι που προκρίθηκαν πήγαν στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής απ' όπου θα επιστρέψουν την 1η Σεπτεμβρίου για να συμμετέχουν στον τελικό διαγωνισμό.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Πηγή άρθρου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Τον δρόμο της επιστροφής πήραν τα Ελληνόπουλα Ρωσίας, Γεωργίας και Ουκρανίας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας, στην Ελλάδα, της ΓΓΑΕ (29-08-2016)

Με μία επίσημη τελετή που εμπεριείχε χαρά, γέλια, χορούς, αλλά και τη λύπη και τη συγκίνηση του αποχωρισμού, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το πρόγραμμα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) στις κατασκηνώσεις του δήμου Ασπροπύργου στα Βίλια Αττικής, με τα παιδιά από 9 έως 15 ετών, Ελληνόπουλα από τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Ουκρανία, παρουσία του επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλη Κόκκινου και του δημάρχου Νικόλαου Μελετίου.

«Λένε», είπε ο κ. Κόκκινος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, «πως στην πολιτική καριέρα ενός πολιτικού άνδρα οι χαρές είναι λίγες και δεν κρατούν σε διάρκεια. Σήμερα θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τη δημοτική Αρχή Ασπροπύργου γι αυτή τη συνεργασία σε αυτή την υπερσύγχρονη κατασκήνωση στα Βίλια, αλλά και όλους εσάς, κορίτσια και αγόρια, Ελληνόπουλα από την Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία, που βρεθήκατε σήμερα εδώ. Αγαπημένοι και αδελφωμένοι, γκρεμίσατε σύνορα και διαφορές των μεγάλων και σας ένωσε ένα μονάχα πράγμα: η αγάπη σας για την Ελλάδα. Αυτή είναι η χαρά που μου δώσατε και δύσκολα περιγράφεται με λόγια».

Πρόσθεσε: «Εύχομαι, αυτή την Ελλάδα που κουβαλάτε μέσα στην ψυχή σας, την Ελλάδα με την οποία σας προίκισαν οι γονείς σας και οι δάσκαλοί σας, μαζί με την Ελλάδα που πήρατε εδώ όλες τις ημέρες της φιλοξενίας σας από τους κατοίκους αυτής της φιλόξενης γωνιάς της Αττικής και από τους συνεργάτες μου στη ΓΓΑΕ, να την κουβαλάτε μέσα σας για να την πάρετε πίσω στον τόπο σας όταν γυρίσετε, για να μπορέσετε να τη μεταδώσετε στους συμπατριώτες σας και κυρίως να τη μεταδώσετε από γενιά σε γενιά, στα νέα Ελληνόπουλα που θα έρθουν μετά από εσάς.

Γιατί ποιος ξέρει... εγώ το βλέπω στο χαμόγελό σας και αυτή είναι η χαρά μου σήμερα, ότι όπως εσείς εδώ στα Βίλια γκρεμίσατε τα σύνορα μέσα από την Ελληνικότητα σας, ίσως αύριο εσείς να φτιάξετε ένα καλύτερο κόσμο από τον δικό μας, με περισσότερη ανθρωπιά, με περισσότερη αξιοπρέπεια, με περισσότερα χαμόγελα και λιγότερους πολέμους».

Το πρόγραμμα φιλοξενίας που σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη ΓΓΑΕ του υπουργείου Εξωτερικών υλοποιήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Ασπροπύργου, που προσφέρθηκε να αναλάβει τη φιλοξενία και περιελάμβανε δημιουργικές δραστηριότητες, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικών χορών, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ανάλογο πρόγραμμα της ΓΓΑΕ με τον δήμο Ασπροπύργου, για 100 παιδιά από τις δοκιμαζόμενες περιοχές της Νότιας Ουκρανίας, υλοποιήθηκε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής, όμως, τα παιδιά είχαν και την ευκαιρία να συναντήσουν, χθες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και να έχουν μία ξεχωριστή μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο. «Να ξέρετε ότι εδώ είναι το σπίτι σας, γιατί πρέπει να θεωρείτε την Ελλάδα πατρίδα σας, όπως είναι και πατρίδα των γονιών σας» είπε ο κ. Παυλόπουλος και ευχαριστώντας για τα αναμνηστικά δώρα που του προσέφεραν, τόνισε: «Να θυμάστε πάντα ότι εκεί που βρίσκεστε, εκπροσωπείτε την Ελλάδα».

«Αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των τριών χωρών, της Ρωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, όπου διαβιούν μόνιμα τα παιδιά» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ, Μιχάλης Κόκκινος, που συνόδευε τα παιδιά μαζί με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νικόλαο Μελέτιο.

Σοφία Αραβοπούλου, ΑΠΕ ΜΠΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συλλυπητήρια της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα θύματα του φονικού σεισμού (25-08-2016)

Τη συμπαράσταση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ειλικρινή συλλυπητήρια εξέφρασε με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στον δήμαρχο του μαρτυρικού Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι, που θρηνεί τα θύματα και τους αγνοούμενους από το φονικό σεισμό που έπληξε σήμερα την περιοχή.

«Η σκέψη όλων μας, αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων.

Την οδύνη μας μεγεθύνει το γεγονός ότι παραδοσιακά, οι Έλληνες έχουμε πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας κι αγάπης με τον Ιταλικό λαό».

Ο κ. Πατούλης κάνει γνωστό στον κ. Σέρτζιο Πιρότσι, ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συνδράμει σε οτιδήποτε χρειαστεί.

«Με δεδομένη την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει οι Αυτοδιοικητικές Ενώσεις των δυο χωρών, τονίζει ο κ. Πατούλης, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να συνδράμουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, σε οτιδήποτε χρειαστείτε. Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση είναι στο πλευρό σας». ΚΕΔΚΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Έλληνες του Γκαίρλιτς, στις 26 - 28 Αυγούστου, στην Παλαιά Πόλη του Γκαίρλιτς. (25-08-2016)

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Έλληνες του Γκαίρλιτς θα πραγματοποιηθούν στις 26 - 28 Αυγούστου, στην Παλαιά Πόλη του Γκαίρλιτς.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την εγκατάσταση των Ελλήνων το καλοκαίρι του 1916.

Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 7.000 στρατιώτες και αξιωματικοί του Δ΄ Σώματος Στρατού μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες στην γερμανική πόλη του Γκαίρλιτς, όπου και παρέμειναν για δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι - φιλοξενούμενοι».

Αποτέλεσαν τους πρώτους Έλληνες βιομηχανικούς εργάτες στη Γερμάνια, εξέδιδαν εφημερίδα τα «ΝΕΑ του Γκαιρλιτς» και συμμετείχαν στην επανάσταση του 1918.

Τόσο το Γκαίρλιτς όσο και το Ζγκόρτελετς αποτελούν την πρώτη μαζική συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών επί γερμανικού εδάφους, αλλά και ένα σημαντικό παράδειγμα συμβίωσης Ευρωπαϊκών λαών υπό δύσκολες συνθήκες, το οποίο τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική, αλλά και η πολωνική πλευρά, επιθυμούν να αναδείξουν.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 8 - 10 Ιουλίου, με την ανέγερση τρίγλωσσου μνημείου στο Ζκόρτσελετς, την δίδυμη πόλη του Γκαίρλιτς, που προέκυψε το 1945 από την απόσχιση των ανατολικών συνοικιών της πόλης και παραχωρήθηκε στην Πολωνία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, ο συγγραφέας του βιβλίου «Έλληνες του Γκαίρλιτς», (η φωτό του εξωφύλλου του βιβλίου είναι η φωτό της ανάρτησης), κ. Γεράσιμος Αλεξάτος θα δώσει διάλεξη, με θέμα «Η τότε κουλτούρα του καλωσορίσατε και η ζωή των Ελλήνων στην Πόλη».

Η μελέτη του Γεράσιμου Αλεξάτου πάνω στο θέμα του Γκαίρλιτς αποτελεί πολύτιμη βιβλιογραφική συμβολή, αφού μετά από σχεδόν έναν αιώνα δίνει το έναυσμα για μια νηφάλια επαναξιολόγηση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και των προεκτάσεών του στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων :

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

17:00 / Εσωτερική αυλή του Δημαρχείου του Γκαίρλιτς

- Διάλεξη «Η τότε κουλτούρα του καλωσορίσατε και η ζωή των Ελλήνων στην Πόλη» Γεράσιμος Αλεξάτος, συγγραφέας του βιβλίου «Έλληνες του Γκαίρλιτς 1916-1919»

18:30 / Γέφυρα Παλαιάς Πόλης (Altstadtbruke)

- Συμμετοχή των επίτιμων πολιτικών προσώπων στην από κοινού εναρκτήρια εκδήλωση των εορταστικών εκδηλώσεων «Εορτή Παλαιάς Πόλης» (Altstadtfest) Gorlitz και του Jakuby Zgorzelec. Siegfried Deineke, Αρχιδήμαρχος της πόλης Gorlitz Rafal Gronicz, Δήμαρχος της πόλης Zgorzelec

19:30 / Εσωτερική αυλή του Δημαρχείου του Γκαίρλιτς

- Προβολή του ντοκιμαντέρ «Έλληνες του Γκαίρλιτς, αναζητώτας τα ίχνη», διάρκειας 26 λεπτών. Κινηματογραφική ταινία του Γιαννη Καραγιαννάκου.

Ο κ. Καραγιαννάκος θα παρουσιάσει την ταινία αυτοπροσώπως και μετά το πέρας της ταινίας θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

20:00 / Εσωτερική αυλή του Δημαρχείου του Γκαίρλιτς

- Ελληνική βραδιά, προσφορά ελληνικών φαγητών και ελληνική μουσική. Χαιρετιστήριοι λόγοι από επίτιμα πολιτικά πρόσωπα. Προηγούμενη σχετική ανάρτηση

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Νιώθεις ιερό χρέος να συνεχίσεις την προσπάθεια για την Ίμβρο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Απόδημου Ελληνισμού. (24-08-2016)

Με χαρά, συγκίνηση και μια ευχή, το αύριο του νησιού να είναι ακόμη καλύτερο από το σήμερα και πολύ καλύτερο από το χθες, αποχώρησαν όλοι οι επίσημοι καλεσμένοι από την Ίμβρο μετά τις τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 25 χρόνων στο τιμόνι της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, και ο ειδικός σύμβουλος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κοσμάς Παπαχρήστου, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, οι τέσσερις βουλευτές της Βουλής από την επιτροπή για τον απόδημο Ελληνισμό, φορείς των ομογενών Ιμβρίων.

Τις εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, μπροστά από το σχολείο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έμαθε τα πρώτα του γράμματα, είχαν διοργανώσει τα ιμβριακά σωματεία απανταχού της γης σε συνεργασία με τα ομογενειακά σωματεία της Κωνσταντινούπολης και επιστημονικούς φορείς προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου του Ιμβρίου.

«Λατρεύω τη γενέτειρά μου, την Ίμβρο, και εύχομαι το αύριο της Ίμβρου να είναι πολύ καλύτερο από το σήμερα, πολύ καλύτερο από το χθες, το οποίο ήταν τραγικό. Το λέω εκ πείρας, διότι είμαι από τη γενιά, η οποία έζησε αυτή την τραγικότητα» δήλωσε ο Πατριάρχης συγκινημένος για την υποδοχή και τις εκδηλώσεις προς τιμήν του, επισημαίνοντας: Oι προοπτικές είναι ευοίωνες και αισιόδοξες και για όλα αυτά πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι, αγαπημένοι κάτω από την προστασία του συντάγματος και των νόμων αυτής της χώρας στην οποία ζούμε.

Τόσο ο κ. Βαρθολομαίος όσο και η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Κόκκινο επισκέφθηκαν όλα τα χωριά του νησιού, όπου σήμερα έχουν πλέον επιστρέψει Ίμβριοι ελληνικής καταγωγής, και είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ίδιους αλλά και με εκπροσώπους τους, να ακούσουν τα προβλήματά τους και να μοιραστούν τις ελπίδες τους.

Είδαν με συγκίνηση ολοκληρωμένα τα σχολικά συγκροτήματα στα Αγρίδια και στους Αγίους Θεοδώρους που λειτουργούν και πάλι ύστερα από 50 χρόνια σιωπής και παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου στο Σχοινούδι, που περατώθηκε πρόσφατα από τον νεοσυσταθέντα πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Με ικανοποίηση ενημερώθηκαν για τις πρώτες οικονομικές δραστηριότητες των ομογενών στο νησί, κυρίως στην κατεύθυνση του τουρισμού και της εστίασης, καθώς η επιστροφή των κατοίκων της Ίμβρου στις ρίζες τους είναι ένα γεγονός το οποίο αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και συμβάλλει προοδευτικά στην ανάπτυξη του νησιού.

«Ήταν τύχη αγαθή για όλους εμάς που το ζήσαμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκινος. «Να πηγαίνεις σε έναν τόπο που έχει υποστεί ξεριζωμό, να μπαίνεις σε ένα σχολείο που μυρίζει ακόμη μπογιά γιατί είναι ολοκαίνουργιο και να νοιώθεις συγκίνηση για το ότι έχεις συμβάλει και εσύ να επιστρέψει η ρωμιοσύνη στις ρίζες της. Αυτό είναι ένα συναίσθημα απερίγραπτο» πρόσθεσε και τόνισε: «Όταν συναντάς και τον άνθρωπο που έχει πρωτοστατήσει σε αυτό, πέρα από το ότι είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας, και βιώνεις και το ανθρώπινο στοιχείο του και διαπιστώνεις ότι είναι αυτό που ο ίδιος διδάσκει, αγάπη και αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και συνεργατικοτητα, ειρήνη, δεν έχεις λόγια να περιγράψεις τα συναισθήματα. Και απλά αισθάνεσαι περήφανος γιατί ως Δωδεκανήσιος είναι ο πνευματικός σου ηγέτης και νιώθεις ένα ιερό χρέος να συνεχίσεις την προσπάθεια, να συμβάλεις τα μέγιστα με τους συλλόγους των Ιμβρίων, ώστε να μπορέσεις να βελτιώσεις την καθημερινότητα των ανθρώπων, να επιστρέψουν τις ρίζες τους για να συνεχίσουν να αυξάνονται και να πληθύνονται και να αναπτύσσονται σε αυτή τη γωνιά της γης που νιώθεις ότι η ρωμιοσύνη είναι σα να μην έφυγε ποτέ. Νιώθεις ευλογισμένος και ακόμα ότι αυτό ήταν ένα ταξίδι που θα έπρεπε να είχες κάνει από καιρό».

Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. (24-08-2016)

Ο πολιτισμός, η μυθολογία, η ιστορία, και η παράδοση συνενώθηκαν αρμονικά στο διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και διοργάνωσαν ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, το «Καμπάνειο Ίδρυμα», το ΚΕΑΝ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου στις 18 και 19 Αυγούστου.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, και το δημοτικό συμβούλιο, υποδέχτηκαν τους εκατοντάδες του κόσμου, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, Έλληνες της Διασποράς, ξένους επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάτω από το μοναδικό Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Παρουσία Αντιπεριφερειαρχών, Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, Κρήτης Μανόλη Κλώντζα, Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων αρχών και φορέων, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν υπό το φως της πανσελήνου, όπου με επίκεντρο το Δικταίο ¶ντρο (Σπήλαιο Γέννησης και Ανατροφής του Δία, και Αρχή της Ευρώπης) στο Ψυχρό Οροπέδιο Λασιθίου συνυπήρξαν αρμονικά η Μυθολογία με την Ιστορία και την λαϊκή παράδοση.

Το βράδυ της 18ης Αυγούστου οι εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Μινωικό δρώμενο της αναπαράστασης της γέννησης του Δία αλλά και του Μύθου αρπαγής της Ευρώπης. Ακολούθησαν Πυρρίχιοι χοροί των Κουρητών, όπου Πόντιοι και Κρητικοί τραγούδησαν μέσα στο ιερό σπήλαιο και χόρεψαν μαζί στην είσοδο του τον αρχαίο πυρρίχιο χορό των Κουρητών που φύλαγαν το νεογέννητο Δία από τον «παιδοφάγο» πατέρα του Κρόνο.

Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, το βράδυ της Παρασκευής, η διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου «μάγεψε» με την μοναδική φωνή της το κοινό, ερμηνεύοντας μοναδικά έντεχνα τραγούδια στο «Καμπάνειο Ίδρυμα» παρουσία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), Δημήτρη Πλευράκη, των βουλευτών Πάνου Σκουρολιάκου, Κώστα Ζουράρι, του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη, του αντιδημάρχου Αθηναίων Φώτη Προβατά, του μέλους ΔΣ της ΚΕΔΕ Απόστολου Λουλουδάκη, του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεμφαντζή (γνωστός από την ανακάλυψη και ανασκαφή του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη) και πλήθος κόσμου που υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης και ο Πρόεδρος του «Καμπάνειου Ιδρύματος» Πέτρος Παπαδάκης.

«Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε ήταν απόλυτα επιτυχημένες, ο κόσμος, οι επισκέπτες μας Έλληνες και ξένοι τις αγκάλιασαν με την πολυπληθή παρουσία τους. Οι εκδηλώσεις πολιτισμού που οργανώνουμε και παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία, τον πολιτισμό μας, την μοναδική κουλτούρα μας, την παράδοση μας, θεσμοθετούνται πλέον και κάθε χρόνο θα εμπλουτίζονται-διευρύνονται και σε χρονικό επίπεδο. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλο τον κόσμο, τους επισήμους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους καλλιτέχνες για το μοναδικό αποτέλεσμα, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας τον επόμενο Αύγουστο του 2017», δήλωσε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό με το κείμενο της είδησης στην ιστοσελίδα της ERT

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Θερινό Σχολείο 2016 (23-08-2016)

Το Θερινό Σχολείο του 2016 για νέους ομογενείς που για ενδέκατη χρονιά οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών), την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας), με την συνεργασία του ΤΕΙ Πελοποννήσου και άλλων τοπικών φορέων, άρχισε την Δευτέρα 18 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Επιστημονική υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου 2016 ήταν η Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Ελένη Βολονάκη, και από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά ο Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Θεόδωρος Τζαλαλής ο οποίος και συνεπόπτευσε τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου.

Οι στόχοι του σχολείου είναι η ισχυροποίηση της εθνικής ταυτότητας των παιδιών και η απόκτηση ελληνικής συνείδησης με την εκμάθηση της γλώσσας, ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού μέσα στην τάξη και επιτόπιων μαθημάτων σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους. Τα τελευταία 11 χρόνια 400 περίπου νέοι ομογενείς και 53 ομογενείς δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Μεσσηνία και να βιώσουν για ένα μήνα την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό στην Καλαμάτα, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.

Στο Θερινό Σχολείο φέτος συμμετείχαν 37 μαθητές (εκ των οποίων το 50% ήταν Μεσσηνιακής καταγωγής), και πέντε δασκάλες. Οι μαθητές ήταν 29 από τον Καναδά, 7 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και 1 από την Ουκρανία. Από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γεωργία Χρέππα από το Τορόντο, η κ. Καίτη Σ?μπαλη από το Μοντρεάλ (Συντονίστρια του Κεμπέκ της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής στο Μοντρεάλ), η Πρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας κ. Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο από το Σικάγο, η Β' Αντιπρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας κ. Αλεξάνδρα Τσίχλη και ο κ. Φώτης Τσίχλης από την Νέα Υόρκη.

Τα μαθήματα που διδάχτηκαν ήταν: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός, και Φιλοσοφία. Δίδαξαν Ελληνικά οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ελένη Βολονάκη, κ. Μαρία Ξέστερνου και η κ. Μαργαρίτα Σωτηρίου. Το μάθημα της Ελληνικής Ιστορίας δίδαξε ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Χρήστου, και διαλέξεις Φιλοσοφίας έδωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα και φέτος ήταν αρκετά πλούσιο και δημιουργικό. Το σχολείο επισκέφτηκε την Αρχαία Μεσσήνη, τις Μυκήνες, το Θέατρο της Επιδαύρου (όπου παρακολούθησε τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή), την Αρχαία Ολυμπία, την Πύλο και τη Φοινικούντα. Επίσης επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης και την Ακρόπολη. Οι συμμετέχοντες επίσης επισκέφτηκαν το Costa Navarino, το Φιλοσοφικό Κέντρο στα Αρφαρά, φιλοξενήθηκαν για μια ημέρα από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη, παρακολούθησαν την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στο Στρατόπεδο Παπαφλέσσα, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της Κυπαρισσίας, πραγματοποίησαν εκδρομή στον Ταϋγετο και απόλαυσαν όμορφες παραλίες, εκτός φυσικά από την παραλία της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, της Φοινικούντας, της Κορώνης και της Μπούκα.

Η επιτυχία του θερινού σχολείου είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της συνεργασίας ενός μεγάλου αριθμού φορέων, ατόμων και οργανισμών. Είναι μια προσφορά όλων μας προς τους νέους και το μέλλον του ελληνισμού της διασποράς. περισσότερα...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συμπλήρωση και Ανάρτηση νέων καταλόγων με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κύριους εξαγωγικούς τομείς της χώρας μας στην ιστοσελίδα AGORA του Υπουργείου Εξωτερικών. (04-08-2016)

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την ICAP AE, και κάνοντας χρήση της βάσης δεδομένων KOMPASS, είχε αναρτήσει, στην Ιστοσελίδα AGORA, καταλόγους (http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE &cresrc=1411&cnode=115) με ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διανομή προϊόντων στις κύριες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών και στους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας μας.

Στη συνέχεια, τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στην πλήρη σχεδόν συμπλήρωση των καταλόγων αυτών, προσθέτοντας παράλληλα έντεκα (11) νέους τομείς προϊόντων όπως, Έπιπλα, Δερμάτινα Είδη, Μηχανολογικό Εξοπλισμός, Ηλεκτρικές μηχανές, Τηλεπικοινωνιακό Εξοπλισμό, Ηλεκτρικά καλώδια, Ηλεκτρολογικό Εξοπλισμό, Μηχανές Γραφείου, Δημητριακά και Σιτηρά, Ακατέργαστα Δέρματα, Δομικά Υλικά.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Δ. Μάρδα, και δεδομένης της άριστης και ανταγωνιστικής ποιότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο, των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων και της αυξανόμενης ζήτησης για εισαγωγές τους από χώρες του εξωτερικού, είχαν αναρτηθεί, πληροφορίες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες που αποτελούν τους 30-40 κυριότερους εμπορικούς μας εταίρους. Για την επιλογή των κλάδων, χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια η εξαγωγική τους επίδοση καθώς το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως έχει εκφρασθεί μέσω των αιτημάτων τους στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Οι τομείς που είχαν επιλεγεί είναι: τρόφιμα και ποτά, βιολογικά προϊόντα, λιπάσματα, μετρητές αερίων υγρών ή ηλεκτρισμού, παιχνίδια, προϊόντα ομορφιάς, υλικά συσκευασίας, καπνά, ενδύματα, υφάσματα, μάρμαρα, ασβεστόλιθοι και λοιπές πέτρες, πιατικά, είδη νοικοκυριού ή οικιακής οικονομίας, είδη προσωπικής υγιεινής και καλλωπισμού, ανελκυστήρες, ηλιακοί συλλέκτες, θερμοσίφωνες κ.ο.κ.

Συνολικά είχαν αναρτηθεί στοιχεία για 7.000 περίπου ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διανομή (distributors) εν λόγω προϊόντων στις αντίστοιχες ξένες χώρες, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες της Βάσης Επιχειρηματικών Δεδομένων KOMPASS, που μας παραχώρησε η ICAP AE.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με το εκτεταμένο δίκτυο Αρχών στο εξωτερικό και, κυρίως, με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί παγκοσμίως ο αριθμός των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων που διακινούνται στις ξένες αγορές, να προωθηθούν και να γίνουν ευρέως γνωστά και αποδεκτά.

Για περισσότερες πληροφορίες, για τις κατά τόπους αγορές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Αρχές μας στις χώρες του εξωτερικού που τους ενδιαφέρουν (Διμερείς Σχέσεις της Ελλάδος)

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών ομογενών από την Ουκρανία διοργανώνει για άλλη μία χρονιά η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού. (04-08-2016)

Την υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών Ελλήνων από τις δοκιμαζόμενες περιοχές της Ουκρανίας ανέλαβε, για άλλη μία χρονιά, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στοχεύοντας στην άμεση συμπαράσταση, στήριξη και ανακούφιση των ομογενών που πλήττονται ιδιαιτέρως από τις επώδυνες συνέπειες της σύγκρουσης.

Το ειδικό πρόγραμμα σχεδίασαν το υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, με πρωτοβουλία και συντονισμό του αναπληρωτή γενικού της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Δημήτρη Πλευράκη, σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Ασπροπύργου, ο οποίος προσφέρθηκε να συμβάλει εθελοντικά.

«Είναι μία ευκαιρία γι' αυτά τα παιδιά, να απομακρυνθούν έστω για ένα βραχύ χρονικό διάστημα και να ξεχάσουν τις εμπειρίες του πολέμου κοντά στη θάλασσα και στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας», σημειώνει, σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθούν 100 παιδιά ομογενών από την περιοχή της δοκιμαζόμενης Μαριούπολης, ηλικίας από 8 έως 15 ετών, στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Ασπροπύργου στα Βίλια Αττικής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα διοργανωθούν δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντα των φιλοξενουμένων, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικών χορών, καθώς και αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα. Επίσης, θα γίνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις γνωριμίας με ξεναγήσεις στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, στο Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας.

Τα παιδιά των ομογενών έφθασαν χθες στην Ελλάδα από την Ουκρανία, ενώ η εκδήλωση υποδοχής τους θα γίνει αύριο, στις 21:30, στον ξενώνα του δήμου Ασπροπύργου, στην επαρχιακή οδό της Αττικής που συνδέει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, του αναπληρωτή γενικού της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Δημήτρη Πλευράκη και της δημοτικής Αρχής Ασπροπύργου.

Το υπουργείο Εξωτερικών και η γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην περιοχή της Νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται: Οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς ανέρχονται στην περιοχή περίπου σε εκατό χιλιάδες και διαβιούν σε δοκιμαζόμενες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαχωριστική γραμμή του μετώπου περνάει ανάμεσα σε ελληνικά χωριά. Η ασφάλεια και προστασία των ομογενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το ΥΠΕΞ.

Του Δημήτρη Μάνωλη, από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Περιφέρεια Ηπείρου και Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ηπειρωτών συμπορεύονται σε αναπτυξιακά ζητήματα. (04-08-2016)

Εκτενή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την Ήπειρο και ειδικότερα για τις αναπτυξιακές της προοπτικές, είχαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομο Δήμου και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Δήμητρα Πέτσα, Ελευθέριο Δημητρίου, Σπύρο Κωσταδήμα.

Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τα στελέχη της Ηπειρωτικής αποδημίας για τα σημαντικά αποτελέσματα και τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο χρόνο, αλλά και στο νέο προγραμματισμό που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης. «Δεν μένουμε μόνο στο ΕΣΠΑ, αλλά προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα HELENA, ή ακόμη και το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», με τα οποία επιχειρούμε να προωθήσουμε ευρύτερες παρεμβάσεις, όπως π.χ. την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στη Θεσπρωτία».

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε επίσης τις δράσεις της Περιφέρειας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, (χάρη στις οποίες αποφεύχθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε.), για την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου, που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, το πρόγραμμα για τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, αλλά και τις συγκροτημένες παρεμβάσεις για την τόνωση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ηπείρου.

«Γίνεται ένας αγώνας δρόμου, καταβάλλεται μια πολύ επίπονη προσπάθεια. Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αν δεν ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι οδικοί άξονες Ιόνια Οδός και Ε-65 και αν δεν κατασκευαστούν οι κάθετοι άξονες Ιόνια- Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα- Μαυρομμάτι και Ιωάννινα - Κακαβιά», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, θέση που επικρότησε η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Η.Ε..

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση και υπήρχε απόλυτη ταύτιση, αφορά τη συνδυασμένη προβολή της Ηπείρου σε διεθνείς εκθέσεις. Τομέα στον οποίο ήδη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού έχει συνδράμει στο μέτρο του δυνατού, αρκετές έως τώρα ηπειρωτικές συμμετοχές.

Το Προεδρείο του Π.Σ.Η.Ε., εξέφρασε μάλιστα την ομόθυμη στήριξή του στη συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσεχείς εκθέσεις ANUGA και Μονάχου, στο πλαίσιο της διττής προσπάθειας που καταβάλλει, όπως υπογράμμισε ο κ. Χρ. Δήμου: Αφενός να ενισχυθεί ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας της Ηπείρου και αφετέρου, να ενθαρρυνθούν οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές αγορές, ώστε να προχωρήσουν σε αύξηση των συνεργασιών τους με Ηπειρώτες παραγωγούς και παράγοντες του τουρισμού.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι σήμερα που η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα διέρχεται κρίση, απάντηση και διέξοδο αποτελεί η εξωστρέφεια σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων εκείνων των Ελλήνων, που είτε δραστηριοποιούνται από χρόνια στο εξωτερικό, είτε έχουν μεταναστεύσει σχετικά πρόσφατα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Π.Σ.Η.Ε. κ. Χρυσόστομος Δήμου, όπως και τα άλλα μέλη του Δ. Σ. που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, υπογράμμισαν το συνεχές ενδιαφέρον τους για την πρόοδο και ανάπτυξη της Ηπείρου και εκτίμησαν ως θετικές τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας. «Οι απόδημοι Ηπειρώτες του Εξωτερικού, παρακολουθούμε σε καθημερινή σχεδόν βάση τις αλλαγές που σημειώνονται σε επίπεδο χώρας και φυσικά σε επίπεδο Ηπείρου. Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε ο, τι μας χρειαστεί, τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι Δήμοι, όπως πράξαμε και με τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το Δήμο Ιωαννιτών», υπογράμμισε ο κ. Δήμου.

Τα όσα τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση, αλλά και άλλα ζητήματα που θα εξειδικευθούν στην πορεία- πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Π.Σ.Η.Ε. - θα εξεταστούν διεξοδικά από το Συμβούλιο, ενόψει και του Παγκοσμίου Συνεδρίου του 2017, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο, σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί στο μέλλον.

Πηγή: Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ηπείρου και Elliniki Gnomi

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.ΔΕ.Ε)(29-07-2016)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, συναντήθηκε, σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Thomas Katsiantonis, Πολιτειακό Βουλευτή New Hampshire (Η.Π.Α).

Η συζήτηση διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα -λόγω της πολύχρονης συνεργασίας του κ. Υφυπουργού με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού- ενώ αντηλλάγησαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν τα μέλη του ΔΣ της Πα.Δ.Ε.Ε.: κ. Peter Katsambanis, Α? Αντιπρόεδρος, Βουλευτής Κοινοβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Αυστραλίας, κα Panagiota Merchant, Β? Αντιπρόεδρος, Γερουσιαστής Καναδά, κ. Leonidas Raptakis, Μέλος, Πολιτειακός Βουλευτής Rhodes Island (Η.Π.Α), κ. Gerasimos Sklavounos, Μέλος, Βουλευτής Laurier-Dorion, Quebec, (Καναδάς), κ. Sotiris Delis, Μέλος, Βουλευτής Σουηδίας, κ. Philippe Kitsos, Μέλος, Βουλευτής Καντονίου Neuchatel, (Ελβετία), κ. Steve Dimopoulos, Μέλος, Βουλευτής στην Πολιτεία Victoria, (Αυστραλία), κα Nicole Malliotakis, Μέλος, Πολιτειακή Βουλευτής New York (Η.Π.Α.) και κ. John Pandazopoulos, Επίτιμος Γεν. Γραμματέας Πα.Δ.Ε.Ε, πρώην Βουλευτής στην Πολιτεία Victoria, (Αυστραλία), καθώς και οι παρατηρητές: κα Efstathia Booras, Πολιτειακή Βουλευτής, New Hampshire, (Η.Π.Α), κ. Theo Theophanous, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου στην Πολιτεία Victoria, (Αυστραλία) και κ. Nicholas Kotsiras, πρώην Υπουργός Ενέργειας και Πολυπολιτισμικών Σχέσεων στην Πολιτεία Victoria, (Αυστραλία).

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το προσεχές διάστημα και θα δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα, επ' ωφελεία των Αποδήμων. Ειδική αναφορά έγινε στις ενέργειες του κ. Αμανατίδη για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αρμενίας στον τομέα της Διασποράς, με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του στην Λευκωσία.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. να καταθέσουν προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή, όπως και σχετικά με το κατατεθέν νομοσχέδιο για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό. Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης ενημέρωσε τους βουλευτές για την δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο τον τρόπο συμμετοχής των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία, όπως αυτή αναδείχθηκε στα πλαίσια της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε προς τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. τη φιλοσοφία του επικείμενου σχεδίου νόμου για την επανεκκίνηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.).

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει νέα συνάντηση των δύο πλευρών, ώστε να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Τέλος, τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε ευχαρίστησαν τον κ. Υφυπουργό για την σημερινή συνάντηση και υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν με προσοχή τις κυβερνητικές προτάσεις με σκοπό την κατάθεση σχετικών εισηγήσεων.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (27-07-2016)

Πέτυχε το στόχο του το διήμερο συναντήσεων (18-19 Ιουλίου) της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) με φορείς της ελληνικής πολιτείας καθώς όλοι αγκάλιασαν το όραμα τους και το έργο τους σχετικά με την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Οι συζητήσεις ήταν γόνιμες και εποικοδομητικές, και μέρος τους επικεντρώθηκε στο ζήτημα της γενοκτονίας και την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισής της. Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας θεώρησαν, τα μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, την συνάντηση με τον Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκκινο.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού χρηματοδότησε με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το έργο της ΠΑΣΕΠΟΝ για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Ο κ. Μιχάλης Κόκκινος συνεχάρη τους νεολαίους για το σπουδαίο έργο τους και τόνισε ότι θα τους στηρίζει συνεχώς και στο μέλλον στις μετέπειτα δράσεις τους. Αναφορά έκανε και στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτοί που έχουν υποστεί γενοκτονίες, όπως ο λαός των Ποντίων. Το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος του λαού μας στον Πόντο ήταν ο ορισμός της Γενοκτονίας όπως αυτή ορίζεται στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο. Η ιστορία είναι αμείλικτη και λέει μονάχα την αλήθεια.

Σιγά σιγά θα πείσουμε τους ανθρώπους για αυτό το γεγονός για την ηθική αποκατάσταση των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα και με τόσο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο, για να ησυχάσουν οι ψυχές τους και να αναπαυθούν.

Το φως της κανδήλας το κρατούν συνέχεια αναμμένο οι άνθρωποι ως ένα είδος εξιλέωσης γιατί έχουν τον καημό ότι έχασαν κάποιον που δεν έχει αναπαυθεί ακόμα η ψυχή του» δήλωσε συγκινημένος ο Μιχάλης Κόκκινος.

Είχαν προηγηθεί στο πρόγραμμα συναντήσεων της ΠΑΣΕΠΟΝ, η παρουσία στην Ελληνική Βουλή, οι επαφές με τους Υφυπουργούς Παιδείας Θ. Πελεγρίνη και Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη, η επίσκεψη στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι συναντήσεις με αντιπροσωπείες Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στην πρώτη επίσκεψή της στο Προεδρικό Μέγαρο, η ΠΑΣΕΠΟΝ συναντήθηκε με την Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου και πληρεξούσια υπουργό Β΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, Αικατερίνη Κόικα (κάτω φωτογραφία), καθώς λόγω φορτωμένου προγράμματος ο Πρ. Παυλόπουλος δεν μπορούσε να είναι παρών.

«Είμαστε ενήμεροι για τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνετε και είμαστε πάντα ανοιχτοί για να σας υποδεχτούμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό και στις δράσεις του σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Γι' αυτό είμαστε μαζί σας σε ό,τι κάνετε», είπε στην αντιπροσωπεία η Αικατερίνη Κόικα.

Η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Γενοκτονίας: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εστιάζει στο γεγονός ότι εμείς δεν αναζητούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας με κάποια εκδικητικότητα ή επιθετικότητα, αλλά απλά για να μην ξεχνάμε. Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται να μην τη διεκδικείς, γιατί η απαλοιφή της ιστορικής μνήμης ενδεχόμενα οδηγεί σε επαναλήψεις της ιστορικής βαρβαρότητας. Είναι θέμα ιστορικού δικαίου, και δικαίωσης εκείνων που χάθηκαν, των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να ορθοποδήσουν και να διαφυλάξουν όσα μπορούσαν».

Η ΠΑΣΕΠΟΝ προετοιμάζεται πια για το τελικό στάδιο της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας στην θα συμμετέχουν δεκατέσσερις νέοι από εννιά χώρες.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016, οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.

Με πληροφορίες και φωτό από σχετικό άρθρο του Κώστα Τσενκελίδη στο pontosnews

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για την 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (20 Ιουλίου 1974) (22-07-2016)

Σήμερα συμπληρώνονται 42 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, απαρχή της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνέπειες της τουρκικής επίθεσης, περιλαμβάνουν τον ξεριζωμό 200.000 και πλέον Κυπρίων από τις αρχέγονες εστίες τους, το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, τον συστηματικό και, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές διαμαρτυρίες, συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα ακόμα, τουρκικό εποικισμό και την σύληση της ελληνικής και χριστιανικής κληρονομιάς των κατεχομένων περιοχών.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα.

Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η οποία δεν πλήττει μόνο τα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής αλλά και εκείνα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Σήμερα, υποκλινόμαστε στην μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974. Εκφράζουμε τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες.

Η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας (15-07-2016)

Εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας και τον αποτροπιασμό μας για τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Οι σκέψεις μας είναι με το γαλλικό λαό και με τις οικογένειες όλων των αθώων θυμάτων, στις οποίες απευθύνουμε ειλικρινά συλλυπητήρια.

Ανήμερα της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, το λίκνο των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του σκοταδισμού και της βαρβαρότητας.

Η δράση της βάρβαρης τρομοκρατίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι σε πείσμα των ακραίων εξτρεμιστών, η Γαλλία, ο φάρος των ιδεών του Διαφωτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας θα συνεχίσει να φωτίζει αδιάκοπα την Ευρώπη και στον κόσμο.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Για την ιστορία των Ελλήνων του Γκαίρλιτς μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αν. Γεν. Δ/ντής της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού. (15-07-2016)

Την σημασία ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, διότι «είναι αυτή που φέρνει κοντά τους λαούς της Ευρώπης», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, ο οποίος εκπροσώπησε χθες και σήμερα την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τους «Έλληνες του Γκαίρλιτς», τους 7.000 στρατιώτες και αξιωματικούς του Δ' Σώματος Στρατού, οι οποίοι το 1916, μεσούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες στην γερμανική πόλη Γκαίρλιτς, όπου και παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι - φιλοξενούμενοι».

«Αν στις δύσκολες συνθήκες, όταν ήμασταν εχθροί, καταφέραμε να συνυπάρξουμε, είναι ακόμη πιο εύκολο τώρα, σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σπίτι. Λαοί χωρίς ιστορική μνήμη δεν μπορούν να έχουν κοινό μέλλον», δήλωσε ο κ. Πλευράκης χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γκαίρλιτς ως παράδειγμα συνάντησης τριών λαών και πολιτισμών, του ελληνικού, του γερμανικού και του πολωνικού, καθώς η πόλη διχοτομήθηκε και οι ανατολικές συνοικίες της παραχωρήθηκαν στην Πολωνία, στην πόλη Ζγκόρτσελετς, όπου διοργανώνονται αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις μνήμης. Ανάλογες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και στο γερμανικό Γκαίρλιτς στις 26-28 Αυγούστου.

Κατά την διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων στο Ζγκόρτσελετς, εγκαινιάστηκε μνημείο αφιερωμένο στο Δ΄ Σώμα Στρατού, το οποίο τοποθετήθηκε ακριβώς στο χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν το ελληνικό στρατόπεδο. Πρόκειται για οβελίσκο ύψους 4 μέτρων και πλάτους 1,40 μ., με επιγραφή στα ελληνικά, στα γερμανικά και στα πολωνικά, η κατασκευή του οποίου εγκρίθηκε από τη Δημοτική Αρχή του Ζγκόρτσελετς, με παρέμβαση της Ελληνικής Κοινότητας και του ελληνικής καταγωγής Δημοτικού Συμβούλου Νικόλαου Ρουσκέτου και με τον συντονισμό του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (στη φωτό, ο κ. Δημ. Πλευράκης ενώ καταθέτει στέφανο εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στο μνημείο). Στο δε νεκροταφείο της πόλης, όπου διασώζονται οι τάφοι του σωματάρχη Χατζόπουλου και έξι ακόμη Ελλήνων, έχουν τοποθετηθεί ήδη αναμνηστικές πλάκες, με μέριμνα του ελληνικού κράτους.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως ελληνικό κράτος για να τιμήσουμε, έστω 100 χρόνια μετά, έλληνες στρατιώτες που βρέθηκαν σε μια μακρινή χώρα αντιμετωπίζοντας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κρύο, πείνα και δυσκολίες», σημείωσε ο Αν.Γενικός της ΓΓΑΕ και τόνισε ότι τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και ¶μυνας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές προκειμένου να βρεθούν και να πιστοποιηθούν τα οστά 113 ελλήνων στρατιωτών. «Αυτό συνάδει με την παράδοσή μας του σεβασμού των νεκρών, ακόμη και των κατακτητών», πρόσθεσε ο κ. Πλευράκης και ανέφερε ενδεικτικά τα γερμανικά νεκροταφεία που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά και τον μύθο της Αντιγόνης.

Ο κ. Πλευράκης ανέδειξε ακόμη την σημαντική επιστημονικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος πτυχή της μελέτης της ιστορίας της αιχμαλωσίας των Ελλήνων του Γκαίρλιτς, περιγράφοντας τις «πρωτιές» που την χαρακτηρίζουν: Οι στρατιώτες έγιναν οι πρώτοι έλληνες βιομηχανικοί εργάτες στην Γερμανία, 50 χρόνια πριν από το δεύτερο κύμα μετανάστευσης. Επιπλέον, κατά την Επανάσταση των Σπαρτακιστών, οι έλληνες στρατιώτες έδιωξαν τους αξιωματικούς τους και έστειλαν εκπροσώπους στα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κινήματα της εποχής, ερχόμενοι σε επαφή με τις ιδεολογίες που θα εκφράζονταν αργότερα στην Ελλάδα, ως και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημαντικότατη ωστόσο θεωρείται και η λογοτεχνική και πολιτιστική παραγωγή των Ελλήνων του Γκαίρλιτς, καθώς μεταξύ των αιχμαλώτων βρισκόταν ο Βασίλης Ρώτας, ο οποίος εξέδιδε και καθημερινή ελληνική εφημερίδα, ενώ στο Γκαίρλιτς έγινε και η πρώτη ηχογράφηση ρεμπέτικου με μπουζούκι, από τον εγγονό του Παπαδιαμάντη. Μελέτες, καταγραφές μύθων και παραμυθιών και ηχητικά ντοκουμέντα βρίσκονται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και, όπως επισήμανε ο κ. Πλευράκης, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του υλικού, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμο και για την ελληνική λαϊκή παράδοση. Οι καταγραφές αυτές δείχνουν για μία ακόμη φορά «τα τρία χαρακτηριστικά των Ελλήνων, Δημοκρατία, Φιλοσοφία και Τέχνη και τις δυνατότητες δημιουργίας, ακόμη και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. Πλευράκης.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρευρέθηκαν ακόμη ο Νίκος Κουτσογιάννης, Δήμαρχος της Νάουσας, η οποία είναι αδελφοποιημένη με τo Ζγκόρτσελετς, αλλά και πολλοί Έλληνες από την γερμανική πλευρά των διδύμων πόλεων και μια εγγονή στρατιώτη του Δ' Σώματος Στρατού. Στην περιοχή ζουν ακόμη απόγονοι πρώτης γενιάς, αλλά και πολύ περισσότεροι απόγονοι του δεύτερου κύματος προσφύγων που κατέφυγαν στην Πολωνία μετά τον ελληνικό Εμφύλιο.

Από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Προωθείται το νέο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά. (11-07-2016)

Μία αναλυτική απάντηση για τις αρμοδιότητες και την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια έδωσε με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αναστασίου Δημοσχάκη στη Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς τονίζει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας και την υποχρέωση της για τη συνεχή στήριξη και ενδυνάμωση των δεσμών της με τον εκτός επικράτειας Ελληνισμό καθώς οι ομογενείς και απόδημοι Έλληνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.

Η Ελληνική Πολιτεία, μέσω και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του ΥΠΕΞ, ως επιτελικού της οργάνου, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, αποβλέπει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, όσον αφορά στην Ομογένεια, επιδιώκοντας την ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα, καθώς και μεταξύ τους.

Η ΓΓΑΕ έχει καταγράψει περίπου 3.000 Κοινότητες, Οργανώσεις και Εθνικοτοπικούς Συλλόγους, πρώτης βαθμίδος, δεύτερης βαθμίδος (Ομοσπονδίες Κοινοτήτων και Οργανώσεων, που λειτουργούν σε πολιτειακό ή εθνικό επίπεδο μίας χώρας) και τρίτης βαθμίδος (Συνομοσπονδίες, που λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο).

Σχετικά με την οργάνωση, την επανασύσταση και τις αρμοδιότητες του ΣΑΕ - η λειτουργία του οποίου εκκρεμεί από την 1/1/2013, όταν έληξε η θητεία του προεδρείου του και δεν συγκλήθηκε Τακτική Συνέλευση - ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει την ανάγκη νέου νομοσχεδίου με στόχο την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, ως ενός σύγχρονου και ευέλικτου αντιπροσωπευτικού οργανισμού, βασισμένου σε τρεις πυλώνες: την αυτοοργάνωση, την αυτοδιαχείριση και την αυτοχρηματοδότηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, η ΓΓΑΕ προετοιμάζει το σχετικό σχέδιο Νόμου, για το πλαίσιο λειτουργίας και τον ρόλο του ΣΑΕ, τους κανόνες που προβλέπουν και ρυθμίζουν τις αρμοδιότητές του, την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας καθώς και τη λειτουργία των οργάνων του. Το εν λόγω σχέδιο νόμου θα προωθηθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή τη νομοτεχνική επεξεργασία, τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις και την ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και τους φορείς του απόδημου και ομογενειακού ελληνισμού.

Από το ΑΠΕ ΜΠΕ, της Σοφίας Αραβοπούλου

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Έλληνες του Γκαίρλιτς (07-07-2016)

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από το καλοκαίρι του 1916 -μεσούντος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - που 7.000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί του εγκατεστημένου στην Ανατολική Μακεδονία Δ΄ Σώματος Στρατού, μεταφέρθηκαν με δραματικές συνθήκες στη μικρή αλλά ιστορική πόλη της τότε γερμανικής επαρχίας της Σιλεσίας, το Γκαίρλιτς, όπου και παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως αιχμάλωτοι -φιλοξενούμενοι, καθιστώντας το Γκαίρλιτς ως τον τόπο της πρώτης μαζικής συνάντησης Ελλήνων και Γερμανών, σε Γερμανικό έδαφος. (το 1945 το Γκαίρλιτς διχοτομήθηκε, με σύνορο το ποταμό Νάισε που διασχίζει την πόλη και οι ανατολικές συνοικίες του παραχωρήθηκαν στην Πολωνία, με το όνομα Zgorcelec)

Η πρώτη Επαναστατική Επιτροπή Ελλήνων. («Σοβιέτ του Γκαίρλιτς»), Στο στρατόπεδο του Γκαίρλιτζ κατά την διάρκεια της επανάστασης των Σπαρτακιστών δημιουργήθηκε Επαναστατική επιτροπή των στρατιωτών, στέλνοντας μάλιστα εκπροσώπους στο Βερολίνο, ερχόμενοι έτσι σε άμεση επαφή με τα επαναστατικά ρεύματα της εποχής με αποτέλεσμα την αρχή κυρίων ιδεολογικών διαμορφώσεων που θα έβρισκαν την έκφραση τους στο Ελληνικό χώρο ως και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πρώτοι Έλληνες συλλογικά εργαζόμενοι βιομηχανικοί εργάτες στη Γερμανία Οι Έλληνες του Δ' Σώματος υπήρξαν οι πρώτοι Έλληνες συλλογικά εργαζόμενοι εργάτες στη Γερμανία. Ύστερα μάλιστα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η ίδια πόλη, στην πολωνική πλευρά στο Zgorcelec φιλοξένησε χιλιάδες επίσης Έλληνες πρόσφυγες του Εμφυλίου πολέμου με αποτέλεσμα στην ίδια πόλη να συναντηθούν Έλληνες προερχόμενοι από δύο Παγκοσμίους πολέμους!

Η πρώτη ηχογράφηση ρεμπέτικου. Έγινε από τον Σκιαθίτη εγγονό του Παπαδιαμάντη, στο μπουζούκι. Στο Γκαίρλιτς βρήκαν το δρόμο τους πολλοί καλλιτέχνες, ο μετέπειτα διάσημος λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας, αιχμάλωτος και αυτός εξέδιδε καθημερινή ελληνική εφημερίδα. Ο ζωγράφος Ροδοκανάκης στο Γκαίρλιτς και στο Βερολίνο έκανε τις πρώτες του εκθέσεις.

Επίσης - και αυτό είναι ένα ακόμη από τα παράδοξα - εν μέσω του φονικότερου πολέμου που είχε γνωρίσει έως τότε η ανθρωπότητα, πραγματοποιήθηκαν εκεί σπανιότατες μελέτες, διατριβές, ηχητικές καταγραφές τραγουδιού και διαλέκτων, που μόλις σήμερα βγαίνουν σταδιακά στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας επιστημονικό και γενικότερο ενδιαφέρον.

Το Γκαίρλιτς - Zgorcelec, αποτελεί παράδειγμα συμβίωσης Ευρωπαϊκών λαών σε δύσκολες συνθήκες και θεωρούμε ότι αποτελεί χρέος για όλους μας (ελληνική, γερμανική και πολωνική πλευρά) να το αναδείξει από κάθε άποψη (πολιτιστική, επιστημονική κλπ) δεδομένης της σημασίας του γεγονότος αυτού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τόσο η πολωνική όσο και η γερμανική πλευρά, έχουν αποφασίσει να τιμήσουν το γεγονός αυτό, διοργανώνοντας εκδηλώσεις στο Zgorcelec (Πολωνική πλευρά) από 8 - 10 Ιουλίου και στο Γκαίρλιτς (Gorlitz) (Γερμανική πλευρά), από 26 - 28 Αυγούστου στο πλαίσιο των εορτών της παλιάς πόλης.

Ειδικότερα στο Zgorcelec, η Δημοτική Αρχή της πόλης ενέκρινε ήδη, με παρέμβαση της Ελληνικής κοινότητας, του ελληνικής καταγωγής Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Zgorcelec κ. Νικόλαου Ρουσκέτου και τον συντονισμό από το ΥΠΕΞ, κτίσιμο και την τοποθέτηση αναμνηστικού οβελίσκου, ύψους 4 μέτρων και πλάτους 1.40, στο χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν το ελληνικό στρατόπεδο και σήμερα βρίσκεται το πάρκο Παντερέβσκι. Η αναμνηστική επιγραφή θα είναι σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Γερμανικά, Πολωνικά). Στο Γκαίρλιτς, στο Νεκροταφείο, όπου έχουν διασωθεί οι τάφοι του σωματάρχη Χατζόπουλου και 6 ακόμα Ελλήνων και έχουν τοποθετηθεί ήδη αναμνηστικές πλάκες, με μέριμνα του ελληνικού κράτους.

Στις εκδηλώσεις αυτές μνήμης που πραγματοποιούνται στη δίδυμη πόλη Gorlitz- Zgorcelec, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων, αναμένεται πλήθος κόσμου στο σημείο αυτό συνάντησης ομογενειακού Ελληνισμού δύο χωρών σ΄ ένα χώρο ιδιαίτερης, όσο και εξαιρετικά σημαντικής ιστορικής μνήμης, τόσο για τον Ελληνικό Στρατό όσο και για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Την Τετάρτη στην Αθήνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (05-07-2016)

Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (ξενοδοχείο PRESIDENT).

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των δήμων καθώς και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα τα θέματα που τεθούν προς συζήτηση αφορούν στα εξής ζητήματα:

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα οξυμένα και συσσωρευμένα την τελευταία εξαετία προβλήματα των δήμων καθώς και η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων, που, όπως τονίζουν οι αιρετοί στοχοποιούν τόσο την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό, όσο και τα αιρετά όργανά της αναφορικά με την καταστατική τους θέση.

Η μεταρρύθμιση Κράτους - Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που μόλις άνοιξε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να κατατεθεί ο πρώτος προβληματισμός των αιρετών, για το ρόλο του θεσμού στο δρόμο εξόδου από την κρίση και την εφεξής λειτουργία του στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου κράτους και μιας Αυτοδιοίκησης με αναβαθμισμένο ρόλο, διοικητικά και οικονομικά αυτοδύναμης, με σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές και υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί με κεντρική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ενώ θα χαιρετήσουν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και πρόεδροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας και της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης.

«Στόχος μας, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, είναι η έκτακτη γενική συνέλευση να αποτελέσει βήμα ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των αιρετών για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Αφενός δηλαδή για τα προβλήματα καθημερινής λειτουργίας και βιωσιμότητας των δήμων, τα οποία είναι απόρροια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και των συνεχόμενων μέτρων και περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι.

Αφετέρου για τη μεταρρύθμιση Κράτους - Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει από το υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε λοιπόν ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία προκειμένου οι αιρετοί, έχοντας την εμπειρία της μακρόχρονης κρίσης, να καταθέσουν έναν πρώτο προβληματισμό για το ποια Αυτοδιοίκηση οραματιζόμαστε και έχει ανάγκη η χώρα μας, πως μπορούν οι δήμοι να μετατραπούν σε πραγματικούς οργανισμούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις πολλαπλές ανάγκες των πολιτών».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών:

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Αθήνα, Ξενοδοχείο PRESIDENT

09:30 - 10:30 Προσέλευση - Διαπίστευση συμμετεχόντων

10:30 - 13:00 Έναρξη εργασιών

Χαιρετισμοί:

Προέδρου Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Νίκου Τράκα

Προέδρου Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α. Μάρκου Δαρδαμάνη

Προέδρου ΕΝ.Π.Ε. Κων/νου Αγοραστού

Εισήγηση Δ.Σ. από τον Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμαρουσίου

Τοποθετήσεις:

Επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων Συνέδρων - Προέδρων Π.Ε.Δ.

13:00 - 17:00 Τοποθετήσεις Συνέδρων - Συζήτηση

Αποφάσεις - Συμπεράσματα

Λήξη Εργασιών Γενικής Συνέλευσης

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα - επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό (24-06-2016)

Με αφορμή το πρόβλημα σίτισης και στέγασης των προσφύγων στην Καβάλα, ο δήμος Νυρεμβέργης ενήργησε αστραπιαία. Χορήγησε αμέσως οικονομική βοήθεια ύψους 20.000 ? για την οικονομική ανακούφιση του δήμου Καβάλας και ταυτόχρονα διοργάνωσε εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Νυρεμβέργης, όπως π.χ. την εκδήλωση τον περασμένο στην Lorenzerplatz με μουσική και φαγητό και συλλογή χρημάτων, με δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο κ.α. Με πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου κας. Αλίκης Αλέσικ συμφωνήθηκε να διοργανωθεί μια συναυλία με Έλληνες σολίστες και την συμμετοχή της συμφωνικής ορχήστρας Νυρεμβέργης. Σαν ημερομηνία ορίστηκε η 8η Ιουνίου 2016. To το 1ο μέρος της εκδήλωσης ήταν η συναυλία στην αίθουσα της συμφωνικής ορχήστρας. Αποτελείτο από μια 30μελή ορχήστρα που την συνόδευαν οι Έλληνες Σολίστες: Βύρων Φιδετζής Μαέστρος, Μαρία Ζώη Mezzosoprano, ¶ννα Στυλιανάκη υψίφωνος, Ζάχος Τερζάκης Τενόρος και Αμαλία Σαγώνα στο πιάνο και την παρακολούθησαν πάνω από 350 άτομα. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τους παριστάμενους χαιρέτισαν ο δήμαρχος Νυρεμβέργης κος. Dr. Uli Maly και η δήμαρχος Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα. Ο κος. Dr. Uli Maly είχε πληροφορήσει ότι μέχρι τότε είχαν μαζευτεί 37.000 ?, ενώ μια οικογένεια γερμανών που ζήτησε να μείνει ανώνυμη προσέφερε το ποσό των 70.000 ? για φάρμακα, παιδικούς σταθμούς κ.α. στην Καβάλα.

Η έκπληξη της βραδυάς ήταν φυσικά η προσφορά του συλλόγου αδελφοποίησης Νυρεμβέργης-Κόρντομπα CoNoris με την γενναιόδωρη εισφορά των 2.000 ?.

Το 2ο μέρος της εκδήλωσης έλαβε μέρος στο Serenadenhof, με λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα από την Ελληνική καλλιτεχνική λέσχη Νυρεμβέργης και πλούσιο μπουφέ, που τα έσοδα προορίζωνται γι' τον ίδιο σκοπό.

Την εκδήλωση ετίμησε και η Γενική Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίς στο Μόναχο κα. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου.

Για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης η ελληνίδα δημοτική σύμβουλος κα. Αλίκη Alesik-Συκούδη υπερέβαλλε εαυτόν και της αξίζουν συγχαρητήρια.

Anlasslich des Problems der Unterbringung, Verpflegung und Versorgung der Fluchtlinge in Kavala agierte die Stadt Nurnberg blitzartig. Sie genehmigte sofort wirtschaftliche Hilfe in Hohe von 20.000 ? fur die wirtschaftliche Entlastung der Stadt Kavala. Gleichzeitig organisierte sie Veranstaltungen mit dem Ziel, die Nurnberger Bevolkerung zu sensibilisieren, wie zum Beispiel die Veranstaltung am Lorenzer Platz im vergangenen April mit Musik, Essen und einer Sammelaktion, mit Veroffentlichungen in den elektronischen Medien, usw.

Auf Initiative der Stadtratin Frau Aliki Alesik wurde ein Konzert mit griechischen Solisten gemeinsam mit den Nurnberger Symphonikern organisiert. Als Datum wurde der 8. Juni 2016 festgelegt. Der 1. Teil der Veranstaltung war das Konzert im Musiksaal in der Kongresshalle. Es bestand aus einem 30-kopfigen Orchester, begleitet mit griechischen Solisten: Byron Fidetzis, Dirigent, Maria Zoi, Mezzosopran, Anna Stylianaki, Sopran, Zachos Terzakis, Tenor und Dr. Amalia Sagona, Klavier. Uber 350 Gaste besuchten dieses Konzert.

Vor Beginn der Veranstaltung begru?ten der Nurnberger Oberburgermeister Dr. Uli Maly und die Burgermeisterin Kavalas, Frau Dimitra Tsanaka die Anwesenden. Herr Dr. Uli Maly hatte teilte mit, dass bis zu diesem Tag 37.000 ? gesammelt wurden und eine deutsche Familie, die anonym bleiben wollte, eine Summe von 70.000 ? fur Arzneimittel, Kindergarten usw. in Kavala spendete. Die Uberraschung des Abends war naturlich die Spende des Stadtepartnerschaftsvereins von Nurnberg-Cordoba "CoNoris" mit der gro?zugigen Spende von 2.000 ?. Der zweite Teil der Veranstaltung fand in

Serenadenhof statt, mit Folklore- und Rembetikomusik-programm des griechischen Kunstclubs Nurnberg und ein abwechslungsreiches griechisches Buffet, welches dem gleichen Zweck zu Gute kommt. Fur den Erfolg dieser Veranstaltung hat sich die griechische Stadtratin Frau Aliki Alesik-Sykoudi noch ubertroffen und ihr gebuhrt dafur gro?e Anerkennung.

Ξώγνος Α. Σωτήρης

Νυρεμβέργη

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ στη Βουδαπέστη (09-06-2016)

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βουδαπέστη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Γ. Κουκουμζή.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, θέματα που σχετίζονται με τους Έλληνες της ομογένειας, πολιτιστικά ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με αφορμή και την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας καθώς και οι τρόποι προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού στα γραφεία της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας.

Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από τον κ. Κουκουμζή πως στην Ουγγαρία έφθασαν οι πρώτοι Έλληνες πρόσφυγες το 1949, με καταγωγή κυρίως από τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. Σήμερα στην Ουγγαρία διαμένουν μόνιμα 4.000 Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης και όπως επισήμανε, διατηρούν με συνέπεια και αφοσίωση όλα τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής παράδοσης, κρατώντας «ζωντανό» το ελληνικό στοιχείο στον τρόπο ζωής τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι Έλληνες που μένουν στην Ουγγαρία διατηρούν με κάθε τρόπο την ελληνική ταυτότητα και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την άρτια οργάνωση της ελληνικής ομογένειας.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

Με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη μας εδώ στη φιλόξενη Βουδαπέστη πως η ελληνική κοινότητα της Ουγγαρίας είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός, πολύ καλά οργανωμένος και με απόλυτη προσήλωση σε ένα στόχο: Να διατηρηθεί άσβεστη η ελληνική παράδοση και ισχυρό το ελληνικό πνεύμα. Αν και μακριά από την πατρίδα οι Έλληνες της ομογένειας τιμούν τις ρίζες τους και κάνουν ότι είναι δυνατό η συναισθηματική διασύνδεση που έχουν με τη χώρα των προγόνων τους, να υπάρξει και στο μέλλον στα παιδιά 3ης και 4ης γενιάς. Στον Πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης εξέφρασα τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται και τον διαβεβαίωσα πως θα ενισχυθεί η συνεργασία μας και θα στηρίξουμε το γραφείο της Αυτοδιοίκησης στη Βουδαπέστη και όλο το προσωπικό που εργάζεται άοκνα για τη διατήρηση και ισχυροποίηση του ελληνικού στοιχείου. Ο απανταχού ελληνισμός είναι η δύναμη του σήμερα».

Ακολούθως ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε το 12τάξιο Συμπληρωματικό Σχολείο Μανώλης Γλέζος, όπου παιδιά 2ης και 3ης γενιάς, μαθαίνουν Ελληνικά και ενημερώθηκε από τη διευθύντρια, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του.

Σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, όπου λειτουργεί τμήμα νεοελληνικής γλώσσας. Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από την υπεύθυνη τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών Δρ. Ντόρα Σόλτι πως η Ουγγρική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, ωστόσο του επισήμανε πως για να γίνει πενταετής η φοίτηση, από τριετής που είναι τώρα, είναι αναγκαία η πρόσληψη ακόμα ενός μόνιμου καθηγητή.

Ο κ. Πατούλης συζήτησε με την κα Σόλτι για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την καθιέρωση και την προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και εξήρε το έργο του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, επισημαίνοντας τη συμβολή του στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Επιπρόσθετα ανέφερε πως θα μεριμνήσει να σταλούν εκ μέρους της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης βιβλία, που θα εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Δέκα Ελληνόγλωσσα σχολεία του κόσμου ενώνουν τις φωνές τους για την Ελλάδα (03-06-2016)

Το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», ξεκίνησε μία τεράστια προσπάθεια σύνθεσης ενός τραγουδιού για την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκει στους μαθητές και μαθήτριες της Ε' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού και την δασκάλα τους, κυρία Βασιλική Μπασίνα.

Απώτερος στόχος, η σύνθεση ενός τραγουδιού, δημιουργία αποκλειστικά και μόνο μαθητών Ελληνικών Σχολείων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Το τραγούδι έχει τίτλο «Χώρα Ελλάδα μας γλυκειά» και αποτέλεσε μία στιχουργική σκυταλοδρομία με αφετηρία το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», και κατέληξε στην Ελλάδα όπου και μελοποιήθηκε. Σκοπός της σκυταλοδρομίας αυτής ήταν η έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών για την Ελλάδα, η ενίσχυση της συνεργασίας των Ελληνόγλωσσων εκπαιδευτικών μονάδων εκτός Ελλάδας, καθώς και η προβολή της Ελληνόγλωσσης παιδείας.

Το τελικό αποτέλεσμα αποτιμάται εξαιρετικά θετικά και δεν είναι άλλο από την συνεργασία και την αλληλεγγύη μαθητών από κάθε γωνιά της γης καθώς και η κοινή μελωδική έκφραση της αγάπης τους για την Ελλάδα.

Το δύσκολο αυτό ταξίδι, ξεκίνησε από το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», όπου οι μαθητές έγραψαν ήδη την πρώτη στροφή και συνεχίστηκε προς όλες τις ηπείρους με ενδιάμεσους σταθμούς Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού.

Σε κάθε σταθμό, το ποίημα μεγάλωνε με μία ακόμα στροφή, δημιουργία των παιδιών έντεκα Ελληνικών Σχολείων από εννέα χώρες και από τις πέντε ηπείρους. Ελλάδα, Νότιος Αφρική, Καναδάς, ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Κατάρ και Αυστραλία.

Για την δημιουργία του τραγουδιού συνεργάσθηκαν περισσότεροι από εκατό εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας σε Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και περισσότεροι από εκατό μαθήτριες και μαθητές. Παράλληλα συλλέχθηκε και φωτογραφικό υλικό και από τις έντεκα σχολικές μονάδες. Τελικός σταθμός ήταν το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, όπου ο καθηγητής της μουσικής, ο κ. Νίκος Ντόνας, ανέλαβε την σύνθεση της μουσικής. Την επιμέλεια των στίχων είχε ο Γκίκας Γιάννης, δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού.

Το τραγούδι πολύ σύντομα θα τραγουδηθεί από όλα τα παιδιά και από όλα τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετείχαν. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς και από τα έντεκα σχολεία περιμένουν να ακούσουν το τραγούδι, περιμένουν να τραγουδηθεί το τραγούδι σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες!

Την όλη προσπάθεια στήριξαν η Συντονίστρια Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κ. Χρύσα Ταμίσογλου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», καθώς και οι αντίστοιχες εκπαιδευτικές κοινότητες σε όλα τα Ελληνικά σχολεία από όλο τον κόσμο, τα οποία συμμετείχαν στο όλο εγχείρημα.

Συμμετείχαν στην προσπάθεια μαθητές, καθηγητές και γονείς των παρακάτω Ελληνικών Σχολείων:

Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», Ρουμανία

Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού Κοζάνης, Ελλάδα

ΤΕΓ (Τμημα Ελληνικής Γλώσσας) Ντόχα, Κατάρ

Αρχιμήδειος Ακαδημία Μαϊάμι, ΗΠΑ

«Τοσιτσαίο - Πρατσίκειο» Δ.Σ Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Αιγύπτος

Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Βαλένσιας, Βενεζουέλα

Σχολείο Oakleigh Grammar, Μελβούρνη, Αυστραλία

Σχολεία «Αριστοτέλης» - Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, Καναδάς

Ελληνική Σχολή Ζήνων» Μελβούρνη, Αυστραλία

Νηπιαγωγείο Σχολής Σαχέτι Γιοχάνεσμπουρκ, N. Αφρική

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Στην Ελλάδα η ιστορική εφημερίδα «Ηχώ» (02-06-2016)

Σε όλα τα περίπτερα της Ελλάδας βρίσκεται πλέον η ιστορική εφημερίδα «Ηχώ» που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη από το 1977. Πρόκειται για την καθυστερημένη άφιξη, στην ελληνική επικράτεια, της φωνής του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Το πρώτο μηνιαίο τεύχος της εφημερίδας «Ηχώ», που κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Φραγκούδη & Αλ. Πάντου, στην Καλλιθέα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα ακολουθήσει χαιρετισμός του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες του προέδρου της ΟΙΟΜΚΩ (Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών) καθηγητή Νικού Ουζούνογλου, του εκδότη της ιστορικής εφημερίδας Ανδρέα Ρομπόπουλου, του συμβούλου του ΓΓΕΕ Γιώργου Φλωρεντή και του καθηγητή Ιωάννη Μάζη. Τo πάνελ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πεταλίδης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Ελληνικό Ραδιοσταθμό της Πόλης (radio.ihotispolis.com), την ιστοσελίδα της ΓΓΕΕ (http://www.media.gov.gr) και την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΗΧΩ (http://www.ihotispolis.com)

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Theatrour 2016, από το «Πειραϊκό Θέατρο - Δημήτρης Ροντήρης», με τα έργα η «Ασπίς» του Μένανδρου και το «Συμπόσιο (Λάπιθαι)» του Λουκιανού (31-05-2016)

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στηρίζει αξιόλογες πρωτοβουλίες που έχουν ως κύριο στόχο τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στο χώρο της ομογένειας. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε υπό την αιγίδα της, την περιοδεία θεατρικής παράστασης αποτελούμενης από δύο έργα (η «Ασπίς» του Μένανδρου και το «Συμπόσιο (Λάπιθαι)» του Λουκιανού, τα οποία θα ανεβαίνουν μαζί σε μια παράσταση, υπό τον διακριτικό τίτλο «Theatrour 2016») του «Πειραϊκού Θεάτρου - Δημήτρης Ροντήρης», η οποία θα πραγματοποηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά τη χρονική περίοδο Μαϊου - Οκτωβρίου 2016.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Από την Μασσαλία και το φημισμένο θέατρο Silvain ξεκινάει στις 7 ΙΟΥΝΙΟΥ το φετινό ταξίδι της στον κόσμο η κωμωδία «Η Ασπίς & Το Συμπόσιο» Μένανδρου και Λουκιανού. Μια πραγματική οδύσσεια στα σπουδαία αρχαία θέατρα της Μεσογείου και φυσικά της Ελλάδας -λίκνο του πνεύματος και του πολιτισμού- ώσπου να καταλήξει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Σικελία, αναπόσπαστο κομμάτι της Magna Grecia.

Η σύμμειξη των έργων των δύο μεγάλων συγγραφέων είναι μια διαχρονική «σάτιρα φιλοσοφίας και φιλοσόφων» που προφανώς ξεπερνάει τα τείχη του χώρου και του χρόνου και φτάνει ως τις μέρες μας- ειδικά σήμερα- επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες αρετές αλλά και τα αβυσσαλέα πάθη του γένους και της φυλής. Ψηλά βουνά βαθιές χαράδρες.

Πως άραγε συμπλέκονται αφέντες και υπηρέτες, φιλόσοφοι και υλιστές, πλεονέκτες και τσιγκούνηδες;

Με αριστοτεχνικό τρόπο καθώς η μετάφραση και απόδοση στα νέα Ελληνικά (Μένανδρος- Χριστόφορος Χριστοφής, Λουκιανός- Παναγιώτης Δημητρόπουλος) εγκύπτει όχι μόνο στο ύφος, το ήθος και το πνεύμα της εποχής αλλά διαλύει τον κουρνιαχτό και την αχλή της σύγχρονης Ελλάδας ώστε να δούμε, να αντιληφθούμε και να ερμηνεύσουμε από πού ερχόμαστε και που (πρέπει να) πάμε.

Έτσι, σαν τους στρατιώτες του Μέγα Αλέξανδρου (ΑΣΠΙΣ)- που έμφορτοι προγονικών κλεών επέστρεφαν ρακένδυτοι στις πατρογονικές τους εστίες, ώστε να διηγηθούν τα ανδραγαθήματά τους σε ανθρώπους και άρχοντες που τους είχαν από καιρό ξεχάσει, ξεγράψει και αποκηρύξει.

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Χριστόφορος Χριστοφής (Μένανδρος) και ο Γιώργος Παπαθεοδώρου (Λουκιανός). Τη μουσική συνέθεσε ο Νίκος Πλατύραχος. Τις χορογραφίες επινόησε η Έρση Πίττα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Χρήστος Ανδριόπουλος. Τον φωτισμό φροντίζει ο Τάκης Ποδαρόπουλος. Την τεχνική διεύθυνση της παραγωγής έχει ο Διονύσης Βαρχαλαμάς

Στην παράσταση που φιλοδοξεί να διεκτραγωδήσει και συνάμα να διακωμωδήσει τα αρχαία πάθη μας συμμετέχει μια πλειάδα διακεκριμένων ηθοποιών: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Γιάννης Παπαθύμιος, Αλέξης Μαρτζούκος, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κωνσταντίνα Σπάθη, Κέλλυ Νικηφόρου, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Παναγιώτης Γεωργούλας, Κίμωνας Δούσης, Ελάνη Ζαφείρη, Ιουστίνα Ματσιάσεκ, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ισμήνη Κυρίτση. Παραγωγή Ανθός- Πειραϊκό Θέατρο "Δημήτρης Ροντήρης".

Επειδή η τέχνη και ο πολιτισμός από τη φύση του δεν μπορεί να λειτουργεί με αποκλεισμούς και επιλογές την παράσταση δικαίωμα και δυνατότητα έχουν να την παρακολουθήσουν και να την ακούσουν κωφοί και τυφλοί. Στην κυριολεξία! Διερμηνεία νοηματικής: Στράτος Πατρινός, Γιάννης Γιαλλούρος Για τους τυφλούς, θα υπάρχει και ακουστική περιγραφή ώστε όλοι, μα όλοι να μπορέσουν να απολαύσουν αυτή τη μοναδική παράσταση.

Η παράσταση «Η Ασπίς & Το Συμπόσιο» Μένανδρου και Λουκιανού, επειδή ακριβώς είναι μοναδική, έχει την υποστήριξη και την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού και, φυσικά, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας και του Συνδέσμου Τυφλών Ελλάδας.

Η επίσημη συμμετοχή της παράστασης στο Festival Θεάτρου της Μασσαλίας ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου από την οργανωτική επιτροπή.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εκδηλώσεις πολιτισμού στη νότια Ρωσία στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 (30-05-2016)

«Ρωσσο-ελληνική φιλία, αιωνίως όλοι μαζί» ήταν το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο Βλαδικαυκάζ της νότιας Ρωσίας από 13 έως 15 Μαΐου στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Ελληνικό Σύλλογο Βόρειας Οσετίας-Αλανίας «Προμηθέας», σε συνεργασία με τις Αρχές και τη Διοίκηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας - Αλανίας και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στις εκδηλώσεις με επικεφαλής τον Αν. Γενικό της ΓΓΑΕ Δημήτρη Πλευράκη.

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν την Κυριακή 15 Μάιου, σε άκρως συγκινητικό κλίμα, με τη συμμετοχή των Αρχών της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας- Αλανίας και του Δήμου του Βλαδικαυκάζ, συμμετείχαν καλλιτέχνες από την Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας-Αλανίας, μαθητές 10 σχολείων της περιοχής οι οποίοι ετοίμασαν μουσικο-θεατρική παράσταση για τον Ορφέα και την Ευρυδίκη, καθώς και τα χορευτικά τμήματα του Ελληνικού Συλλόγου της Βόρειας Οσετίας -Αλανίας.

Η κα Θεοδωρίδου πλαισιωμένη από μουσικό σχήμα με μέλη καλλιτέχνες της φιλαρμονικής ορχήστρας της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας - Αλανίας, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Ορφανίδη Θεόδωρου, ερμήνευσε βυζαντινούς ύμνους και τραγούδια σημαντικών Ελλήνων συνθετών. Κορυφαία και συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ερμήνευσε, εμφανώς συγκινημένη και η ίδια, το ποντιακό τραγούδι «την πατρίδα μ΄ έχασα». Το χορευτικό ποντιακό συγκρότημα του Παμποντιακού Συλλόγου « Αργώ» Καλλιθέας, παρουσίασε μια σειρά από γνωστούς ποντιακούς χορούς, συνοδευόμενο από λύρα, από τον καλλιτέχνη Καϊογλίδη Χρήστο και νταούλι, από τον Παπαδόπουλο Γιώργο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Βλαδικαυκάζ, η Ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τις Αρχές της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας - Αλανίας, να επισκεφθεί το σχολείο του Μπεσλάν και να καταθέσει στεφάνια στο μνημείο « Δέντρο Θρήνου» για τα 334 αθώα θύματα της τραγωδίας. Το νέο σχολείο κατασκευάστηκε με την βοήθεια του Ελληνικού Κράτους και των Ελλήνων ομογενών. Έχει πάρει το όνομα του ηρωϊκού Έλληνα Γιάννη (Ιβάν) Κανίδη, που αρνήθηκε να φύγει από το σχολείο, ενώ μπορούσε, χάνοντας τη ζωή του για να προστατεύσει τους αθώους μαθητές του. Σήμερα ο γιός του είναι ο Διευθυντής του σχολείου και συνεχίζει την ανθρωπιστική κληρονομιά του Έλληνα πατέρα του. Σημειώνεται ότι Έλληνας ομογενής είναι και ο Δήμαρχος της μαρυρικής πόλης του Μπεσλάν.

Στην αποστολή συμμετείχαν εκτός του Αν. Γενικού της ΓΓΑΕ Δημήτρη Πλευράκη και η Δ/ντρια της ΓΓΑΕ στο Τμήμα Ευρώπης κα Παπαδάτου Εύα, η κα Μικρουλέα Ιλιάνα- Ηρώ, Ειδική Σύμβουλος της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, ο κ. Χούπης Αθανάσιος Γεν. Γραμματέας του Δήμου Ασπροπύργου, οι κ.κ. Παπαδόπουλος Αναστάσιος, Σαββίδης Παντελής και Κωνσταντινίδης Αβραάμ, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ασπροπύργου, ο κ. Τσολερίδης Κωσταντίνος, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεόρασης του Δήμου Ασπροπύργου "Attica tv", η παγκοσμίου φήμης σοπράνο, ποντιακής καταγωγής κα Σόνια Θεοδωρίδου, συνοδευόμενη από τον Μαέστρο κ. Ορφανίδη Θεόδωρο καθώς και τμήμα του χορευτικού ποντιακού συγκροτήματος του Παμποντιακού Συλλόγου « Αργώ» Καλλιθέας, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας του Βλαδικαυκάζ.

Η μετακίνηση των καλλιτεχνών έγινε με την ευγενική χορηγία του ομίλου Μουζενίδη και της Aegean Airlines. H σοπράνο κα Σόνια Θεοδωρίδου και ο Μαέστρος κ. Θεόδωρος Ορφανίδης συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Μπίλεφελντ (27-05-2016)

Αφιέρωμα στην Ιεροσύνη και στους Θεσσαλούς Ιερείς της Ευρώπης

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ., ο Θεσσαλικός Σύλλογος Μπίλεφελντ με τη συμμετοχή των Συλλόγων-Μελών (Γκύτερσλο, Κολωνίας, Βισμπάντεν, Ελβετία, Ντύσσελντορφ, Σβάινφουρτ, Μονάχου, και Βερολίνο) και ο Δήμος Καλαμπάκας διοργανώνουν εκ κοινού το 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Μπίλεφελντ. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός θα διοργανωθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016.

Πρόκειται για την επόμενη μεγάλη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης όπου, οι Θεσσαλοί θα εορτάσουν όλοι μαζί με ένα τρικούβερτο παραδοσιακό Θεσσαλικό γλέντι. Το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει εορταστικό μέρος όπου οι Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας θα παρουσιάσουν με τα χορευτικά τους παραδοσιακούς θεσσαλικούς χορούς και όχι μόνο.

Το 12ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Ιεροσύνη. Στη διοργάνωση θα συμμετέχει ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης μαζί με τοπική μουσική ορχήστρα από την Καλαμπάκα

Είναι θεσμός ότι, κάθε Φεστιβάλ αφιερώνεται σε ένα θέμα και για το επερχόμενο αποφασίστηκε ομόφωνα να αφιερωθεί στους Θεσσαλούς Ιερείς που υπηρετούν σε ενορίες της Ευρώπης!

Η Ομοσπονδία θα τιμήσει και θα προβάλλει το έργο και τη συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση ηθών και εθίμων και στην εν γένει διατήρηση της ελληνικής συνείδησης μας, μέσω της συμμετοχής στη ζωή της ενορίας.

Στόχος του 12ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης είναι α) η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των Ομογενών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ιδιαίτερα η γνωριμία μεταξύ των, της θεσσαλικής νεολαίας Ευρώπης, β) η ενημέρωση για την ανάπτυξη, το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας μας Θεσσαλίας, γ) οι τρόποι συνεργασίας των Θεσσαλών Ομογενών με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δ) ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Η ΚΕΔΕ στη Διεθνή Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης (18-05-2016)

Τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα ανέλυσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Σύνοδο που διοργάνωσε η Ένωση Δήμων Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής κρίσης. Ειδικότερα τόνισε πως προτεραιότητα είναι η διασφάλιση συνθηκών ειρήνης, ισότητας και ισονομίας για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους ενώ υπογράμμισε πως η λύση για το προσφυγικό ζήτημα θα έρθει μόνο αν εξαλειφθεί η ρίζα του προβλήματος που είναι ο πόλεμος.

Επικαλούμενος το πλεόνασμα αλληλεγγύης και ευαισθησίας που επέδειξαν οι απλοί πολίτες, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως οι τοπικές κοινωνίες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού και έδωσαν το τρανό παράδειγμα πως αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από συμπράξεις των δήμων με την κεντρική κυβέρνηση. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις για ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι κυβερνήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο κ. Πατούλης εστίασε και στα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, σε τομείς όπως η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, ο σεβασμός στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η Αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, η ικανότητα των μελών της να πάρουν σε σύντομο χρόνο κοινές αποφάσεις που θα ξεπερνούν τα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών.

Επικαλούμενος την πρόσφατη δήλωση του Αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι έχουν εισέλθει στην Ελλάδα γύρω στους 450.000 πρόσφυγες, σημείωσε ότι η χώρα μας σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε και επικεντρώθηκε στην επιφόρτιση των Δήμων με την ευθύνη της διαχείρισης, τονίζοντας πως καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα «χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα».

συνέχεια...

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Η ΚΕΔΕ στη Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του CEMR που διεξάγεται στη Κύπρο 20 -22 Απριλίου (21-04-2016)

Με κεντρικό στόχο την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τους Πρόσφυγες διεξάγεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του CEMR (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών) στη Κύπρο. Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου, εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ο Α' Αντιπρόεδρός Δ. Καφαντάρης.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής συνεδρίασης στη Κύπρο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με δηλώσεις του εξέφρασε την ευχή η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη μέλη, μέσα από τα αρμόδια όργανά τους, να συμβάλλουν στη θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διασφαλίσουν τα αναγκαία μέσα και τους πόρους για την υποδοχή των προσφύγων.

«Απαιτείται κατάλληλη χρηματοδότηση των δήμων που υποδέχονται τους πρόσφυγες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί ένας μόνιμος και γόνιμος διάλογος, τόσο με τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Η ΚΕΔΕ αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του θέματος, ανέλαβε πρωτοβουλία και οργανώνει στη Σάμο, ειδικό θεματικό συνέδριο για το μεταναστευτικό, στις αρχές Ιουνίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Κύπρο, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον Α' Αντιπρόεδρο Δημήτρη Καφαντάρη, είχαν επαφές με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Κύπρο Ηλία Φωτόπουλο και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό.

Στη συνάντηση με τον Πρέσβη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο ρόλο που έχει αναλάβει στο επίπεδο της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν στο προσφυγικό.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό, ο Α' Αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης μετέφερε τη πρόσκληση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προκειμένου να συμμετάσχει στο θεματικό συνέδριο που θα διεξαχθεί για το προσφυγικό στη Σάμο.

Στην αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τη ΚΕΔΕ συμμετέχουν, εκτός από τον Α' Αντιπρόεδρο, η Δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη - Βλάχου , ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής και η δημοτική σύμβουλος Ηλιούπολης Μαρία Κουρή.

ΠΗΓΗ: www.kedke.gr

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εκδηλώσεις για το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας 2016 (20-04-2016)

Με τίτλο: «Αντανάκλαση στον καθρέφτη των αιώνων», προβάλλεται από τη Μοσκόφσκαγια Πράβδα, άρθρο σχετικά με το συνέδριο που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λομονόσοφ, στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκαν και μίλησαν η Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και ο ΥφΥΠΕΞ Γιάννης Αμανατίδης.

«Ο Απρίλιος επέτρεψε αλλαγή σελίδας στην ιστορία της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας: στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους των δύο χωρών, στη Μόσχα φιλοξενήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τις επιστημονικές σχέσεις των Ελλήνων και Ρώσων επιστημόνων, και θα εξοικειώσουν τους Μοσχοβίτες με τον ελληνικό πολιτισμό», αναφέρει η ε/φ, υπογραμμίζοντας, ότι οι δραστηριότητες αυτές υποστηρίχθηκαν από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα και διοργανώθηκαν από το Τμήμα Βυζαντινής και Νέο- Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, Λομονόσοφ.

Επισημαίνει, ότι τον κύκλο των εκδηλώσεων σηματοδότησε το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ελληνικό; παραδοσιακός πολιτισμός στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού», του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου, στη Μόσχα, τονίζοντας, ότι τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν η Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ και Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Αμανατίδης και η Κοσμήτορας της Σχολής Φιλολογίας, Καθηγήτρια Μαρίνα Ρεμνιόβα. Σημειώνει επίσης, ότι στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 60 ερευνητές από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σερβία, μεταξύ των οποίων και γνωστοί επιστήμονες, όπως ο Hans Aydenayer (Γερμανία), ο Βάλτερ Πούχνερ και ο Ευάγγελος Kαραμανές (Ελλάδα), ο Μόσχος Μορφακίδης (Ισπανία) και ο Μιχαήλ Μπίμπικοφ (Ρωσία).

Υπογραμμίζεται, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου εντάσσεται και η έκθεση «Ελληνικός Λόγος και Γραφή στον Καθρέφτη των αιώνων», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Φιλολογική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, στην οποία εκτίθεται υλικό που αφηγείται την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, που χρονολογείται πάνω από 3.500 χρόνια, καθώς και την επίδραση του αρχαίου Ελληνικού, Βυζαντινού και Νέο- Ελληνικού πολιτισμού στον πολιτισμό των λαών της Ευρώπης και του σλαβικού κόσμου.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά, στην άλλη έκθεση που άνοιξε τις πόρτες της αυτές τις μέρες, η οποία είναι αφιερωμένη στο ελληνικό θέατρο σκιών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στο Κουκλοθέατρο Μόσχας, υπογραμμίζοντας, ότι το πρωτότυπο αυτό είδος λαϊκού θεάτρου, παρόμοιου με το ρωσικό λαϊκό θέατρο Petrushka, είναι πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα και σχεδόν άγνωστο στο εξωτερικό.

Αναφέρεται επίσης στις παραστάσεις που έδωσε ο «διάσημος» καραγκιοζοπαίχτης Μιχάλης Χατζάκης, σε αυτή στο Κουκλοθέατρο της Μόσχας, με το έργο «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» και σε αυτή στο Κουκλοθέατρο της Σαμάρας, με το έργο «ο Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δέντρο», ενώ σημειώνεται, ότι Μιχάλης Χατζάκης θα δώσει μαθήματα σε Ρώσους ειδικούς στο κουκλοθέατρο.

ΠΗΓΗ: www.ggae.gr

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Επιστημονική ημερίδα της ΚΕΔΕ με θέμα «Υγειονομική Διαχείριση Μετακινούμενων Πληθυσμών - Προσφύγων»
την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 (11-04-2016)

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Υγειονομική Διαχείριση Μετακινούμενων Πληθυσμών - Προσφύγων» διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μεθαύριο Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί, στην «Αίθουσα Αργυριάδη» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30).

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας θα παρουσιαστεί το φαινόμενο του προσφυγικού και θα αναλυθεί από ειδικούς επιστήμονες και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και τη συνεννόηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των Υπηρεσιών που είναι υπεύθυνοι για τη Δημόσια Υγεία, ώστε να προσεγγίσουν και να αντιμετωπίσουν τους μετακινούμενους αυτούς πληθυσμούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσο αφορά στην υγειονομική πλευρά.

Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ενώ εισηγητής είναι ο Παναγιώτης Ευσταθίου, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας.

Συνημμένα: Πρόγραμμα Ημερίδας

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συνέδριο της ΟΕΚ στις 21/22-05-2016 (06-04-2016)

Στις 21 και 22 Μαϊου στο Πορτς της Κολωνίας στο Stadtgymnasium Koln-Porz, Humboldtstraβe 2-8, 51145 Koln, θα πραγματοποιηθεί το 22ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Πρόσκληση

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνέδριου Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη» στην Καβάλα-Βασικά συμπεράσματα Γ.Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ θα συμβάλλει με συγκεκριμένες δράσεις στον αγώνα των γυναικών για ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων» (02-04-2016)

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε σήμερα, το Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που διοργανώθηκε στην Καβάλα από την ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου επισήμανε πως η ΚΕΔΕ θα συμβάλλει με συγκεκριμένες δράσεις στον αγώνα των γυναικών για ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση με στόχο να επιταχυνθούν οι αποφάσεις που απαιτούνται «προκειμένου να εφαρμόζεται η ισότητα των φύλων στην πράξη και να μην μένει μόνο στα χαρτιά» υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "H Ελλάδα και οι πολίτες της δεν είναι δεύτερης κατηγορίας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει η ΚΕΔΕ με το γραφείο ισότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβεβαίωσε και η ευρωβουλευτής Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη στη χθεσινό της χαιρετισμό και δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσουν και άλλα συνέδρια στο μέλλον με θέμα την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αντικείμενο της σημερινής δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου ήταν η συζήτηση γύρω από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την ισόρροπη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων, τη βία κατά των γυναικών και την εμπορία ανθρώπων, την ισότητα των φύλων στις πολιτικές των Δήμων, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της καθιέρωσης και της εφαρμογής της Ευρωπαικής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων.

Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συζήτηση είναι τα εξής:

-Με δεδομένο ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων- συμπεριλαμβανομένου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι ακόμα πολύ χαμηλή, απαιτούνται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας συμμετοχικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, θα αναλάβει τη σύσταση και λειτουργία γραφείων ισότητας σε όλους τους Δήμους.

- Σε ότι αφορά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών, υπογραμμίστηκε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να σπάσει η σιωπή των γυναικών που υφίστανται βία προκειμένου να προχωρούν στην καταγγελία των περιστατικών.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των ξενώνων φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των συμβουλευτικών δομών των Δήμων.

-Απαιτείται αναθεώρηση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου περί ισότητας των φύλων.

Εν τω μεταξύ χθες υπεγράφη από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και εκπροσώπους των Δήμων η Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, παρουσία της ευρωβουλευτού Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα, της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του Προέδρου ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Ε.Λαμπάκη, Δημάρχων και εκπρόσωπων κομμάτων και Περιφερειών.

Ο κ. Πατούλης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που διοργανώνεται στην Καβάλα από την ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας, υπογράμμισε πως «Την Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων οφείλουν να την υπογράψουν καταρχήν όλοι οι Δήμοι».

Ειδικότερα σημείωσε πως μέχρι σήμερα περισσότερες από χίλιες τοπικές και περιφερειακές Αρχές την έχουν υπογράψει και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση των Σχεδίων Δράσης για την εφαρμογή της και σημείωσε πως η Επιτροπή Ισότητας, η οποία ενεργοποιήθηκε και αναβαθμίστηκε με πρωτοβουλία του, εκπονεί ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις, που θα αποτελέσουν κεντρικές κατευθυντήριες πολιτικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Η ΚΕΔΕ στο πλευρό της ΟΕΚΑΙ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (31-3-2016)

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας - Συνάντηση του Γ. Πατούλη με αντιπροσωπεία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας Στην περαιτέρω συνεργασία και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελληνικής Κοινότητας της Ιταλίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμφώνησαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και αντιπροσωπεία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ελληνικές Αδελφότητες και Κοινότητες των Ελλήνων στην Ιταλία για την ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών με την Ελλάδα και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που έχει αναλάβει προκειμένου να καθιερωθεί, μέσω της UNESCO, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας.

Ήδη με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ έχει προχωρήσει η υπογραφή πρωτοκόλλου από την πλειονότητα των Δημοτικών Συμβουλίων (ήδη μέχρι τώρα έχουν υπογράψει 110 δήμοι) της χώρας.

Παράλληλα έχει κατατεθεί από την ΚΕΔΕ αίτημα στην Κυβέρνηση για την επίσημη καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται από την ΚΕΔΕ και η κατάρτιση σχετικού φακέλου ο οποίος θα κατατεθεί στην UNESCO.

Η Όλγα Νάσση, Πρόεδρος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει σε επίπεδο Ιταλίας, τόσο για το σχετικό θέμα, όσο και για μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις (η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από τη συνάντηση).

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων προσκάλεσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ στην Ιταλία προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη συνεργασιών που θα είναι σε ανώτερο επίπεδο με την αντίστοιχη Ένωση Δήμων της Σικελίας η οποία αποτελείται από 380 δήμους.

Ο Γ. Πατούλης αποδέχθηκε την πρόταση για την πραγματοποίηση επίσκεψης στην περιοχή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται οι πόλεις Νάπολη, Μεσσίνα και η περιοχή της Καλαβρίας.

ΠΗΓΗ: http://kellianos.blogspot.gr

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες (22-3-2016)

Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, τη στήριξή μας στο λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Η τυφλή τρομοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Εξωτερικών

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ανακοίνωση της Γ.Γ.Α.Ε. για την Έκθεση «Ελλάδος Γεύση», στην Αθήνα
(11-3-2016)

Στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στην Αθήνα, διοργανώνεται, από 15 έως 18 Απριλίου 2016, η Έκθεση «Ελλάδος Γεύση», με θεματολογία την γαστρονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού ενημερώνει τους ομογενείς επιχειρηματίες με σκοπό, αν επιθυμούν, να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια γνωριμίας, που αποτελεί μία γέφυρα ανάπτυξης, οικονομίας και πολιτισμού.

Οι Έλληνες παραγωγοί συναντούν Έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες με στόχο την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να μας αποστείλουν σχετικό e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση ggae@ggae.gr, μέχρι τις 18 Μαρτίου 2016.

Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.elladosgefsi.gr

ΠΗΓΗ: www.ggae.gr

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Smart Cities Conference
(10-3-2016)

«Οι μεγαλύτερες ελπίδες μεσομακροπρόθεσμης εξόδου από τη σημερινή οικονομική και οικολογική κρίση βρίσκονται ακριβώς στη σύλληψη και την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου για «Έξυπνες Πόλεις», που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της οικολογικής προστασίας και της νέας τεχνολογίας για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οργάνωση βιομηχανικής παραγωγής και εξασφάλιση υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο».

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μιλώντας στο συνέδριο των Έξυπνων Πόλεων που είχε ως θέμα «Οι Έξυπνες Πόλεις Φιλικές - Οικολογικές - Όμορφες, Ενάντια στην κρίση», τονίζοντας παράλληλα ότι «όλοι καλούμαστε να προβληματιστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αποφασίσουμε έχοντας συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα της κρίσης και στις συνέπειές της».

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο ποιες λύσεις χρειάζονται σήμερα για να οικοδομήσουμε με τις «Έξυπνες Πόλεις» τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να προσανατολίζονται:

. Στην υπέρβαση των αρνητικών δημοσιονομικών συνθηκών, που καθιστούν ασφυκτική την κατάσταση ενεργειακής φτώχειας στην οποία περιέρχονται όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και οι Δήμοι των οποίων οι δαπάνες για την ενέργεια, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση μιας πληθώρας ζητημάτων που άπτονται της καθημερινής ζωής των πολιτών οδηγούνται σε αδιέξοδο.

. Στη «θερμομόνωση» του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου με περισσότερο και καλύτερο πράσινο στο Δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, ψυχρά υλικά σε δρόμους, πλατείες και κτίρια, μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και προώθηση των ΑΠΕ για το φωτισμό των δημόσιων χώρων, οικολογικά μεταφορικά μέσα, μείωση των μετακινήσεων με Ι.Χ. και ενίσχυση του δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

. Στην Ανακύκλωση με τη διαμόρφωση συμμαχιών για ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στόχο την αύξηση των ποσοτήτων που ανακυκλώνονται, μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων καθώς και κλείσιμο των ΧΑΔΑ και δημιουργία χώρων διάθεσης αποκριμάτων φιλικών προς το περιβάλλον.

. Σε ολοκληρωμένα σχέδια σωστής διαχείρισης του νερού σε περιφερειακό επίπεδο, εξοικονόμηση μέσα από αντικατάσταση των δικτύων για μείωση απωλειών και αξιοποίηση του βρόχινου νερού και των υπόγειων υδάτων.

Αναφερόμενος ο κ. Πατούλης στο ρόλο των «Έξυπνων Πόλεων» ενάντια στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι εκτός της κατοχύρωσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής αειφορίας, αυτές θα πρέπει να ικανοποιούν και τις κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες των ανθρώπων, δηλαδή την κοινωνική αειφορία. Οι δράσεις για την φτώχεια και την ισότιμη πρόσβαση, όλων των ομάδων πολιτών, στις πόλεις μας, είναι προτεραιότητα για τις «Έξυπνες Πόλεις».

Πρέπει επίσης να είναι και όμορφες. «Η αισθητική - ο πολιτισμός - η ιστορία των τόπων είναι επίσης ζητούμενο για τις «Έξυπνες Πόλεις» και πρέπει να αναζητήσουμε έξυπνες λύσεις για να αναδείξουμε το καλό πρόσωπο της πόλης στους επισκέπτες, τους τουρίστες και τους κατοίκους τους, τόνισε.

«Είναι επίσης ανάγκη, συμπλήρωσε, να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τις παρεμβάσεις στον αστικό χώρο, τόσο λόγω των υφιστάμενων προβλημάτων σε ήδη δομημένες περιοχές, όσο και λόγω του συγκριτικά αυξημένου κόστους της δημιουργίας νέου αστικού χώρου».

Κυρίαρχη αναγκαιότητα για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, σημείωσε Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι η αποκέντρωση του κράτους, η ταυτόχρονη ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διασφάλιση της συναίνεσης και της συμμετοχής των πολιτών. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, αλλά και στη βιομηχανία, τη γεωργία, τις μεταφορές, τους καταναλωτές και τους πολίτες.

«Είναι σημαντικό, συνέχισε ο κ. Πατούλης, να αναγνωρίσουμε ότι δεν αρκεί πλέον σήμερα να βασίζεται κανείς μόνον σε αφηρημένες έννοιες της «δημοκρατίας» και της «ανάπτυξης της κοινωνίας».

Προϋπόθεση όμως γι αυτή τη διευρυμένη «συμμετοχική διαδικασία στην αναγέννηση και αειφορία των πόλεων» είναι η «κοινωνία της γνώσης».

Σε μία πολιτική παρεμβάσεων για «Έξυπνες Πόλεις» η «γνώση» αποτελεί στόχο πολιτικής σε τρία πεδία:

Το πρώτο πεδίο εστιάζεται σε έξυπνες λύσεις για την εκπαίδευση των στελεχών όλων των φορέων της διοίκησης (αιρετών και στελεχών) οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία σχεδιασμού.

Το δεύτερο πεδίο προσέγγισης του θέματος του συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης είναι έξυπνες λύσεις για ενημέρωση-πληροφόρηση των ομάδων και πολιτών, με απώτερο στόχο την πρόσκτηση -μακροπρόθεσμα- γνώσης.

Το τρίτο πεδίο προσέγγισης, ίσως το πιο κρίσιμο μακροπρόθεσμα, αφορά τα παιδιά, τους πολίτες του μέλλοντος. Στα σχολεία μας θα πρέπει να βρεθούν έξυπνες λύσεις για να διδάσκεται η αγωγή του ανθρώπου στο χώρο.

Για να γίνουν οι «Έξυπνες Πόλεις» είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα να μάθουν τα παιδιά μας τι σημαίνει, «¶νθρωπος και περιβάλλον», «Ο πολίτης στην πόλη», «Η ασφάλεια στην πόλη», και «Η πόλη από το χθες στο αύριο»

ΠΗΓΗ: www.kedke.gr

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εξετάσεις Ελληνομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
(18-2-2016)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι ο επίσημος φορέας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού για την πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας. Τα επίπεδα για τα οποία χορηγείται το πιστοποιητικό στους επιτυχόντες στις σχετικές εξετάσεις είναι έξι (Α1-Α2-Β1-Β2-Γ1-Γ2).

Οι εξετάσεις για όλα τα επίπεδα διενεργούνται μια φορά το χρόνο, συνήθως στα μέσα Μαΐου. Οι ημερομηνίες εξετάσεων και υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις ανακοινώνονται στα εξεταστικά κέντρα και στους ενδιαφερόμενους στις αρχές κάθε ακαδημαϊκού έτους και είναι κοινές για όλα τα εξεταστικά κέντρα σε όλον τον κόσμο.

Για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων το έτος 2016, για την Πιστοποίηση Ελληνομάθειας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πατήστε εδώ

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας θεσμοθετήθηκε το Νοέμβριο του 1998 από το Υπουργείο Παιδείας. Η συνολική και αποκλειστική εποπτεία και ευθύνη διοργάνωσης των σχετικών εξετάσεων έχει ανατεθεί στο Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας του Κ.Ε.Γ., το οποίο διοργάνωσε τις σχετικές εξετάσεις για πρώτη φορά το 1999.

Για περισσότερες πληροφορίες:

- +30 2313331540 (απευθείας γραμμή επικοινωνίας με το Τμήμα Πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας)

- +30 2313331500 (τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας)

- Επίσης, μπορείτε να συνδεθείτε με την ηλεκτρονική σελίδα της Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας: http://www.greeklanguage.gr/certification

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Δεύτερη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου
(01-2-2016)

Συνεδρίασε η Σ.Ε του Δικτύου, μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν κατ' αρχάς οι δράσεις του Δικτύου το 2ο εξάμηνο του 2016, που ήταν επικεντρωμένες κυρίως στο «προσφυγικό θέμα» και περιελάμβαναν, εκτός από την οργάνωση του φόρουμ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, πρωτοβουλίες μελών του Δικτύου από τη Γερμανία, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Ελληνικών νησιών και ΜΚΟ. Παράλληλα συζητήθηκαν και τα οργανωτικά-λειτουργικά θέματα του Δικτύου.

Στη συνέχεια η Σ.Ε συζήτησε τον προγραμματισμό του τρέχοντος έτους, ο οποίος προβλέπει, εκτός τα οργανωτικά-λειτουργικά θέματα

- τη συμμετοχή-υποστήριξη του Δικτύου στις πρωτοβουλίες της ΓΓΑΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας (20η Μαΐου) και για τα 100 χρόνια από τη μεταφορά του Ελληνικού 4ου Σώματος Στρατού στις πόλεις Gorlritz Zgorceletc (8-10 Ιουλίου)

- τη μεταφορά του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης προς την ΚΕΔΕ, μέσα από τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου, που στάλθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Σ.Ε. και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, στα μέλη του Δικτύου

- την οργάνωση ενός θεματικού φόρουμ ανταλλαγής εμπειριών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ

- τη συμμετοχή μελών του Δικτύου σε δραστηριότητες της ΚΕΔΕ και της Ελληνικής Πολιτείας που σχετίζονται με τον εκτός των συνόρων Ελληνισμό και

- την υποστήριξη της οργάνωσης επισκέψεων ΟΤΑ της Ελλάδας, σε πόλεις της Ευρώπης, όπου δραστηριοποιούνται μέλη του Δικτύου.

Επίσης, ομόφωνα αποφασίσθηκε, ότι το Δίκτυο θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και για την ανάπτυξη επαφών και συνεργασιών μεταξύ αυτοδιοικητικών φορέων της Ευρώπης και της Ελλάδας, ξεκινώντας με την επίσκεψη εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αθήνα.

Τέλος συμφωνήθηκε, να διερευνηθεί η δυνατότητα έκδοσης επετειακού λευκώματος για τα 15 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου, με χορηγική υποστήριξη, καθώς και της οργάνωσης εκδηλώσεων σε συνεργασία με Ιδρύματα Ευρωπαϊκών χωρών.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Τηλεσυνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου (21-1-2016)

Η 2η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, διοργανώνεται την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 2.00 μμ, ώρα Ελλάδας. Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει, την ενημέρωση των μελών της Σ.Ε για τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του Δικτύου, καθώς και τον προγραμματισμό της λειτουργίας και των δράσεων του Δικτύου για το 2016.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (12-1-2016)

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) με πρωτοβουλία της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, διοργανώνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικό θεματικό Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2016, στο ξενοδοχείο Thraki Palace, με θέμα: «Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α. - Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων».

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διεξάγεται σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και απευθύνεται στους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της χώρας, καθώς επίσης στους συμβούλους ανάπτυξης των ΠΕΔ και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με το Περιβάλλον.

Περισσότερα: http://www.modasa.gr

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

2η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (21-11-2015)

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, στο Κοινοτικό Κατάστημα, της Δημοτικής Ενότητας Ν.Καλλικράτειας, του Δήμου Ν.Προποντίδας και τα μέλη του Δικτύου υποδέχθηκαν από μέρους του Δήμου Νέας Προποντίδας οι κύριοι, Ιωάννης Γεωργαλάς αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ενέργειας, Κωνσταντίνος Τσομπανάκης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Καμπάνης δημοτικός σύμβουλος, Χαράλαμπος Ορφανός σύμβουλος της δημοτικής Κοινότητας Ν. Καλλικράτειας.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν κατ' αρχάς οργανωτικά θέματα του δικτύου, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και προσδιορίσθηκε η σύγκληση της Συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής για τις αρχές του επόμενου χρόνου. Στη συνέχεια συζητήθηκαν λειτουργικά ζητήματα του Δικτύου και σχέδιο δράσεων του για το 2016-2017, με βασική κατεύθυνση την ανταλλαγή απόψεων με την Ελληνική Αυτοδιοίκηση, μέσα από την οργάνωση φόρουμ, την υποστήριξη επισκέψεων εκπροσώπων της Ελληνικής αυτοδιοίκησης σε πόλεις της Ευρώπης και την συμμετοχή μελών του Δικτύου, σε θεματικές εκδηλώσεις της ΚΕΔΕ. Παράλληλα συμφωνήθηκε να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Σ,Ε., ο τρόπος συμμετοχής του Δικτυου, στη παγκόσμια ημέρα Ελληνοφωνίας, στις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, που ορίσθηκε από την ΓΓΑΕ.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Διοργανώθηκε forum με θέμα: Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της 10ης Έκθεσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης POLIS 2015
(20-11-2015)

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δικτύου στις εκδηλώσεις της 10ης Διεθνούς Έκθεσης POLIS 2015, την έκθεση Φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιου Φορέα, τη μοναδική, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης διοργανώθηκε, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου Forum με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη», με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την υποστήριξη των Υπ. Εξωτερικών /Γ.Γ.Α.Ε & Υπ. Εσωτερικών /Υ.ΜΑ.Θ. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν εκ μέρους του Δικτύου, ο πρόεδρος του, κος Γιώργος Κοντορίνης, Δημοτικός Σϋμβουλος Solna Σουηδία και ο αντιπρόεδρος του κος Ιωάννης Τζίτζιος,μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Σιθωνίας

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κύριοι: Ιωάννης Αμανατίδης, Υφυπουργός εξωτερικών, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Βουλευτής Σύριζα Α΄Θεσ/νικης και Δημήτρης Πλευράκης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Επίσης παρευρέθηκαν ο κύριοι Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Βουλευτής Σύριζα Β' Θεσ/νικης, Φωκάς Αριστείδης, Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων Β' Θεσ/νικης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β' Θεσ/νικης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α Ηρακλής Γκότσης και Γιώργος Ιωακειμίδης δήμαρχοι Νέας Ιωνίας και Νίκαιας - Αγ. Ι.Ρέντη αντίστοιχα, καθώς επίσης αρκετοί Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και των ΟΤΑ.

Την 1η ενότητα με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα» άνοιξε με εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης και στη συνέχεια με τοποθετήσεις τους, οι κύριοι Μιχάλης Αγγελόπουλος μέλος Δ.Σ ΚΕΔΕ και δήμαρχος Σάμου, Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Χρήστος Γκουντενούδης, δήμαρχος Παιονίας, Απόστολος Λουλουδάκης μέλος Δ.Σ ΚΕΔΕ, Δ.Σ. Χερσονήσου, Συμεών Δανιηλίδης, μέλος Δ.Σ ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Γιάννης Στεφανάκης, δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Χρυσοβαλάντης Παπαγεωργίου - αντιδήμαρχος Δ. Δέλτα, Κώστας Πελετίδης δήμαρχος Πατρέων.

Η 2η ενότητα με θέμα: «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη» άνοιξε με εισήγηση του κου Γεώργιου Κοντορίνη, προέδρου του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, δημοτικού συμβούλου Solna Σουηδίας και συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των: Ιωάννα Ζαχαράκη δημοτική σύμβουλος Solingen Γερμανίας, Ελευθέριος Πρεζαλής, δήμαρχος Camisano Vicentino της Ιταλίας, Νικόλαος Ρουσκέτος δημοτικός σύμβουλος Zgorzelec Πολωνίας, Σταύρος Γιανκόζογλου, δημοτικός σύμβουλος Uppsala Σουηδίας και Ανδρέας Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος Barnet Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι και μετέφεραν τους τρόπους με τους οποίους οι δήμοι τους αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα.

Κατά διάρκεια της έκθεσης, έντυπο πληροφοριακό υλικό του Δικτύου διανέμονταν από το stand της ΚΕΔΕ.

Φωτογραφικό Υλικό

Η ημερίδα μεταδόθηκε απευθείας διαδικτυακά και το οπτικοακουστικό υλικό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.liveevents.gr/events/inioxos/2015/11/ondemand

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Φόρουμ με θέμα:«Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη» (04-11-2015)

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης διοργανώνεται, φόρουμ με θέμα: «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 10ης έκθεσης POLIS 2015, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 16.30 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» αίθουσα C.

Δήμαρχοι από την Ελλάδα και μέλη του Δικτύου από πέντε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία), θα καταθέσουν τις απόψεις τους, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, το προσφυγικό ζήτημα.

Το φόρουμ διοργανώνεται με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών/ Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών/ Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Συνημμένα: Πρόσκληση-Πρόγραμμα

Η ημερίδα θα μεταδοθεί απευθείας και διαδικτυακά από τον ιστότοπο: http://www.liveevents.gr/events/inioxos

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Τηλεσυνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου (23-9-2015)

Συνεδριάζει για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση, η Εκτελεστική Γραμματεία του Δικτύου, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 1.15 μμ. Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει το θέμα των επιτροπών του Δικτύου, τη διοργάνωση φόρουμ ανταλλαγής απόψεων, στο πλαίσιο της έκθεσης POLIS 2015, καθώς και τον προγραμματισμό της λειτουργίας και των δράσεων του Δικτύου για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λέσβο, με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, κ Ιωάννας Ζαχαράκη (7-9-2015)

Η παρούσα κατάσταση στο νησί της Σαπφούς την Λέσβο, που τα τελευταία χρόνια είναι η πύλη εισόδου για πολλούς πρόσφυγες προς την Ευρώπη, ήταν αφορμή η συμπατριώτισσά μας κυρία Ιωάννα Ζαχάράκη να κοινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τον ευρύ φιλικό, επαγγελματικό και πολιτικό της κύκλο για την εκεί κατάσταση.

Με ένα μήνυμα που περιέγραφε την κατάσταση στη Λέσβο, που κάθε χρόνο επισκέπτεται η ίδια, αφού ο σύζυγός της κατάγεται από την Μυτιλήνη, βρήκε μεγάλη απήχηση στον ευρύ κύκλο της. Η κυρία Ζαχαράκη που διαμένει από το 1981 στην Γερμανία και κατάγεται από την Χρυσομηλέα Καλαμπάκας είναι Φιλόλογος και Κοινωνιολόγος, εργάζεται ως Εισηγήτρια Σύμβουλος για θέματα Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας στον κοινωνικό φορέα της Διακονίας Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας (Diakonie RWL) είναι εντεταλμένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ντύσσελντορφ και Μπόχουμ, δραστηριοποιείται στα κοινά ως Δημοτική Σύμβουλος στην πόλη Ζόλινγκεν και είναι αντιπρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Με αυτή την πρωτοβουλία της κυρίας Ζαχαράκη συγκεντρώθηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των προσφύγων της Λέσβου, (όπως νερού, τροφίμων, φαρμάκων κ.π.) κάτι που δείχνει και την ευαισθητοποίηση μιας μερίδας της γερμανικής κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. 5.260 Ευρω από φορείς, φίλους και γνωστούς, 10.000 Ευρω από το τμήμα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Βόννη και 100.000 Ευρω από το ίδρυμα Keppler στην Γερμανία. Σύνολο 115.260 Ευρω, ποσό το οποίο κατατέθηκε σε λογαριασμό της τοπικής κοινωνικής υπηρεσίας της Διακονίας στην πόλη Ζόλινγκεν (Diakonisches Werk Solingen), η οποία φέρει και την ευθύνη για την σωστή διεκπεραίωση και υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας στην Λέσβο.

Με τον σύζυγό της κύριο Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη, τις δύο κόρες της Χρύσα και Σοφία και την υπεύθυνη του Ιδρύματος Reinhold-Keppler-Stiftung κυρία Heike Muller επισκέφτηκε η κυρία Ζαχαράκη την Λέσβο από τις 18. μέχρι 24. Αυγούστου.

Επαφές και συζητήσεις γύρω από τις επείγουσες ανάγκες έγιναν με τον Δήμαρχο Λέσβου κύριο Σπύρο Γαληνό, ο οποίος και τόνισε τα προβλήματα που δημιουργούνται στον Δήμο λόγω των ανεξέλεγκτων ροών προσφύγων. Αδυνατεί ο Δήμος να ανταπεξέλθει στην παρούσα κατάσταση και χρειάζεται βοήθεια προς όλες της κατευθύνσεις. Εκτός από τις ανάγκες που είναι υπόθεση της διεθνούς κοινότητας και κρατικών υπηρεσιών έθιξε τα ζητήματα ύδρευσης, καθαρισμού, παροχής ηλεκτρισμού και υγειονομικών συνθηκών.

Ο πρόεδρος δε του Μολύβου, του πλέον τουριστικού προορισμού της Λέσβου αλλά και ταυτόχρονα περιοχή αποβίβασης πολλών προσφύγων, κύριος Αθανάσιος Αντριώτης ανέφερε το φλέγον θέμα του καταυλισμού και τις αντιδράσεις των πολιτών. Ο δε κύριος Κωστόπουλος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τόνισε την έλλειψη σκηνών και την ανάγκη ασθενοφόρων. Ο υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας κύριος Αdhikari που συντονίζει τα διάφορα βήματα, παρουσίασε τον κατάλογο αναγκών.

Στενές επαφές υπήρξαν με τις ΜΚΟ όπως την Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, Το Χωριό του Όλοι Μαζί, την Αγκαλιά, Ηelp for refugees in Molyvos καθώς και με το Journey back to Lesvos 2.

Γρήγορη βοήθεια δόθηκε για την αγορά τροφίμων, νερών, φρούτων, κουβερτών που διανέμουν οι οργανώσεις στους πολυάριθμους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί και περιμένουν την καταγραφή.

Επίσης αναγκαία ήταν η μεταφορά προσφύγων με τουριστικά λεοφωρεία από Μόλυβο για Μυτιλήνη, που έγινε εφικτή μετά την έγκριση της διοίκησης της Αστυνομίας.

Εκτός αυτών επικεντρώθηκε η βοήθεια στο ΠΙΚΠΑ, χώρος κατασκηνώσεων νέων που παραχωρήθηκε από τον Δήμο ώς κατάλυμα προσφύγων για ευπαθείς ομάδες και ο οποίος συντηρείται και διαχειρίζεται από εθελοντές. Σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν, αγοράστηκαν τροφές για ένα χρονικό διάστημα, αναγκαία είδη για την καθαριότητα καθώς και δύο πλυντήρια, μία ηλεκτρική κουζίνα, καλύφτηκαν τα έξοδα για ένα προσωρινό σκέπαστρο και του καθαρισμού δικτύων αποχέτευσης. Περαιτέρω ανάγκες όπως επισκευές στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, στα μπάνια, στις τουαλέτες καθώς και στο αποχετευτικό θα καλυφτούν μετά την επιδιόρθωσή τους. Για τις μέχρι τώρα ενέργειες διατέθηκε το ποσό των περίπου 20.000 Ευρω.

Οι ΜΚΟ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την κυρία Ζαχαράκη και τον κύριο Ελευθεριάδη για την κάλυψη περαιτέρω αναγκών.

Στην Γερμανία πληροφορούν και οι δύο την εκεί κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους φίλους και συναδέλφους τους γύρω από τις επείγουσες ανάγκες στο νησί. Συνεχίζουν με την ευαισθητοποίηση και θέλουν να κερδίσουν και άλλους φορείς και υπηρεσίες για την υποστήριξη της Λέσβου.

"Χαίρουν εκτίμησης και σεβασμό οι προσπάθειες των εθελοντών για την βοήθεια προσφύγων στη Λέσβο. Οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τις ανεξέλεκτες καταστάσεις, η διεθνής επέμβαση είναι αναγκαία και δεδομένου, ότι οι ροές των προσφύγων δεν θα μειωθούν σύντομα οφείλει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει από κοινού αυτό το ανθρωπιστικό γεγονός." τονίζει η Ζαχαράκη.

Εκτός την παρούσα κινητοποίηση για την βοήθεια στην Λέσβο η κυρία Ζαχαράκη υποστήριξε μεταφορές ιατροφαρμακευτικού υλικού σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς της περιοχής της στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εδέσσης, στην Αγάπη Χριστού στην Θεσσαλονίκη, στην Μητρόπολη Μυτιλήνης καθώς και σε άλλες περιοχές. Για δε τους νεοφερμένους λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα συμπατριώτες στην Γερμανία συντονίζονται οι προσπάθειες αλληλοβοήθειας και έχει εκδοθεί με την συμμετοχή πολλών εθελοντών ο Οδηγός «Διαμονή και Εργασία στην Γερμανία» που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει και στο διαδίκτυο.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εναρκτήρια εκδήλωση της νεοϊδρυθήσας Ακαδημίας Αξιών στην Χρυσομηλέα Καλαμπάκας με θέμα: «Σε ποιά Κοινωνία ζούμε και ποιό ρόλο παίζουν οι αξίες στις ανθρώπινες σχέσεις» (28-7-2015)

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμπάκας θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία της Χρυσομηλέας στις 8 Αυγούστου 2015 και ώρα 8:30 μ.μ. η εναρκτήρια εκδήλωση της Ακαδημίας Αξιών.

Η συντοπίτισσα μας κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, Φιλόλογος και Κοινωνιολόγος και αντιπρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Σε ποιά Κοινωνία ζούμε και ποιό ρόλο παίζουν οι αξίες στις ανθρώπινες σχέσεις» στην Χρυσομηλέα Καλαμπάκας.

Η κ. Ζαχαράκη εργάζεται από το 1981 στην Γερμανία ως Εισηγήτρια Σύμβουλος σε κοινωνικό φορέα και διδάσκει συγχρόνως ώς εντεταλμένη καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια του Ντύσσελντορφ και του Μπόχουμ, έχει εκπονήσει το πρόγραμμα «Διαπαιδαγώγησης Αξιών για την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού». Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στο πλαίσιο ενός τριετούς πιλοτικού πειραματικού προγράμματος από το 2009 έως το 2011 σε σχολείο και εξετάστηκε η μέθοδος διδασκαλίας, ως προς την αποτελεσματικότητά του και χαίρει επιτυχίας. Ύστερα από την μεγάλη ζήτηση του προγράμματος και την σημασία του θέματος στην σημερινή κοινωνία, ίδρυσε η ίδια το κοινωφελές ίδρυμα Ακαδημία Αξιών, που θα δραστηριοποιείτε στο εξωτερικό καθώς και στην Ελλάδα. Σε αυτό θα εκπαιδεύονται φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές φιλολογικών, θεολογικών, φιλοσοφικών σχολών καθώς και διαφόρων κλάδων παιδαγωγικής και κοινωνικής εργασίας, ώστε να διεξαχθεί το πρόγραμμα και σε παιδιά. Παράλληλα δε θα επιμορφώνονται μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς και οι συγγενείς που ανατρέφουν τα παιδιά και ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα.

Έχει συγκεντρωθεί το βασικό διδακτικό υλικό στην γερμανική και ελληνική γλώσσα για την διάδοση του προγράμματος. Το επόμενο βήμα θα είναι η συλλογή και η ταξινόμηση του κατάλληλου βιβλιογραφικού υλικού, που θα προωθείται μέσω εκδηλώσεων και εκθέσεων σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία..

Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να τεθούν οι αξίες σε εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα στην καθημερινή μας ζωή.

Η ίδια δηλώνει: «Είναι σημαντικό για μένα να αρχίσει η Ακαδημία την λειτουργία της στη γεννέτειρά μου. Στον τόπο καταγωγής μου καθώς και την οικογένειά μου, στους συγκατοίκους, στους πρώτους δασκάλους μου τρέφω ιδιαίτερα συναισθήματα και σεβασμό, γιατί έδω γνώρισα τον κόσμο, πήρα τις πρώτες αρχές και βάσεις για να μπορέσω να εξελιχτώ και να αποδόσω. Επειδή νομίζω, ότι παγκοσμίως ζούμε μία κρίση αξιών, βλέπω την αναγκαιότητα να θέσουμε ειδικά σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων και της επιμόρφωσης το θέμα των αξιών».

Το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, βασίζεται στην φιλοκαλία, στην ελληνική φιλοσοφία του Σωκράτη και έχει αναπτυχτεί βάσει της ηθικής, της διαπολιτισμικότητας, της κοινωνικοποίησης, του αντιρατσισμού καθώς και της πρόληψης βίας. Η αξιολόγηση απέδειξε, ότι το πρόγραμμα ενδυναμώνει την προσωπικότητα των νέων, προσφέρει στους μαθητές και μαθήτριες πολλές εξηγήσεις και απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν είτε φιλοσοφικής, είτε ψυχολογικής και κοινωνιολογικής υφής. Με αυτό τον τρόπο εξασκεί τις βασικές και σημαντικές ικανότητες και τους προετοιμάζει να αντιμετωπίζουν ώριμα, με τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια τις προκλήσεις στην οικογένεια, στο σχολείο και να δραστηριοποιούνται με κριτική σκέψη για μία δίκαιη, αξιοκρατική και αλληλέγγυα Κοινωνία.

Επιθυμία της κ. Ζαχαράκη είναι η Ακαδημία σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμπάκας να εκπαιδεύσει προσωπικό για να μπορεί να μεταφέρει το πρόγραμμα σε σχολεία και επιμορφωτικά ιδρύματα της περιοχής μας. Η Ακαδημία έχει επίσης στόχο να στηρίξει μέσω υποτροφιών παιδιά και νέους της περιοχής που λόγω δύσκολων καταστάσεων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης τους.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

10η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (22-7-2015)

Η 10η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού πραγματοποιείται στην Αθήνα, από τις 20 έως και 23 Ιουλίου 2015.

Την έναρξη της συνέλευσης κήρυξε η πρόεδρος της Βουλής, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ομιλητής μεταξύ άλλων ήταν και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, κος Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος Solna-Σουηδίας.

Ο Πρόεδρος της Σ.Ε. κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τον Ελληνισμό της διασποράς και ειδικότερα για το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και την Πα.Δ.Ε.Ε., όπου στις παρούσες συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν για την χώρα ένα εθνικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας.

Ο Πρόεδρος της Σ.Ε. συνέχισε λέγοντας ότι, η Πα.Δ.Ε.Ε. και το Δίκτυο με κατάλληλο συντονισμό, σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, αλληλεγγύης και αξιών, θα πρέπει να εργαστούν με βάση τους κοινούς τους στόχους για την ανάκτηση της οικονομικής αυτοτέλειας, την προώθηση διαπολιτισμικών συνεργασιών και επιστημονικών πρωτοβουλιών. Θα πρέπει να στηρίξουν πρωτοβουλίες για καλύτερη οργάνωση της διασποράς και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Θα πρέπει να υποστηρίξουν προσπάθειες που αφορούν στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας, του τουρισμού και των ελληνικών προϊόντων. Τέλος, θα πρέπει η Πα.Δ.Ε.Ε. και το Δίκτυο να εργαστούν ουσιαστικά για το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.

Ο Πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι, το Δίκτυο αποτελεί "φυτώριο" της Πα.Δ.Ε.Ε., με την βοήθεια της οποίας ίσως κάποτε κατορθώσει να υλοποιήσει το όραμα του για ένα παγκόσμιο δίκτυο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της Γ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. ο Πρόεδρος της Σ.Ε. συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, κο Νίκο Κοτζιά, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κο Ιωάννη Αμανατίδη και τον Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ, κο Μιχάλη Κόκκινο.

Ο Πρόεδρος της Σ.Ε. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα είχε επίσης συνάντηση με το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κο Γεώργιο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Α' Αντιπρόεδρος του Δικτύου, κο Ιωάννης Τζίτζιος, Δήμαρχος Σιθωνίας και τα μέλη της Σ.Ε. κ.κ. Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Αναστάσιος Κανταράς, Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου. Στη συνάντηση συζητήθηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης του Δικτύου και ο κος Πατούλης αναγνώρισε τη μακροχρόνια δράση και προσφορά του.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ανακοίνωση των μελών της Σ.Ε του Δικτύου από τη Γερμανία, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα (3-7-2015)

Οι ελληνικής καταγωγής Δημοτικοί Σύμβουλοι που δρουν στην Γερμανία, λυπούνται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση στην χώρα.

Η δραματική όξυνση των διαπραγματεύσεων για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, δεν επιβαρύνει μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά και βλάπτει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των Εταίρων στην Ευρώπη.

Ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα και οι πολίτες της δεν μπορούν να πάρουν πάνω από 60,00€ ημερησίως από τις τράπεζες, το κλίμα βρίσκεται σε αναβρασμό, συσχετίζουν δε οι Ευρωπαίοι Εταίροι τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σαν μέλη της Σ.Ε. του Δικτύου επισημαίνουμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορούν να προκείψουν για όλη την Ευρώπαϊκή Ένωση. Οι αλληλοκατηγορίες δεν βοηθούν, ούτε τους πολίτες στην Ελλάδα, ούτε οδηγούν σε λύσεις.

Για αυτό το λόγο καλούμε τους υπεύθυνους σε επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανεξάρτητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Τον σκοπό αυτού προσπαθούν να συλλάβουν πολλοί πολίτες υπό την συναισθηματικότητα της επιφορτισμένης κατάστασης και της αδιεξοδικότητας, που συνοδεύονται με τους φόβους, λόγω των κινδύνων που μπορούν να προκείψουν και στην προσωπική τους κατάσταση.

Για την μικρή χώρα του πολιτισμού την Ελλάδα, έπρεπε ήδη να είχε επεξεργαστεί από καιρό μία ευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση, έτσι ώστε να μην χρειαζόταν οι πολίτες να έρθουν αντιμέτωποι με τις σημερινές καταστάσεις.

Από αυτό το παιχνίδι, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η αξιοπιστία μιας αλληλέγγυης και με μελλοντικές προοπτικές Ευρωζώνης. Αυτή είναι η ξεκάθαρη γνώμη των ελληνικής καταγωγής Δημοτικών Συμβούλων.

Στην Ελλάδα έγιναν στο παρελθόν πολλά λάθη. Η νέα κυβέρνηση έχει πρόβλημα με την αποδοχή ενός προγράμματος χωρίς αναδιάρθρωση τους χρέους και με βιώσιμη λύση.

Παράλληλα επιδεινώνεται η κατάσταση στα φτωχότερα στρώματα, στα οποία λείπουν τα απαραίτητα για την ζωή.

Παρ΄ όλα όμως πρέπει να είναι σε όλους συνειδητό, ότι χωρίς περαιτέρω δομικές αλλαγές και οικονομικές προσπάθειες δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση.

Εμείς καλούμε την ελληνική κυβέρνηση μαζί με τους Ευρωπαίους Εταίρους να βρούν μία μακροχρόνια λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και οι δομικές αλλαγές πρέπει να συνοδευτούν με την αναδιάρθρωση του χρέους καθώς και με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.

Τα μέλη της Σ.Ε του Δικτύου στη Γερμανία

Iωάννα Ζαχαράκη (Βόρεια Ρηνανία Βεσταφαλία), Στέλλα Κυργιανέ – Eφραιμίδη (Βάδη Βυττεμβέργη), Aργύριος Παπάζογλου (Βόρεια Ρηνανία Βεσταφαλία), Nικόλαος Mίχος (Έσση), Θωμάς Παπαδόπουλος (Έσση)

Email: iniohos@anatoliki.gr

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου
(17-6-2015)

Στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 διεξήχθησαν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση σε σώμα της νέα ς Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. Η νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου είναι :

. Πρόεδρος: Κοντορίνης Γιώργος , Δημοτικός Σύμβουλος Solna - Σουηδία

. Α΄ αντιπρόεδρος: Τζίτζιος Ιωάννης , μέλος Δ.Σ ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Σιθωνίας

. Β΄ αντιπρόεδρος: Ζαχαράκη Ιωάννα , Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Solingen - Γερμανία

. Γραμματέας: Ρουσκέτος Νικόλαος ,Δήμου Zgorzelec - Πολωνία

. Ταμίας: Μίχος Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος Neu - Isenburg - Γερμανία

Συγχρόνως ορίστηκαν και οι συντονιστές των Θεματικών επιτροπών :

. Επιτροπή Δημοκρατικών θεσμών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης

. Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης & Ισότητας: Ισίδωρος Διακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Haringey - Ηνωμένο Βασίλειο

. Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού & Νεολαίας: Τρόνινα Βέρα, Δημοτική σύμβουλος Δήμου Glazov - Ρωσία

. Επιτροπή περιβάλλοντος , αειφόρου ανάπτυξης & νέων τεχνολογιών: Παπάζογλου Αργύρης, Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Burscheid - Γερμανία

. Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής Ρατσισμού & Ξενοφοβίας: Γιαγκόζογλου Σταύρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Uppsala - Σουηδία

Τις διαδικασίες χαιρέτισε μέσω skype από το Βερολίνο , o Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κος Μιχάλης Κόκκινος.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Γιάννης Μπουτάρης και ο κος Κώστας Καρπουχτσής ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Διοργανώθηκε η ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (16-6-2015)

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διοργάνωσε το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών, στις 12 Ιουνίου 2015, στην Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν εκ μέρους του Δικτύου, ο προεδρεύων κος Ισίδωρος Διακίδης δημοτικός σύμβουλος Haringey - Ηνωμένου Βασίλειου και ο κος Γιώργος Κοντορίνης , Δημοτικός Σϋμβουλος Solna Σουηδία και από μέρους της ΚΕΔΕ ο κος Ιωάννης Τζίτζιος ,μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ , Δήμαρχος Σιθωνίας

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι : κος Ιωάννης Αμανατίδης, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Βουλευτής Σύριζα της Α΄Θεσ/νικης, κος Σωκράτης Φάμελλος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσια Τάξης και Δικαιοσύνης, Βουλευτής Β' Θεσ/νικης, κος Λάζαρος Κυρίζογλου πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας & Δήμαρχος Αμπελοκήπων. Εκ μέρους της Περιφέρειας απεύθυνε χαιρετισμό ο κος Μιχάλης Τζόλλας Περιφερειακός Σύμβουλος, πρόεδρος Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσ/νίκης, ο κος Δημήτρης Πλευράκης Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο κος Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δ. Θεσσαλονίκης.

Οι Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, Ισίδωρος Διακίδης, Ιωάννα Ζαχαράκη, Νίκος Ρουσκέτος, Βέρα Τρόνινα, Σταύρος Γιαγκόζογλου και Γιώργος Κοντορίνης, μετέφεραν μέσα από τις παρουσιάσεις του, τον βαθμό και τον τρόπο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την Αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τους τρόπους αντιμετώπισής της σε κάθε χώρα που αυτοί εκπροσωπούν. Τις δικές τους θέσεις ανέπτυξαν από μέρους της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των εισηγήσεων τους, ο κος Ιωάννης Τζίτζιος μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Σιθωνίας ο κος Αναστάσιος Κανταράς μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ & Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πολυγύρου, και ο κος Σίμος Δανιηλίδης μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.

Την ημερίδα που μεταδόθηκε απευθείας και διαδικτυακά μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ιστότοπο:

http://www.liveevents.gr/events/iniohos/2015/06/ondemand

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πρόγραμμα

Εισηγήσεις

Η διοικητική μεταρρύθμιση ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα, I. Τζίτζιος

Η Διεθνής Οικονομική Κρίση & η Πολιτική της Λιτότητας. Επιπτώσεις στην Βρετανική Τοπική Αυτοδιοίκηση, I. Διακίδης

Οικονομική κρίση και η Αντιμετώπιση της από το Δήμο Solingen - Γερμανία, I. Ζαχαράκη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καιρούς έντονης Οικονομικής Κοινωνικής, Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Κρίσης, Σ. Γιανγκόζογλου

Οικονομική κρίση και Αυτοδιοίκηση στην Πολωνία, Ν. Ρουσκέτος

Ο Καλλικράτης στην περίοδο της κρίσης, το πιο ταχύ όχημα υλοποίησης των Νεοφιλελεύθερων Πολιτικών, Τ. Κανταράς

Η Αυτοδιοίκηση μέρος της λύσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, Σ. Δανιηλίδης

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (5-6-2015)

Ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουνίου 2015 και ώρα 10:00πμ, στην Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, θα βρεθούν και θα συζητήσουν τον βαθμό και τον τρόπο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την Αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τους τρόπους αντιμετώπισής της σε κάθε χώρα.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί απευθείας και διαδικτυακά από τον ιστότοπο http://iniohos.liveevents.gr

Συνημμένο: Πρόσκληση-Πρόγραμμα

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συγκροτείται σε σώμα η νέα Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου
(28-5-2015)

Στις 12 Ιουνίου 2015, στις 14.30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα γίνει η συνεδρίαση της 21μελούς Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, που εκλέχθηκε με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 17-19 Μαρτίου. Στη συνεδρίαση θα εκλεγεί η Εκτελεστική Γραμματεία του και θα αποφασισθεί ο προγραμματισμός των δράσεων του Δικτύου για τον επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία , είναι πενταμελής και συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα, τον Ταμία και δύο Αντιπροέδρους. Στην ίδια συνεδρίαση θα ορισθούν οι υπεύθυνοι των τομέων προγραμματισμού και οι θεματικές επιτροπές εργασίας.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι από τις τέσσερις περιφέρειες της Ευρώπης (Δυτική, Ανατολική Ευρώπη, Γερμανία και χώρες πρώην Σοβιετικής Ένωσης), τέσσερις εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου ως παρατηρητής

Την ίδια μέρα το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα διοργανωθεί από το Δίκτυο, ημερίδα με θέμα «Οικονομική Κρίση και Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη»

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ (12-5-2015)

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διοργανώθηκε από τις 7 έως και τις 9 Μαΐου, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, με την ψήφιση της απόφασης, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρονται: Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τη χώρα μας.

Το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, οι καθημερινές αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις θεσμικών εκπροσώπων, αλλά και αποφάσεις της Κυβέρνησης όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας», έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα όχι μόνον ως θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και ως βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

Οι Δήμοι γνωρίζουν καλά πως έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Με τις συγχωνεύσεις των δήμων, των Νομικών τους Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, καθώς και με την ταυτόχρονη τεράστια μείωση της χρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τουλάχιστον κατά 60%. Είναι επίσης γνωστή η καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν μάλιστα ο στενός δημόσιος τομέας εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα να αντιληφθούν επιτέλους ότι οι Δήμοι της χώρας αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα του Κράτους απέναντι στην κοινωνική κρίση, την φτώχεια και την ανεργία . Και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει το μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή της προοπτική. Οι Δήμοι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την τοπική ανάπτυξη και συνολικά για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, το Συνέδριο αποφασίζει οι Δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, να αναλάβουν νέες περισσότερες και ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες που να έχουν στόχο αφενός την αναβάθμιση του θεσμού, καθιστώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη και αφετέρου να την προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών και θεσμικών ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα

όπως:

. Η θεσμική ανασυγκρότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας.

. Η υιοθέτηση ενός νέου διοικητικού μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου το Κεντρικό Κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και Περιφερειών.

. Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων, με φορολογική αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους και νέα φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, ο τερματισμός της πολιτικής συνεχών περικοπών στη χρηματοδότησή τους και η σταδιακή επιστροφή των πλεονασμάτων που διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη ΣΑΤΑ και το ΠΔΕ.

. Η ισότιμη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

. Η οργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Δήμων με δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

. Η διασφάλιση και περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να διευρύνεται ο ρόλος τους στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.

. Η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την υιοθέτηση ενός φιλικού στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέροντος για τους πολίτες συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.

. Η ισότιμη συμμετοχή των Δήμων στην προώθηση και ολοκλήρωση του Χωροταξικού και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και την επιτροπεία στους Δήμους. Τα προβλήματα από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο οδηγούν έναν-έναν τους Δήμους σε αδιέξοδο.

. Υποστηρίζει τους ακόλουθους δύο στρατηγικούς στόχους:

> την σταδιακή προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, δηλαδή σε πρώτο στάδιο την αύξηση του ποσοστού των εσόδων ή δαπανών των Δήμων στο ΑΕΠ στο 8% με τελικό στόχο το 11,5%, που αποτελεί τον Κοινοτικό μέσο όρο και

> την δημοσιονομική αποκέντρωση με μεταφορά φορολογικών πόρων και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό, χωρίς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

. Διεκδικεί την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τους Δήμους, με συνδυασμένη χρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους και χρηματοπιστωτική ενίσχυση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

. Προτείνει τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.

. Απαιτεί τη διάθεση 2 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη δημιουργία επιχειρησιακού προγράμματος, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και Δήμους.

ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Το Συνέδριο, με βάση τους στόχους που τέθηκαν και γνωρίζοντας τη βούληση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, συνηγορεί, μετά από ουσιαστική αξιολόγηση της εφαρμογής του, στην βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, δίνοντας προτεραιότητα στα ακόλουθα ζητήματα:

. Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων της δημόσιας διοίκησης (κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρειες και δήμοι) και αποκέντρωση νέων αρμοδιοτήτων με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με ταυτόχρονη μεταφορά του αναγκαίου προσωπικού και πόρων.

. Βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των δήμων με κατεύθυνση τη συγχώνευση και κατάργηση οργάνων, την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

. Εκσυγχρονισμός των πολιτικών προσωπικού των δήμων, κωδικοποίηση των διατάξεων που το αφορούν, ελεύθερες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους δήμους και ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς και διατήρηση του θεσμικού πλαισίου της διαδημοτικής κινητικότητας.

. Κατάργηση των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών και δημιουργία ενιαίου ελεγκτικού συστήματος.

. Οριστική επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών

Τέλος, το Συνέδριο εκτιμά ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χωροταξικό των δήμων πρέπει να αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλων νησιωτικών δήμων, μετά από συστηματική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαβούλευση της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ειδικά για την ενίσχυση των μικρών δήμων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών το Συνέδριο της ΚΕΔΕ προτείνει και διεκδικεί:

> Άμεση, κατά προτεραιότητα στελέχωση των υπηρεσιών τους με εξειδικευμένο προσωπικό και ισχυρά κίνητρα πρόσληψης, καθώς και επανεξέταση του πλαισίου αρμοδιοτήτων του προσωπικού των ΚΕΠ.

> Πρόβλεψη ειδικών φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

> Επαναφορά του καθεστώτος ασφάλισης στον ΟΓΑ επαγγελματιών ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων και

> Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα όλων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Το Συνέδριο επισημαίνει την ανάγκη για άμεση έκδοση όλων των εξουσιοδοτικών και εκτελεστικών διατάξεων για την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την χωροταξία - πολεοδομία, που άλλαξε ριζικά από το 2010 έως το 2014.

Για να μη χαθούν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα κάτωθι:

. Ολοκλήρωση του σχεδιασμού στο επίπεδο των δήμων (γενικά πολεοδομικά σχέδια - τοπικά χωρικά σχέδια) σε συνδυασμό με την προστασία - διαχείριση των δασών και των περιοχών NATURA 2000.

. Ολοκλήρωση και αναθεώρηση των σχεδίων πόλης και των πράξεων εφαρμογής τους με ενιαίο πλαίσιο για τις χρήσεις γης, βιοκλιματικά κριτήρια και αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος των απαλλοτριώσεων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και είναι σημαντικό να τεθούν σε ριζική αναθεώρηση, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων. Θεωρούμε αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικά για την χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Έχει διαπιστωθεί ότι οι δήμοι της χώρας και η ελληνική περιφέρεια είναι σήμερα ανοχύρωτοι στο έλεος φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια.

Γι' αυτό απαιτούμε:

. Τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά, με οριζόντια υποστήριξη μέσω της ΚΕΔΕ - ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

. Την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά το ρόλο των Ο.Τ.Α. στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, προκειμένου να απαλειφθούν κενά, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και διατάξεις βάσει των οποίων διώκονται αβίαστα αιρετοί για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας ασκείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από τους δήμους, που την τελευταία πενταετία σήκωσαν το κύριο βάρος στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της οικονομικής κρίσης. Γι' αυτό τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αποτελούν για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση κορυφαία προτεραιότητα και η Κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα να το αναγνωρίσει ενισχύοντας τις χιλιάδες κοινωνικές δομές των δήμων με προσωπικό, πόρους και προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την τρέχουσα περίοδο αλλά και για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν ως εξής:

. Για το Επισιτιστικό Πρόγραμμα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα διεκδικούμε:

> Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής Εταίροι» διότι πληρούν τα κριτήρια της εγγύτητας, της συμπληρωματικότητας, της ιδιαιτερότητας και της αποκέντρωσης, καλύπτοντας με το δίκτυο των χιλιάδων κοινωνικών δομών που διαθέτουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

> Την οριζόντια κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας και φτώχειας αλλά και άλλων γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.

> Την επέκταση και εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δήμους της χώρας.

. Για τα Προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής διεκδικούμε:

> Διασφάλιση της συγχρηματοδότησης όλων των Κοινωνικών Δομών - Προγραμμάτων της Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού με ταυτόχρονη διασφάλιση απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού (Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης ΡΟΜΑ και ευπαθών ομάδων κ.ά.).

> Την αξιοποίηση κονδυλίων από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής και Δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

> Την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

. Για τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ/ΜΕΑ) διεκδικούμε:

> Την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σε250 εκ.ευρώ για το 2015-2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο.

> Την άμεση προώθηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες και δυνατότητα των δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.

. Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Προαγωγή της Υγείας διεκδικούμε:

> Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων.

> Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.

> Τη διασφάλιση της λειτουργίας των 72 Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Πέραν των ανωτέρω απαιτούνται άμεσα οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

> Κατάργηση της ΠΥΣ στις προσλήψεις προσωπικού κοινωνικών υπηρεσιών.

> Μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΑΜΕΑ σε αορίστου χρόνου.

> Θεσμοθέτηση της αρμοδιότητας των δήμων να αναλαμβάνουν δράσεις στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης για ζητήματα υγείας.

> Θεσμοθέτηση της λειτουργίας Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με πιστοποίησης δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

> Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση Παιδικών Σταθμών.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο το μεταναστευτικό - προσφυγικό κύμα, απαιτούν άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση, γι' αυτό το Συνέδριο αποφασίζει τα παρακάτω:

. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει πράξει καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, χρηματοδότηση της λειτουργίας και διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού.

. Οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις κοινωνικές δράσεις της Αυτοδιοίκησης (όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κοινωνικά Παντοπωλεία κλπ.), δεν μπορούν να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και κατά συνέπεια η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσεις χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Μετανάστευση, την Ενσωμάτωση και το Άσυλο, καθώς και από το Ταμείο για την Ασφάλεια και την Αποδοτική Φρούρηση των Συνόρων.

. Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα διεκδικήσει απευθείας για λογαριασμό των Δήμων μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν στη χώρα, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

. Απαιτούμε να προηγείται διάλογος και διευκρινήσεις πριν από κάθε απόφαση για το μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για τη χωροθέτηση των προσωρινών χώρων φιλοξενίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΔΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Βραβεύτηκε το μέλος της Σ.Ε. του Δικτύου Ιωάννα Ζαχαράκη, για τις δραστηριότητές της, στην πόλη Ζόλινγκεν (11-5-2015)

Οι δραστηριότητες στα κοινά αλλά και η βιογραφία της κυρίας Ιωάννας Ζαχαράκη ήταν αφορμή να βραβευτεί στις 30 Απριλίου 2015, από Σύλλογο Γυναικών που εργάζεται και υποστηρίζει γυναίκες, που βρίσκονται σε ανάγκη και βραβεύει κάθε χρόνο μία δραστήρια γυναίκα.

Με χαρά και συγκίνηση δέχτηκε η κυρία Ζαχαράκη την βράβευσή της απαντώντας, ότι η δική της συνεισφορά είναι μόνο ένα μικρό πετραδάκι στο μεγάλο μωσαϊκό της προσφοράς και την δέχεται ως εκπρόσωπος όλων των γυναικών που δραστηριοποιούνται.

Τόνισε δε, ότι ειδικά σήμερα η προσφορά στα κοινά είναι απαραίτητη. Όλες οι γυναίκες με τις δραστηριότητές τους, η κάθε μία στον τομέα της, διαμορφώνουν και προωθούν ώστε η κοινωνία να γίνει ανθρώπινη και με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία στον συνάνθρωπο. Η κυρία Ζαχαράκη που εργάζεται ως εισηγήτρια για θέματα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας σε Κοινωνικό Φορέα, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, ετοιμάζει το επόμενο επιστημονικό της σύγγραμμα που θα δημοσιευτεί τέλη του χρόνου, δραστηριοποιείται ως Δημοτική Σύμβουλος και έχει επανεκλεχθεί στο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης Ελληνικής Καταγωγής. Εργάζεται τον καιρό αυτό για την οργάνωση της Ακαδημίας Αξιών και στόχος της είναι η αναβίωση του διαλόγου για την αναγκαιότητα των διανθρώπινων αξιών και αλληλοσεβασμού ακόμη και σε ευρωπαϊκή βάση.

Σε αυτά τα πλαίσια μεσολαβεί με τις αρμοδιότητές της και συμβάλλει στην καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που λόγω της κρίσης και των αρνητικών δημοσιευμάτων έχουν επηρεάσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Διαπιστώνει ότι είναι επείγουσα η ανάγκη δράσης για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Βοήθειας για την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο για την προσαρμογή.

Με το Δίκτυο Αιρετών Ευρώπης τονίζει, ότι η σκληρή οικονομική λιτότητα δεν βγάζει την Ελλάδα από την Κρίση.

Η διαπίστωση ότι η ζωή των ανθρώπων στην Ελλάδα, μετά τα πέντε χρόνια λιτότητας, δεν καλυτέρευσε, είναι μια διαπίστωση, ότι τα ως τώρα μέτρα που εφαρμόσθηκαν δεν ήταν αποτελεσματικά, επειδή ένα μεγάλο τμήμα των βοηθειών χρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για την εξόφληση των παλιών δανείων και τόκων.

Με τις δραστηριότητές της θέλει ως μεσολαβήτρια να δράσει ανάμεσα στους Γερμανούς αλλά και στους συμπατριώτες της στην Ελλάδα. Παρατηρεί και ανησυχεί ότι στην Ευρώπη, που περνά τα τελευταία χρόνια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις από την ίδρυσή της, η αλληλοσυμπεριφορά και τα μηνύματα προς τους πολίτες ειδικά των δύο χωρών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Λείπει ο σεβασμός και η αντικειμενικότητα. Σημειώνει δε: " Εμείς πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζούμε και εργαζόμαστε στη Γερμανία, γνωρίζουμε και βιώνουμε τις καταστάσεις και στις δύο χώρες. Βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση έχει εξελιχτεί σε κρίση πολιτισμική. Αυτή η κατάσταση δεν μας αρέσει. Γι αυτό οργανώνονται για την αλληλοπληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη σε συνεργασία με γερμανικούς και ελληνικούς φορείς διάφορες εκδηλώσεις. Από τις δύο πλευρές απαιτείται τώρα αλλαγή στάσης, ας δούμε το κοινό όφελος, ώστε με σύνεση και αλληλοσεβασμό να βρεθεί πλέον μία μακροχρόνια λύση. Ας αναγνωρίσει η Γερμανία, ότι η λιτότητα δεν αρκεί, αν δεν συνοδευτεί με προγράμματα επένδυσης. Από την άλλη πλευρά ας δούμε εμείς οι Έλληνες την σημερινή κρίση ως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητές μας καθώς και τα τρωτά σημεία. Αν υπάρξει μια οργανωμένη δομή που θα επενδύσει στην καινοτομία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συνοδευόμενη με διαρθρωτικές αλλαγές και αν επικρατήσει η αξιοπρέπεια, η υπευθυνότητα, η συνεργασία καθώς και η αναγνώριση των ικανοτήτων του άλλου, τότε θα εμπνεύσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των πολιτών της καθώς και των επενδυτών της."

Παράλληλα με την πολιτική αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα δέχεται η κυρία Ζαχαράκη και αιτήματα άμεσης συμπαράστασης από φορείς και άτομα που χρειάζονται βοήθεια, που ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες προσπαθεί να υλοποιήσει.΄Ετσι συνεχίστηκαν όσο ήταν αναγκαίες οι μεταφορές ιατροφαρμακευτικού υλικού προς την Αδελφότητα της Αγάπης Χριστού στην Θεσσαλονίκη καθώς και άλλους φορείς. Μεγάλη είναι η συμπαράσταση των συμπατριωτών μας ιατρών και εθελοντών που συμβάλλουν στις προσπάθειες αυτές, αλλά και οι δωρεές των γερμανικών ιατροφαρμακευτικών Ιδρυμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί και χαίρεται ιδιαίτερα η κυρία Ζαχαράκη, ότι από τις προσπάθειες αυτές βοηθούνται από αρχές της χρονιάς κάθε μήνα οικονομικά και ορφανά του Δήμου Καλαμπάκας, ύστερα από αίτηση των συγγενών καθώς και του Δημάρχου, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες στο σχολείο και στις σπουδές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες: izacharaki@web.de

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Συγχαρητήριο Μήνυμα Γενικού Διευθυντή Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κου Μιχάλη Κόκκινου στην Νεοεκλεγείσα Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης (06-4-2015)

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,

Με την ευκαιρία της εκλογής σας στη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, αλλά και της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, θα ήθελα να σας απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις καλλίτερες ευχές μου για ευόδωση του έργου σας.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την χώρα, η ανάπτυξη ενός σταθερού δικτύου επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες και μάλιστα σ'έναν τόσο νευραλγικό τομέα, όπως είναι αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί μεγάλη ελπίδα και ευθύνη όλων μας για μία συντονισμένη προσπάθεια προβολής και προώθησης των θεμάτων που αφορούν στην ελληνική πολιτεία, στις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης αλλά και των άλλων ηπείρων, με την ενεργοποίηση και τη συνεργασία όλων των φορέων της ομογένειας.

Από πλευράς μας, συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Δικτύου. Στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από τη χώρα μας για την αποκατάσταση της εθνικής της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας των πολιτών της, της κοινωνικής συνοχής, της ανασυγκρότησης ολόκληρης της εθνικής οικονομίας της, κύριο μέλημά μας είναι να καταστήσουμε κοινωνούς του οράματός μας τους απανταχού Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Να δραστηριοποιήσουμε τον Ελληνισμό, όπου κι αν βρίσκεται, και να κάνουμε για μια ακόμα φορά την υπέρβαση.

Προσβλέπουμε στην ενεργή υποστήριξή σας σε ένα πλαίσιο ισότιμης και αμφίδρομης συνεργασίας, την οποία ξεκινάμε από σήμερα δίνοντας νέο όραμα στην πολιτική μας και αλλάζοντας τις δράσεις μας με στόχο μια εξωστρεφή κατεύθυνση που θα μας φέρει δίπλα στον Απόδημο Ελληνισμό και θα μας κάνει συγκοινωνούς στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μαζί, ενωμένοι τις προκλήσεις της εποχής μας.

Σας εύχομαι μια δημιουργική θητεία και καλή επιτυχία στο τόσο σημαντικό έργο που καλείστε να υπηρετήσετε, καθώς και ατομική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και προκοπή με τη ευκαιρία και των Άγιων Ημερών που έρχονται.

Μιχάλης Κόκκινος
Γενικός Διευθυντής

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Αποτελέσματα εκλογών Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου (19-3-2015)

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των μελών του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, με την εκλογή στην Σ.Ε. των Γεώργιου Κοντορίνη, Ελένης Ρεζάιι - Λιάκου, Ισίδωρου Διακίδη, Γεώργιου Τσιούρα, Σταύρου Γιανγκόζογλου (από την Περιφέρεια Δυτικής Ευρώπης), Ιωάννας Ζαχαράκη, Στέλλας Κυργιανέ - Εφραιμίδου, Θωμά Παπαδόπουλου, Αργυρίου Παπάζογλου, Νικόλαου Μίχου (από την Περιφέρεια Γερμανίας), Νικόλαου Ρουσκέτου, Χρήστου Ντούτση (από την Περιφέρεια Ανατολικής Ευρώπης) και των Νουγκζάρ Τσαμουρλίεβ, Ελήνα Τερσένοβα, Αλέξιου Μουχσίεβ, Βέρα Τρόνινα (από την Περιφέρεια χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης)

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου θα συγκροτηθεί σε σώμα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην πρώτη συνεδρίασή της στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας του Δικτύου και με την συμμετοχή των τεσσάρων εκπροσώπων της ΚΕΔΕ.

Αναλυτικά αποτελέσματα από το σύστημα ΖΕΥΣ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία διεξάγονται το τριήμερο 17, 18 και 19 Μαρτίου οι εκλογές της νέας Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. (16-03-2015)

Για πρώτη φορά με «μυστική ηλεκτρονική ψηφοφορία», θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των 17 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, το τριήμερο 17, 18, 19 Μαρτίου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα ΖΕΥΣ, που έχει διαθέσει το Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η έναρξη της ψηφοφορίας θα γίνει την Τρίτη 17 Μαρτίου στις 10.00 και η λήξη την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν τα 200 περίπου εγγεγραμμένα μέλη του Δικτύου, που είναι εκλεγμένα σε φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η υποβολή υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.

Οι διαδικασίες της εκλογής για τη νέα Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για την έγκριση του Προγράμματος Δράσης 2014-2017 και των Τροποποιήσεων του κανονισμού λειτουργίας του Δικτύου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δικτύου, τα 17 μέλη της Σ.Ε. του Δικτύου, εκλέγονται από τις αντίστοιχες «εκλογικές περιφέρειες» και ειδικότερα από την Δυτ. Ευρώπη (5), τη Γερμανία (5), την Αν. Ευρώπη (3) και τις χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης (4). Η συντονιστική επιτροπή συμπληρώνεται με τέσσερα μέλη που ορίζονται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ένα μέλος από την Ένωση Δήμων Κύπρου, που συμμετέχει ως παρατηρητής.

Η λειτουργία του Δικτύου, υποστηρίζεται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί τον Μάιο του 2014, μεταξύ του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, του Υπουργείου Εξωτερικών / ΓΓΑΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Στις 17,18 και 19 Μαρτίου οι εκλογές της νέας Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου (25-2-2015)

Για πρώτη φορά με « μυστική ηλεκτρονική ψηφοφορία », θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των 17 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, το τριήμερο 17,18,19 Μαρτίου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα ΖΕΥΣ, που έχει διαθέσει το Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν πάνω από 200 εγγεγραμμένα μέλη του Δικτύου, που είναι εκλεγμένοι σε φορείς της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει έως και τις 16 Μαρτίου 2015, στις 15.00 ώρα Ελλάδας, όποιο μέλος του Δικτύου επιθυμεί, ενώ στην ιστοσελίδα του Δικτύου θα είναι ανηρτημένες οι υποψηφιότητες όλο το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δικτύου, τα 17 μέλη της Σ.Ε. του Δικτύου, εκλέγονται από τις αντίστοιχες «εκλογικές περιφέρειες» και ειδικότερα από την Δυτ. Ευρώπη (5), τη Γερμανία (5), την Αν. Ευρώπη (3) και τις χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης (4)

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Έκκληση προς την κυβέρνηση για φιλοξενία ομογενών από την Ουκρανία (10-2-2015)

Επείγουσα έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση για προσωρινή φιλοξενία Ελλήνων από εμπόλεμες περιοχές, οι οποίοι χρήζουν άμεσης βοήθειας, απευθύνει με επιστολή της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Στην επιστολή περιγράφεται με μελανά χρώματα η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ομογενειακό στοιχείο στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ειδικά στην Μαριούπολη αλλά και σε τέσσερα χωριά στη γραμμή του μετώπου όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

«Στα χωριά αυτά αλλά και στην πόλη έχουν καταστραφεί δρόμοι, τα σπίτια έμειναν χωρίς σκεπές και παράθυρα, δεν λειτουργούν σχολεία, παιδικές χαρές, ιατρικά ιδρύματα, οι άνθρωποι βρίσκονται σε ψυχολογικό σοκ, έχουν ανάγκη από υπεράσπιση» τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Η ηγεσία της ομοσπονδίας, αφού καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει μια σοφή θέση» στο θέμα της Ουκρανίας, της προτείνει να υλοποιήσει πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό της Πολωνίας, η οποία μετέφερε στο έδαφός της και θα φιλοξενήσει για ένα εξάμηνο 200 πολωνικής καταγωγής οικογένειες από περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Σας παρακαλούμε να υλοποιήσετε επειγόντως ένα παρόμοιο πρόγραμμα και η ομοσπονδία μας είναι έτοιμη να υποβάλει καταλόγους με ονόματα Ελλήνων από τις εμπόλεμες περιοχές που έχουν ανάγκη από φροντίδα και τους οποίους ίσως η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει για ένα χρονικό διάστημα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ομοσπονδίας και ζητάει ακόμη να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης και χορήγησης των ειδικών δελτίων ομογενών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεξάνδρα Προτσένκο αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στους ομογενείς που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου.

«Έκανα πολλές επισκέψεις στα ελληνικά χωριά του μετώπου. Κάναμε διαλέξεις για την ιστορία των Ελλήνων στην Ουκρανία και συναυλίες με ελληνικά τραγούδια και χορούς. Όλα αυτά, στους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, που βρίσκονται εκεί. Ο σκοπός μας είναι να τους ευαισθητοποιούμε ώστε να 'προσέχουν' τους ανθρώπους μας όσο μπορούν» λέει.

Στην ερώτηση για το επικίνδυνο της αποστολής της στα ελληνικά χωριά του μετώπου απαντάει: «Σίγουρα είναι επικίνδυνα. Πόλεμος είναι, υπάρχουν γύρω πραγματικά όπλα. Αλλά δεν μπορώ να κάνω και διαφορετικά. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας, που δεν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, αλλά τους συνανθρώπους μας».

Τον περασμένο μήνα, η κ. Προτσένκο βρέθηκε στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους δοκιμαζόμενους ομογενείς.

Σε αυτό το πνεύμα, πρόσφατα, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας έλαβε ποσότητες φαρμάκων από την Ελλάδα. Μέρος τους συγκεντρώθηκε από κατοίκους της Σάμου, με πρωτοβουλία του καθηγητή του σχολείου στο ελληνικό νησί της Σάμου Μανώλη Γεωργίου και άλλα με πρωτοβουλία του Στέλιου Ελληνιάδη στην Αθήνα, από τον σύλλογο «Δρόμοι της φιλίας».

«Μέρος της βοήθειας - σύριγγες, επίδεσμοι, σταγονόμετρο, ιατρικά γάντια κλπ - το μεταφέραμε στα τέσσερα νοσοκομεία της Μαριούπολης και το υπόλοιπο υλικό στα ελληνικά χωριά που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου - Γρανίτνογιε, Τσερμαλίκ, Σταρογκνάτεβκα Στίλα, Ραζντόλινογε. Επίσης, φάρμακα διατέθηκαν και στο δικό μας Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο 'Ιπποκράτης, που βρίσκεται στη Μαριούπολη» είπε η κ. Προτσένκο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν ψηφοφορίες των μελών του Δικτύου, στην 5η Γενική Συνέλευση, που οργανώθηκε ηλεκτρονικά (20-1-2015)

Στις 15 Ιανουαρίου 2015, ολοκληρώθηκαν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη του Δικτύου, όπου με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν, ο Απολογισμός Δραστηριοτήτων 2009-2014, το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων 2014-2017 καθώς και οι τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας του Δικτύου.

Μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, θα ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής της νέας Συντονιστικής Επιτροπής, στο επόμενο δίμηνο.

Στην παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να υποβληθούν υποψηφιότητες και στη συνέχεια, θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μυστική ψηφοφορία, στις τέσσερις Ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπως είναι καταχωρημένα τα μέλη του Δικτύου, με το σύστημα ΖΕΥΣ, που θα παραχωρηθεί, από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συνημμένα: Aναλυτικά αποτελέσματα ψηφοφοριών

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες για την εκλογή της νέας συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου (28-11-2014)

Με την αποστολή του Σχεδίου Δράσεων του Δικτύου για την τριετία 2014-2017, στα 208 μέλη του, για να διατυπώσουν προτάσεις προσθήκες - τροποποιήσεις, ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες διαβούλευσης, που θα ολοκληρωθούν με την εκλογή της νέας Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου. Μέχρι και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, όλα τα μέλη του Δικτύου, μπορούν να συμμετάσχουν στην ανοικτή διαβούλευση για να προτείνουν αλλαγές ή προσθήκες στην πρόταση που ομόφωνα, συμφώνησε να προταθεί από την Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου.

Μετά τη διαδικασία διαβούλευσης η Συντονιστική Επιτροπή, μέσω τηλεσυνεδρίασης θα επανεξετάσει το σχέδιο του προγράμματος δράσης και στη συνέχεια θα σταλούν στα μέλη του Δικτύου για έγκριση ηλεκτρονικά, οι απαιτούμενες τροποποιήσεις του κανονισμού λειτουργίας, ο Απολογισμός 2008-2014 της Συντονιστικής Επιτροπής και το τελικό σχέδιο του Προγράμματος Δράσης 2014-2017 του Δικτύου.

Μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών εγκρίσεων των παραπάνω, θα υποβληθούν υποψηφιότητες και θα διεξαχθεί ηλεκτρονική μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στις τέσσερις Ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπως είναι καταχωρημένα τα μέλη του Δικτύου, με το σύστημα ΖΕΥΣ, που θα παραχωρηθεί, από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις διαδικασίες συμμετέχει το σύνολο των Ελληνικής καταγωγής αιρετών της αυτοδιοίκησης που εκλέγεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο που η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με τις προξενικές αρχές έχει ολοκληρώσει, μετά και τις σχετικές εκ μέρους των μελών του Δικτύου παρατηρήσεις. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται η Ουκρανία και η Πολωνία, γιατί έχουν προγραμματισμένες αυτοδιοικητικές εκλογές στο άμεσο προσεχές μέλλον

Σχέδιο Προγράμματος Δράσεων 2014-2017

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ημέρα της διασποράς η 14η Σεπτεμβρίου (01-09-2014)

Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώνεται ως «ημέρα του ελληνισμού της διασποράς», ενώ φέτος η Βουλή θα τιμήσει τη συγκεκριμένη μέρα με αφορμή τα 200 χρόνια από την ίδρυση Φιλικής Εταιρείας και το ρόλο της ελληνικής διασποράς στη δημιουργία της. Την απόφαση αυτή έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ύστερα από πρωτοβουλία του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Τριγάζη.

Την περασμένη Τρίτη ο Πάνος Τριγάζης με την ιδιότητα του ως πρόεδρος του «Συμδέσμου Μπάιρον για το Φιλελληνισμό κα τον Πολιτισμό» έστειλε επιστολή στον πρόεδρος του Κοινοβουλίου, προτείνοντας η Βουλή να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στις 14 Σεπτεμβρίου του 1814. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, θα αναδεικνυόταν έτσι ο ρόλος της ελληνικής διασποράς στην επανάσταση του 1821 και σ' αυτό το πλαίσιο προτάθηκε να καθιερωθεί η 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα του ελληνισμού της διασποράς.

Την Πέμπτη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε θετικά στην πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου Μπάιρον και αποδέχτηκε τις συγκεκριμένες προτάσεις του Πάνου Τριγάζη.

Θ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης 66 Δασκάλων Ελληνικής Γλώσσας από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (29-08-2014)

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης καθώς και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών δράσεων στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, διοργάνωσε κατά τη χρονική περίοδο από 31 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου 2014 στη Θεσσαλονίκη, Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ομογενών Δασκάλων Ελληνικής Γλώσσας από την Ουκρανία τη Ρωσία, την Αρμενία, το Καζαχστάν και τη Γεωργία.

Στόχος του Προγράμματος αποτελεί, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ελληνομάθειας των συμμετεχόντων με την ταχύρρυθμη επιμόρφωσή τους στη διδακτική μεθοδολογία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Η επιμόρφωση των δασκάλων, στους οποίους με τη λήξη του Προγράμματος και μετά τη σχετική αξιολόγηση τους θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις επιμόρφωσης, πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Εκτός των καθημερινών εντατικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης, το Πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, μια ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή με ξενάγηση στη Βεργίνα και στη Νάουσα, παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και συναντήσεις με φορείς της Θεσσαλονίκης.

Η δαπάνη του Προγράμματος καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Επίσκεψη αντιπροσωπίας ΚΕΔΕ στην Στοκχόλμη στο πλαίσιο επιμορφωτικών επισκέψεων και ανταλλαγών με την Ένωση Δήμων Σουηδίας. (30-7-2014)

Την αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ ) υποδέχθηκε στη Σόλνα της Σουηδίας ο πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και Δημοτικός Σϋμβουλος του Δήμου Σόλνα, Γιώργος Κοντορίνης

Η αποστολή της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από τους: Λιόλιο Νικόλαο Δήμαρχο Λοκρών, Ζάχο Χριστοφή Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, Δεκαβάλα Ιωάννη Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Αραβανή Κωνσταντίνο Δήμαρχο Λευκάδας, Κοτσακιαχίδη Κλεάνθη Δήμαρχο Ηράκλειας, Ακριβούλη Γεώργιο Δημοτικό Σύμβουλο Κιλελέρ, Καφαντάρη Δημήτριο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, πραγματοποίησε την επίσκεψη από τις 21 έως τις 25 Ιουλίου στο πλαίσιο επιμορφωτικών επισκέψεων και ανταλλαγών με την Ένωση Δήμων Σουηδίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι συναντήθηκαν με τον Αντινομάρχη Dag Larson και ενημερώθηκαν για το πώς λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση στη Σουηδία ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το εργοστάσιο ανακύκλωσης και διαχωρισμού απορριμμάτων καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ( θέρμανση - ψύξη ) από πέλετς ΝΟΡΕΓΙ ΑΒ.

Η μαρίνα Πάμπας , το Εθνικό στάδιο Φρεντς Αρένα , το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα αλλά και τα γραφεία των αερογραμμών Apollo ήταν μερικοί από τους σταθμούς της επίσκεψης στη Σουηδία .

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους τα μέλη της αποστολής έγιναν δεκτά από τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κύριο Κλεόπα Στρογγύλη.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Επαναλειτουργία του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης-1η τηλεσυνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου (26-6-2014)

Μετά από ένα χρόνο συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου, για να αποφασίσει τις διαδικασίες της εκλογής νέας Σ.Ε., μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μέχρι το τέλος του 2014. Η σημερινή Σ.Ε. εκλέχθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, το φθινόπωρο του 2008.

Η Σ.Ε. του Δικτύου θα γίνει μέσω τηλεσυνεδρίασης, την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014, στις 13.30, ώρα Ελλάδος και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν τα 17 μέλη της, που εκπροσωπούν τις «4 περιφέρειες» της Ευρώπης (Δ. Ευρώπης, Α. Ευρώπης, Γερμανίας και πρ. Σοβιετικής Ένωσης), εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, που συμμετέχει ως παρατηρητής.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν επίσης, ο Απολογισμός των δράσεων της απερχόμενης Σ.Ε, ο Προγραμματισμός για την επόμενη τριετία, καθώς και η κατάσταση της ομογένειας στην Ουκρανία.

Τα μέλη του Δικτύου σύμφωνα με την καταγραφή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού το 2013, υπερβαίνουν τους 300.

Η επανεκκίνηση των διαδικασιών λειτουργίας του Δικτύου, υποστηρίζεται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί, πριν από ένα περίπου μήνα, μεταξύ του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, του Υπουργείου Εξωτερικών/ΓΓΑΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα (26-5-2014)

Ολοκληρώθηκαν με την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής 25 Μαίου μαζί με τις Ευρωεκλογές, οι εκλογές για την ανάδειξη των 13 Περιφερειαρχών και των 325 Δημάρχων στην Ελλάδα.

Δήμαρχος Αθηναίων επανεκλέχθηκε ο κ. Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Γιάννης Μπουτάρης ενώ για πρώτη φορά εκλέχθηκε Δήμαρχος Πειραιά ο επιχειρηματίας κ. Γιάννης Μώραλης μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Super League Ελλάδας, Δήμαρχος Πατρέων ο γιατρός Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης ο δικηγόρος Βασίλης Λαμπρινός και Δήμαρχος Λαρισέων ο οδοντίατρος Απόστολος Καλογιάννης.

Στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας εκλέχθηκαν Περιφερειάρχες, Αττικής η Ρένα Δούρου, μέχρι πρότινος βουλευτής και Κεντρικής Μακεδονίας ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Απόστολός Τζιτζικώστας.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Tην ώρα που η Ουκρανία φλέγεται, ο Απανταχού ελληνισμός παραμένει στο ψυγείο (22-5-2014)

Αυτή την χρονική περίοδο, που για ορισμένους όλα «πάνε καλά», μια έντονη ανησυχία διακρίνεται στον ορίζοντα, στο μεγαλύτερο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα του ελληνισμού «έκτος των τειχών», κάτι που μας κάνει σοβαρά να προβληματιζόμαστε.

Μπορεί ο κάθε Έλληνας, μόνος του, εντός η εκτός της Ελλάδος να προοδεύει και να ευημερεί, όμως μακρόχρονα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα και προκλητικά αθεράπευτα.

Ο κόσμος καθημερινά αλλάζει, τίποτε δεν παραμένει το ίδιο

Οικονομίες καταρρέουν, κοινωνίες υποφέρουν από όλων των ειδών τις αλλαγές , που όλο και περισσότερο μοιάζουν με κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές «μεταλλάξεις»

Κόμματα ιστορικά, πατροπαράδοτα, πάνε να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη, νέα κόμματα χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές η ηθικές αξίες εμφανίζονται με επικίνδυνους στόχους και συλλογισμούς.

Αξίες γενικώς καταρρέουν, μηδενίζονται. Ίσως για να επανέλθουν κάποια στιγμή δριμύτερες και «αμόλυντες», ίσως τώρα να βρίσκονται στο στάδιο της «αποστείρωσης» και της κάθαρσης

Οι Έλληνες, οι Απανταχού Έλληνες, τουλάχιστον με πολλούς που γνωρίζω και επικοινωνώ, αισθάνονται ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, περισσότερο αποκομμένοι από το Μητροπολιτικό κέντρο, λίγο σαν να είναι «εξορισμένοι» από την ιδία τους την πατρίδα

Έναν οργανισμό που όλοι είχαμε έως πρότινος, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ως όχημα επικοινωνίας, προώθησης, διεκδίκησης και προβολής αιτημάτων και προβλημάτων, κατόρθωσε τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και ορισμένοι από εμάς τους ίδιους, τους «απανταχού» έλληνες, να τον μηδενίσουμε, να τον βάλουμε στην κατάψυξη.

Τώρα μόνος βιώνει ο απανταχού ελληνισμός, παρέα με την μοναξιά του, την αδιαφορία της Μητέρας Πατρίδας. Σαν «απόκληρος» να είναι, γεμάτος ερωτηματικά γεύεται την πίκρα μιας κάποιας απομόνωσης. Μόνο του έργο και «καθήκον», να υποδέχεται, να προβάλει, να φιλοξένει και να χειροκρότει, την κάθε ελληνική αποστολή που τον επισκέπτεται από το Μητροπολιτικό κέντρο και που πιθανώς του μεταφέρει μια νότα αισιοδοξίας, μαζί με κάποιες υποσχέσεις για τις λύσεις των μακρόχρονων και σχεδόν ξεχασμένων πλέον αιτημάτων του.

'Όσοι χρόνια τώρα παρακολουθούμε και ζούμε αυτές τις «Deja vu» επισκέψεις, αυτές τις «εκρήξεις» αγάπης, γνωρίζουμε καλά ότι μετά τον «θόρυβο» της επίσκεψης, επέρχεται μια απόλυτη ηρεμία, αναμεμιγμένη με λίγο αμνησία ... Λίγες είναι αυτές οι επισκέψεις που απέφεραν καρπούς

Από το καλοκαίρι, μια γέφυρα με την πατρίδα, η δορυφορική ΕΡΤ, και η ΕΡΤ3 έπαψαν να εκπέμπουν. Το «μαύρο» από τις οθόνες μας, μέχρι σήμερα δεν έχει φωτιστεί, για να μας συνδέσει με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Άλλη μια απομόνωση.

Και τώρα λοιπόν που η Ουκρανία φλέγεται και τώρα που ο εκεί ιστορικός Ελληνισμός χρειάζεται την οργανωμένη παρουσία του Απανταχού Ελληνισμού, η Μητέρα Ελλάδα είναι δικαιολογημένα απασχολημένη με τα δικά της τεραστία προβλήματα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Είναι απασχολημένη με τις διπλές, τριπλές εκλογές και για άλλη μια φορά, για πολλοστή φορά, «ξέχνα» τον «ψήφο του Αποδήμου», μαζί με αυτόν ξεχνά την οργανωμένη δύναμη των Ομοσπονδιών, των Κοινοτήτων, των ελληνικών οργανώσεων που μάχονται και προοδεύουν μονάχες τους στο εξωτερικό

Τώρα όλοι μαζί θα μπορούσαν συντονισμένα να συνεισφέρουν, δυνατά να φωνάξουν υπέρ του Ελληνισμού της Μαριούπολης, της Ουκρανίας, σθεναρά να ασκήσουν μια κάποια πίεση για να αισθανθούν αυτοί που δεν αισθάνονται ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα έντεκα εκατομμύρια, αλλά είναι δεκαέξι εκατομμύρια, ότι είναι ένα μεγάλο και συμπαγές κράτος που έχει την δύναμη, την θέληση και την βούληση να υποστηρίζει το Έθνος της και να διεκδικεί τα κεκτημένα.

Δυστυχώς όμως και σε αυτή την τραγική ιστορική συγκυρία που βιώνει ο ελληνισμός της Ουκρανίας, μας βρίσκει και πάλι και ξανά η ιστορία, (εμάς τους Απόδημους), αποκομμένους , μας βρίσκει σαν δυο «Ελλάδες», την εντός και την εκτός... Πότε άραγε θα κατανοήσει η εντός Ελλάδα, ότι χρειάζεται την εκτός Ελλάδα συντονισμένη, ενημερωμένη και «ετοιμοπόλεμη», έμπρακτα και ουσιαστικά δίπλα της, ως ένα αναπόσπαστο μέρος του Μητροπολιτικού πυρήνα της; Ίσως τώρα που το καλοκαίρι έρχεται; ίσως τώρα που χρειάζεται ξανά την παρουσία και στήριξη των Απανταχού Ελλήνων; Ίσως .

Έως τότε ο Ελληνισμός της Μαριούπολης θα φλέγεται και ο υπόλοιπος Απανταχού ελληνισμός θα ψύχεται;

Ευτυχώς που ακόμα υπάρχουν ισχυροί και γνωστοί σε όλους μας Έλληνες που δεν αφήνουν τον Ελληνισμό της Ουκρανίας μοναχό του και αθόρυβα οικονομικά και ηθικά του συμπαραστέκονται στις δύσκολες αυτές , τραγικές ώρες τις ιστορίας του

Έως πότε τα άλυτα προβλήματα, τα αιτήματα του Απανταχού Ελληνισμού, η επιστολική ψήφος, η αναθεώρηση του Συντάγματος, το «πάγωμα» του ΣΑΕ, θα παραμείνουν προβλήματα της επόμενης ημέρας, της επόμενης διακυβέρνησης, που με αγωνία περιμένουμε να ακούσαμε και να δούμε;

Έως πότε με περισσή «αγωνία», θα αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη από την Πατρίδα;

Στέφανος Π. Ταμβάκης
Πρόεδρος ΣΑΕ 2007-2012
Επίτιμος Πρόεδρος Ε.Κ.Α.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Προέχει η ασφάλεια των ομογενών μας στην Ουκρανία» (7-5-2014)

«Πάνω από όλα, για εμάς προέχει η ασφάλεια των ομογενών. Αυτό επισημαίνω και ζητάω πάντα από τις διπλωματικές μας Αρχές στην Ουκρανία, στην καθημερινή μου επικοινωνία μαζί τους» απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, στην έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή.

Ο κ. Γεροντόπουλος, ο οποίος κλήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής να ενημερώσει για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών εκεί για τους ομογενείς, εξήγησε ότι είναι «σε καθημερινή επαφή με τον πρέσβη μας στο Κίεβο, τους δυο προξένους μας σε Οδησσό και Μαριούπολη, αλλά και με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, Αλεξάνδρα Προτσένκο, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί».

Για την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "Φοβόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει, αλλά εμείς κρατάμε καθημερινή επαφή με το προξενείο μας που ξέρει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Το Προξενείο πλέον βγάζει πολύ γρήγορα τις βίζες, αλλά δεν προχωρεί στο θέμα με την έκδοση των ειδικών ταυτοτήτων [...] Το νέο διάταγμα του Προέδρου της Ελλάδος δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της έκδοσης του εγγράφου αυτού. Χρειάζονται 4-5 χρόνια μόνο για να μαζέψει κανείς τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά, αλλά και σε ό,τι αφορά τα χρήματα, ο καθένας πρέπει να ξοδέψει έως 1500 ευρώ, χωρίς να είναι σίγουρος αν θα πάρει τελικά αυτό το πολυπόθητο έγγραφο που ανοίγει τον δρόμο προς την πατρίδα".

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ρωτήθηκε αν η ίδια θέλει να φύγει από την Ουκρανία και να έρθει στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει η κόρη της και τα δυο της εγγόνια, κι αυτή, δίχως δεύτερη σκέψη, απάντησε: "Δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου, δεν γίνεται! Τώρα, στα δύσκολα, εγώ ως πρόεδρος πρέπει να βρίσκομαι εδώ κάθε στιγμή. Και αν έρθει η μεγάλη συμφορά, θα είμαι με τον λαό μας. Μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε όλα".

Χωρίς να θέλει να πάρει πολιτική θέση για την κορύφωση της έντασης και των συγκρούσεων, τα τελευταία 24ωρα, στην Ουκρανία, η κ. Προτσένκο μας αποχαιρετά, λέγοντάς μας: "Ο Θεός είναι μεγάλος και θα έρθει η δικαίωση".

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ντονέτσκ Έλενα Προντάν αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ευχαριστώ τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα που μιλάτε για μας και μας στηρίζετε. Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι. Περιμένουμε ίσως και τα χειρότερα, αλλά δεν φεύγουμε από εδώ".

Με πόνο στην καρδιά, η κ. Προντάν αναφέρεται στα γεγονότα της Οδησσού, υπογραμμίζοντας: "Λυπάμαι που εκεί οι Έλληνες διχάστηκαν. Είναι ολοφάνερο πως έγινε σφαγή από συμμορίες.".

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Παρουσίαση του βιβλίου ο «Σουηδός Δήμαρχος» (7-4-2014)

Στη Θεσσαλονίκη και στη Νάουσα θα γίνουν οι δύο πρώτες παρουσιάσεις του νέου βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη ο «Σουηδός Δήμαρχος» Στο βιβλίο «Ο "Σουηδός" Δήμαρχος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και Σουηδία», καταγράφεται η ιστορική αναδρομή της Τ.Α. στην Ελλάδα από το 1830 έως σήμερα, η εμπειρία του Γ. Λογοθέτη ως Δήμαρχος ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ Λευκάδας με συγκρίσεις μεταξύ Ελληνικής και Σουηδικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα σημαντικό βοήθημα για τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους πολιτικούς, και κυρίως για τους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Συγχρόνως ο αναγνώστης ενημερώνεται για τον τρόπο που λειτουργεί ο Σουηδικός Δήμος Solna στην Στοκχόλμη, όπου ο συγγραφέας έζησε 25 χρόνια. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, ώρα 7.30 μμ και η δεύτερη την Τετάρτη 9 Απριλίου, 7.30 μμ στη Αίθουσα Συναυλιών της Εστίας Μουσών στο Δήμο Νάουσας Στις εκδηλώσεις θα παρουσιασθεί επίσης και το δεύτερο βιβλίο του Γ.Λογοθέτη «"ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ", η Πολιτική είναι θέμα Αρχών».

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Εκπρόσωποι οργανώσεων αποδήμων με επικεφαλής τον Ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη, διοργάνωσαν συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Γλυπτοθήκη του Μονάχου για την επιστροφή των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών (4-4-2014)

Την επιστροφή των ελληνικών γλυπτών και των πολιτιστικών θησαυρών στην Ελλάδα ζήτησαν εκπρόσωποι του απόδημου ελληνισμού με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή και Πρόεδρο των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργο Χατζημαρκάκη, με συμβολική εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες έξω από την Γλυπτοθήκη του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, τμήματα από τα γλυπτά του ναού της Αφαίας, στην Αίγινα, οι λεγόμενοι «Αιγινήτες». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής, «Η καρδιά της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Σε αυτόν στηρίζεται η θέση και η παρουσία της στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε η μαγιά στη ζύμη του ευρωπαϊκού πολιτισμού κι αυτό κάποιοι το ξεχνούν». Κάλεσε μάλιστα «όσους έχουν ευθύνη για τη σύγχρονη καταστροφή της Ελλάδας» να καταλάβουν πως «η Ελλάδα θα αναγεννηθεί από τον πολιτισμό της». «Ο σεβασμός λοιπόν σε αυτόν τον πολιτισμό απαιτεί να υπάρξει μια ξεκάθαρη στάση των Ευρωπαίων στην απαίτηση για επιστροφή του ελληνικού πλούτου στη γη που δημιουργήθηκε. Θέλουμε τα ελληνικά αρχαία γλυπτά και οι Ελληνικοί θησαυροί να γυρίσουν στο σπίτι τους», κατέληξε ο ευρωβουλευτής. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης μαζί με τον Πρόεδρο της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Γιάννη Επιτροπάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Μονάχου Μανόλη Κουγιουμτζή, την Πρόεδρο του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου Θεοδώρα Τζιτζιλάκη και το μέλος του Δ.Σ. της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Ρένα Τσόγκα, ύψωσαν έξω από την Γλυπτοθήκη πανό, ζητώντας την επιστροφή των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο πρώην Πρόεδρο της Σ.Ε. του Δικτύου, Γρηγόρη Ζαρκάδα (20-1-2014)

Mε το παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Γρηγόρης Ζαρκάδας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην υποστήριξη των μεταναστών.

Ο Γρηγόρης Ζαρκάδας έφυγε για τη Γερμανία το 1964, σε ηλικία 23 ετών, αναζητώντας, όπως και τόσοι άλλοι, μια καλύτερη ζωή. Για 30 χρόνια εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός στη Φρανκφούρτη, αρχικά για την υποστήριξη των ελλήνων μεταναστών και κατόπιν όλων των αλλοδαπών.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του προς τους μετανάστες, καθώς και για τη συμβολή του στην οικοδόμηση "γεφυρών" μεταξύ των πολιτισμών τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με απόφαση του πρόεδρου της χώρας Γιόαχιμ Γκάουκ.

Την απονομή έκανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, Γιοργκ Ούβε Χαν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γρηγόρη Ζαρκάδα, "πρότυπο" και "φανταστικό παράδειγμα", προσθέτοντας ότι το έντονο ενδιαφέρον του για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις έχει βρει πεδίο εφαρμογής στη βοήθεια που παρέχει στους συνανθρώπους του.

Ο κ. Ζαρκάδας δούλεψε αρχικά ως εργάτης στη μεταλλοβιομηχανία, ενώ δραστηριοποιήθηκε στο ισχυρό συνδικάτο μετάλλου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα προσωπικά του βιώματα ως μετανάστης, η εμπλοκή του στα συνδικάτα, αλλά και η δράση του κατά της δικτατορίας τον ώθησαν να γίνει κοινωνικός λειτουργός.

Οι γκασταρμπάιτερ και οι μετανάστες της οικονομικής κρίσης

Ο κ. Ζαρκάδας θυμάται ότι οι γκασταρμπάιτερ (φιλοξενούμενοι εργάτες) έρχονταν αντιμέτωποι με διακρίσεις ενώ η σχετική νομοθεσία χρονολογούταν σχεδόν από την εποχή του Χίτλερ. Όπως είπε, η κατάσταση βελτιώθηκε μετά από τον αγώνα των ξένων και των γερμανικών συνδικάτων, που στήριξαν τους αλλοδαπούς και με τη συμβολή των Σοσιαλδημοκρατών.

Τόνισε δε ότι οι Έλληνες, αν και έχουν ενσωματωθεί, κρατούν την ταυτότητά τους και τα έθιμά τους. Τα παιδιά μαθαίνουν την μητρική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία ή στα απογευματινά τμήματα και οι σχολικές επιδόσεις τους τα κατατάσσουν στην πρώτη θέση, μεταξύ των αλλοδαπών μαθητών.

Οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, πρόσθεσε, δεν είναι, όπως οι γονείς τους, με το ένα πόδι στη Γερμανία και με το άλλο στην Ελλάδα. Αγοράζουν σπίτια στη Γερμανία και έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των γονιών τους, το μέρος όπου θα περνούν την άδειά τους.

Υπογράμμισε ότι όσοι ξενιτεύτηκαν στη Γερμανία την εποχή της οικονομικής κρίσης είναι σε καλύτερη μοίρα από τους "προκατόχους" τους, γιατί οι περισσότεροι είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα. "Εμείς πληρώναμε για να μας γράψουν τη διεύθυνση, να πάει το γράμμα στην Ελλάδα" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Οι μετανάστες της δεκαετίας του 50 και του 60 είχαν σκοπό να μείνουν ένα με δύο χρόνια, να μαζέψουν μερικά χρήματα και να γυρίσουν στην Ελλάδα, αν και πολλούς από αυτούς η ζωή τους διέψευσε και εγκαταστάθηκαν τελικά μόνιμα. Οι σύγχρονοι μετανάστες παίρνουν μαζί τις οικογένειές τους και σχεδιάζουν μακροχρόνια εγκατάσταση, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν τα παιδιά το σχολείο", σημείωσε.

Πολιτογράφηση των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα

Ο κ. Ζαρκάδας έχει βιώσει τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, τόσο ως μετανάστης ο ίδιος όσο και μέσα από τη δουλειά του και την πολιτική του δράση, καθώς υπήρξε για 15 χρόνια μέλος του δημοτικού συμβουλίου Φρανκφούρτης και για 5 χρόνια της Επιτροπής Αλλοδαπών. Στην ερώτηση τι θα πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που αντιμετωπίζει η χώρα μας τους μετανάστες, τόνισε με έμφαση ότι τα παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στη χώρα μας θα πρέπει να πολιτογραφούνται. Επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί άδεια εργασίας και παραμονής στους αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα για 10 χρόνια, προκειμένου να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και να εισρεύσουν πόροι στα πολύπαθα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Γρηγόρης Ζαρκάδας είναι μέλος του SPD, του τοπικού συλλόγου Φρανκφούρτης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνοτουρκικής Φιλίας και του Δικτύου Απόδημων Αιρετών Ευρώπης, στο οποίο και διατέλεσε πρόεδρος για περίπου δύο χρόνια.

Είναι παντρεμένος εδώ και 45 χρόνια, έχει δύο παιδιά και δύο εγγόνια, ενώ μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

Απαραίτητη η προετοιμασία πριν τη «μετανάστευση» (15-4-2013)

Οι ομογενείς της Γερμανίας βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με αιτήματα νεοφερμένων συμπατριώτων που ψάχνουν να βρουν μία καλύτερη τύχη στην Γερμανία. Πολλά επίσης και τα μηνύματα και τηλεφωνήματα των συμπατριωτών από την Ελλάδα που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν. "Η κατάσταση δεν είναι και τόσο εύκολη για όλους, όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Γερμανία." Τονίζει η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, Φιλόλογος, Κοινωνιολόγος που δραστηριοποιείται από το 1999 στα κοινά , εκλέγεται δημοτική σύμβουλος στην πόλη Σόλινγεν, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτυου Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και η οποία εργαζεται ως Εισηγήτρια Σύμβουλος για Θέματα Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας στον Κοινωνικό Φορέα της Διακονίας. Η ίδια δέχεται κάθε μέρα δεκάδες τηλεφωνήματα και e-mail, από Έλληνες που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία. "Ανειδίκευτος και χωρίς γνώση της γλώσσας δεν βρίσκεις εργασία. Μόνο στα ελληνικά εστιατόρια και αυτά ποιους θα πρωτοπάρουνε", τόνισε. Καλύτερες ευκαιρίες έχουν οι πτυχιούχοι και ειδεκευμένο προσωπικό, όπως οι γιατροί, μηχανικοί, νοσοκόμοι και φροντιστές ηλικιωμένων καθώς και νηπιαγωγοί. Σημαντικοί δε προυπόθεση είναι η καλή γνώση της Γερμανικής. "Πρέπει να σημιωθεί, ότι για αυτούς τους κλάδους υπάρχουν και επιδοτούμενα τμήματα γερμανικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Γερμανία". Τονίζει η κ. Ζαχαράκη. "Ιδιαίτερα προωθούνται νέοι εργαζόμενοι ώς 35 χρονών. Προγράμματα ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης για νέους βρίσκονται σε επεξεργασία, έγκαιρες πληροφορίες μπορεί να αποκτίσει κανείς στο διαδύκτιο www.fachkrafte-offensive.de". Η κ. Ζαχαράκη που κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας που διαμένει και εργάζεται 31 χρόνια στην Γερμανία, επισημαίνει τη μεγάλη αναγκαιότητα μιας καλής προετοιμασίας ενός εγχειρήματος μετανάστευσης στην Γερμανία. Διότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες της μητέρας πατρίδας, οι οποίοι μεταναστεύουν στην περιοχή και δεν καταφέρνουν να βρουν εργασία. "Αναγκαζόμαστε να αναλάβουμε τη διαμονή και τα εισιτήρια επιστροφής", ανέφερε, χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη. Χρήσιμες πληροφορίες για όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Γερμανία παρέχει ο οδηγός Διαμονή και εργασία στην Γερμανία που έχει εκδοθεί πρόσφατα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τον προμηθευτεί στο διαδύκτιο στο site του Δικτύου ή στη διεύθυνση www.Διαμονή και εργασία στην Γερμανία/wohnen und arbeiten in Deutschland.de Παράλληλα εκκλήσεις βοήθειας σε φαρμακευτικό υλικό δέχονται ομογενείς φορείς όπως ενορίες, Κοινότητες και άλλοι σύλογοι στην Γερμανία. Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η κινητοποίηση των Ελλήνων ομογενών στην πόλη Σόλινγκεν, στη Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας, οι οποίοι συγκέντρωσαν φάρμακα για το νοσοκομείο Καρπενησίου και το κοινωνικό ιατρείο της μητρόπολης Μυτιλήνη. Επίσης, ενισχύθηκε η προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας να μαζέψει φάρμακα για το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Την "επιχείρηση βοήθειας" διοργάνωσαν η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, η κοινότητα, οι ελληνικής καταγωγής εστιάτορες και άλλοι ομογενειακοί φορείς, με πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου Σόλινγκεν, Ιωάννας Ζαχαράκη. Όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη, στην προσπάθεια συνέδραμαν γερμανικά νοσοκομεία, φαρμακεία, γερμανοί και έλληνες ιατροί καθώς και Επιχειρηματικοί γερμανικοί Σύνδεσμοι. Ενώ η αεροπορική εταιρία Aegean συνέβαλε στην μεταφορά φαρμάκων στη Μυτιλήνη. "Όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε άλλες γερμανικές πόλεις οργανώνουν οι ενορίες και άλλοι φορείς επιχειρήσεις βοήθειας για την Ελλάδα", τονίζει η κ. Ζαχαράκη που ευχαριστεί όλους όσους συμβάλλουν σε αυτές τις προσπάθειες.

Επιστροφή στην κορυφή

-----------------------------------------------------------

 


-